Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil have undersøgt, om arbejdsmiljøloven er god nok til at beskytte medarbejdere, der arbejder med farlige, kemiske stoffer.
Det sker, efter at beskæftigelsesordførerne fra de to partier har læst Arbejdstilsynets redegørelse om arbejdsmiljøskandalen hos Vestas.
Af redegørelsen fremgår det, at Arbejdstilsynet 118 gange har været på tilsynsbesøg mellem 2004 og 2016 for at se på brugen af kemi i produktionen hos Vestas.
Men det har ikke forhindret, at omkring 90 ansatte i den samme periode er blevet syge med eksem eller astma hos Vestas - hovedsageligt fordi de har været udsat for det farlige kemikalie, epoxy.
- Arbejdstilsynet skal over for forligskredsen redegøre for, hvilke arbejdsgange der er, når man er ude at kontrollere. Og så skal vi have set det hele igennem, om lovgivningen den er i orden, siger Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører hos Dansk Folkeparti.
Beskæftigelsesordfører hos Enhedslisten, Christian Juhl, mener, at tilsynsbesøgene har været utilstrækkelige, når besøgene ikke i højere grad har forhindret, at ansatte er blevet syge.
- Man skal stille nogle betingelser, der gør, at der ikke kommer flere syge, og det har Arbejdstilsynet ikke været i stand til. Hvis det er fordi, at lovgivningen ikke er skrap nok, så må vi have strammet lovgivningen, siger han.
Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø på Aalborg Universitet, vurderer, at der er grund til at se på reglerne.
- Der er rigtig mange medarbejdere, der er blevet syge. Arbejdstilsynet har været på besøg og konstateret, at reglerne i store træk har været overholdt. Ergo er der et problem med reglerne. De er ikke tilstrækkelige til at beskytte medarbejderne, siger han.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) udtalte i går, at Arbejdstilsynets kontrol med Vestas ikke har fejlet trods de mange arbejdsskader.
Men den udlægning er ordførerne fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti uenige i.
- Man kan ikke fritage Arbejdstilsynet fra ansvar. Tilsynene er ikke håndfaste nok i forbindelse med de her farlige produkter, siger Christian Juhl.
Bent Bøgsted siger, at tilsynsbesøgene har haft en effekt, men ikke har været gode nok.
- Vi skal selvfølgelig være sikre på, at der bliver mere kontrol med de værnemidler, man har, og de arbejdsgange, der er i virksomhederne, siger han.
Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti giver dog beskæftigelsesministeren ret i, at hovedansvaret for de syge medarbejdere ligger hos Vestas.
Et synspunkt Socialdemokraterne bakker op om.
- Når man i koncernen har så store mængder af skader, bliver man på topledelsesplan i Vestas nødt til at kigge på, hvad pokker det er, at man har gang i. Og det synes jeg også, at Arbejdstilsynet skal have en diskussion med ledelsen om, siger socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Lennart Damsbo-Andersen.
Hverken Arbejdstilsynet, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) eller Vestas har i dag ønsket at stille op til interview med DR Nyheder.
Men Vestas skriver i en mail, at virksomheden løbende sikrer det bedst muligt arbejdsmiljø og undersøger, hvorfor medarbejdere fortsat får epoxyskader.
- Et eksempel herpå er utilstrækkelig overholdelse af værnemiddelinstrukser, og vi mener derfor, at vores medarbejdere også har et ansvar for at følge de instrukser de får, hvilket blandt vores medarbejdere er reglen og ikke undtagelsen, skriver Vestas’ kommunikationschef, Michael Zarin, til DR Nyheder.
Det er ikke kun hos Vestas, at ansatte er blevet syge af at arbejde med farlig kemi. Hos Siemens Wind Power er ansatte i mindst 64 sager blevet syge, efter at de har været udsat for kemikalierne epoxy og/eller isocyanater, fra 2005 og frem til i dag.