I Mexico, lige syd for grænsen til USA, sidder flere mellem- og sydamerikanere med skuffede ansigter.
Kort efter Donald Trump blev taget i ed, blev grænserne nemlig stort set lukket.
Selv for dem, der havde bestilt tid til at få deres migrationssag behandlet af de amerikanske myndigheder, fik aflyst deres aftaler og befinder sig nu i et limbo i Mexico, skriver CNN.
En af dem, der stadig håber på at kunne komme til USA, er María Teresa Olarte. Hun har taget vejen til Mexico fra Venezuela.
- Vi bliver ved med at forsøge og håber, at USA vil give os muligheden for at komme ind, siger hun til nyhedsbureuaet AP.
Ansøgningstoppet har fået den mexicanske præsident, Claudia Sheinbaum, til at love, at Mexico vil behandle migranterne ordentligt og forsøge at få de migranter, der befinder sig i Mexico, tilbage til deres hjemlande.
Men den nye amerikanske præsidents bestræbelser på at lukke grænserne skaber nervøsitet i flere lande. Og frygten bliver ikke mindre af, at Trump har lovet den største deportation af migranter, der opholder sig i USA uden papirer, i landets historie.
Det fortæller migrationsekspert Ninna Nyberg Sørensen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).
- Selvom vi stadig ikke ved, hvad Trump præcis vil gøre, så frygter mange, hvad der vil ske med de mange flygtninge og migranter fra Mellemamerika, Sydamerika, men også andre lande, der allerede opholder sig i Mexico, siger hun.
Kan få store konsekvenser i Mellemamerika
For det første går frygten på de konsekvenser, det har, hvis dem, der ikke har gyldige papirer i USA, bliver sendt mod syd. For migranter arbejder i USA og sender store dele af deres løn hjem til deres familier.
De penge er med til at begrænse fattigdom og bidrager væsentligt til økonomierne syd for grænsen til USA. Hvis den hjælp ikke længere vil komme, kan det skabe ustabilitet.
- Store dele af befolkningen i blandt andet Guatemala og Honduras lever af de penge, der bliver sendt fra USA. Så det er klart, det vil have stor betydning for lokalbefolkningen, og det skaber nervøsitet – både blandt familier og deres politikere, siger Ninna Nyberg Sørensen.
Det er uklart, hvor mange personer fra Syd- og Mellemamerika, der ulovligt opholder sig i USA, men ifølge Ninna Nyberg Sørensen har det været en gængs opfattelse, at cirka 30 procent af de fleste migrantgrupper i USA opholder sig uden gyldige papirer.
Derudover skaber Trumps udmeldinger ikke alene nervøsitet i Mexico, men også i lande som Costa Rica.
Landet, der ligger lige nord for Panama, er nemlig allerede et populært mål for migranter fra Nicaragua. Derfor forbereder costaricanere sig nu på, at også honduranere og salvadoranere vender blikket mod Costa Rica for at slå sig ned der, fortæller hun.
Kan blive anholdt i kirker og hospitaler
I USA fortalte myndighederne i går, at man ændrer politik, så migranter uden papirer nu også kan anholdes på såkaldt sensitive steder. Det kan ifølge NBC News være i kirker, skoler og på hospitaler.
Det har efterfølgende fået organisationer som New York Immigration Coalition til at rådgive migranterne om, hvordan de skal forholde sig, hvis myndighederne pludselig banker på døren i ens eget hjem.
Du kan se videoen med Murad Awawdeh, der er formand for organisationen, fortælle om rådene her:
I Mexico fortalte præsident Claudia Sheinbaum i går, at hun håber, at man kan finde en økonomisk aftale med USA, så Mexico ikke selv står med omkostningerne med at få ud- og afviste migranter tilbage til deres hjemlande.
Ifølge Ninna Nyberg Sørensen venter der en kæmpe opgave for Mexico, hvis Trump fører initiativerne ud i livet.
Men hun vurderer også, at der kan være en chance for, at USA vil hjælpe økonomisk. Det skyldes blandt andet, at Mexico allerede har begrænset migrationspresset på USA ved at kontrollere sin sydlige grænse bedre, så færre migranterne ankommer til i Mexico.
Du kan læse mere om Donald Trumps indsættelse i vores liveblog her: