Partier uenige om, hvordan Trumps 'come along' skal forstås

Nogle mener, at Donald Trump basalt set siger, at Danmark kommer til at 'underlægge sig hans vilje'. Andre hører en nedtoning af konflikten.

Hvordan skal man forstå det, når Donald Trump siger, at Danmark 'will come along'? Vendingen kan oversættes på flere måder og rumme flere grader af konflikt. (Foto: © JIM LO SCALZO / POOL, Ritzau Scanpix)

Knap havde de danske politikere - blandt andre - nået at puste lettet ud over, at den amerikanske præsident, Donald Trump, ikke nævnte Grønland direkte i sin indsættelsestale.

Men så faldt ordene, og flere fik igen svært ved at trække vejret helt ned i maven, da den nytiltrådte amerikanske præsident blev spurgt ind til til sine intentioner for Grønland natten til tirsdag.

- We need it for international security. I’m sure that Denmark will come along, lød svaret.

Oversat til dansk: Vi har brug for det for international sikkerhed. Jeg er sikker på, at Danmark vil - ja, hvad? Hvordan skal man egentlig forstå Donald Trumps ord?

På dansk kan vendingen "come a long" nemlig oversættes og tolkes på flere måder.

Det kan betyde at gå med til det, indordne sig, følge med, føje sig, makke ret, rette ind, komme med på vognen.

Udenrigsministeriet oplyser til DR Nyheder, at der ikke forelægger en officiel oversættelse.

Blandt Folketingets partier er der da også uenighed, om Donald Trump med sine seneste udtalelser optrapper konflikten eller måske er en anelse mere afdæmpet.

1

Enhedslisten: Danmark kommer til at underlægge sig Trumps vilje

Med Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsteds, ører, lyder det som om, Donald Trump siger, at Danmark "kommer til at indordne sig".

- "Danmark kommer til at underlægge sig min vilje." Det er dét, Trump siger, og det er selvfølgelig skræmmende og foruroligende, siger han.

Men udtalelsen er ifølge Pelle Dragsted trods alt også blot en fortsættelse af det, Donald Trump tidligere har sagt om at få ejerskab og kontrol med Grønland - hvilket med hans egne ord dog i sig selv er "langt ude".

Og at Donald Trump på den måde bliver ved, betrygger ikke Enhedslistens frontfigur.

- Det er bekymrende, fordi der jo er blevet sagt klart fra - både fra Grønland og herfra. Men det er tilsyneladende ikke noget, Trump endnu har forstået, siger Pelle Dragsted.

2

Konservative: 'Jeg synes faktisk, det er en nedtoning'

Set gennem de milde briller, går den konservative Arktis- og Grønlandsordfører, Rasmus Jarlov, så langt som til at vurdere, at Donald Trump har skruet lidt ned med sin seneste udtalelse.

- Han forventer på en eller anden måde, at USA får en kontrol over Grønland, men jeg synes faktisk, det er en nedtoning i forhold til hans tidligere retorik om, at han vil have "fuld kontrol og ejerskab" og endda ikke ville afvise militære angreb på Danmark, siger han og fortsætter:

- Det er trods alt lidt mere afdæmpet nu.

Der er mange, der tolker det som, at Danmark skal makke ret eller indordne sig. Dér er du ikke helt?

- Nej, det kan også betyde, at Danmark skal komme med på en eller anden aftale. Det behøver ikke betyde, at Danmark skal opgive Grønland, siger Rasmus Jarlov.

Uanset er selve forudsætningerne bag Donald Trumps udtalelser imidlertid helt forkerte og uacceptable, mener han.

3

Aaja Chemnitz fra IA: Trump taler om det forkerte land

Der er flere elementer af Donald Trumps seneste udtalelse om Grønland, der er problematiske, mener Aaja Chemnitz, som sidder i Folketinget for det Grønlandske parti IA.

- Jeg hører det som et pres, der fra amerikansk side bliver lagt på Danmark, siger hun.

At det specifikt er Danmark, der bliver nævnt, hæfter hun sig ved - og ikke på den positive måde - for både den grønlandske og den danske regering har ellers gjort det klart, at beslutninger om Grønlands fremtid skal træffes af det grønlandske folk, påpeger Aaja Chemnitz.

Med sådan en sætning, mener du så, at han optrapper konflikten eller det modsatte?

- Han lægger et større pres på Danmark om, at man er nødt til at finde en løsning.

4

DF: Sådan ville man vel sige efter et skænderi med konen

Dansk Folkepartis Grønlandsordfører, Alex Ahrendtsen oversætter Donald Trumps ord til, at "Danmark nok skal finde ud af det med amerikanerne".

- Det svarer lidt til at man har haft et skænderi med konen, og så siger manden til sin kammerat: "I think she will come along" - jeg tror, hun beroliger sig, og så finder vi ud af det i morgen.

Det vakte meget forargelse på Christiansborg. Der var mange, der tolkede det som om, at Danmark skal indordne sig. Du synes, det er et blidere udtryk?

- Ja, han skruer faktisk ned for retorikken. Det er et helt almindeligt udtryk. Sådan vil en amerikaner sandsynligvis sige. Tidligere ville han ikke afvise militær magt. Nu siger han: Danmark skal nok føje sig. Vi finder ud af det.

- Jeg tror, vi skal se på det på den måde, at han nok regner med, at Danmark selvfølgelig føjer sig og imødekommer ham.

5

Radikale: Det er handlingerne, ikke ordene, der gælder

- Jeg forstår det personligt sådan, at man kan komme overens om det. Men jeg vil medgive, at man kan tage det ned på utrolig mange måder, siger De Radikales politiske ordfører, Martin Lidegaard.

Han når dog også at tilføje, at han som bekendt ikke er engelsk-professor. Men ordlyden er måske heller ikke så vigtig, endda, mener han.

- I det hele taget siger Donald Trump utrolig mange ting, man kan forstå på utrolig mange måder, og måske gør vi os selv en tjeneste, hvis vi først og fremmest fokuserer på, hvad han rent faktisk gør, siger Martin Lidegaard.

Synes du, han skærper retorikken?

- Jeg opfatter hverken det her statement som værre eller bedre, end det, han har sagt før.

6

Socialdemokratiet: Et tydeligt ønske om Arktis - ikke nødvendigvis om Grønland

DR fangede Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, dagen efter Donald Trumps udtalelser, og hans tolkning er, at den amerikanske præsident artikulerer nogle meget tydelige ønsker, hvad angår Arktis - og altså herunder Grønland.

- Der er det vores opgave at være i så tæt dialog med USA, at vi kan finde fælles fodslag om at løse nogle af de udfordringer, som vi sådan set ser ens på: At vi har en aktivitet fra russiske og kinesiske skibe, som er uønsket, og som betyder, at vi skal kunne være stærkere til stede i Arktis i morgen, end vi er i dag.

'Will come along'. Er det en trussel?

- Jeg ser sådan på det, at nogle af de ting, der er blevet sagt fra amerikansk side, ikke er blevet gentaget helt på samme vis. Men der er ikke noget af det, præsidenten siger, som betyder, at vi kommer til at skrue ned for diplomatiske indsats. Tværtimod.

7

Danmarksdemokraterne: Sært. Og alvorligt

Poltisk ordfører hos Danmarksdemokraterne, Susie Jessen, tænker umiddelbart, at det betyder, at Danmark vil "rette ind" eller "indordne sig", når Donald Trump formulerer sig, som han gør.

- Uanset hvad, er det sært at høre en amerikansk præsident sige sådan noget om en allieret som Danmark.

Tolker I det som en opblødning eller en mere alvorlig trussel, når han siger: 'Denmark will come along?'

- Det er en situation, vi skal tage meget alvorligt. Derfor er det også meget vigtigt, at vi samler os i Folketinget omkring den her situation, vi står i nu. Det vil jeg gerne opfordre statsministeren til at gøre fremover, siger hun med henvisning til, at fire udvalgte partier fra oppositionen - SF, De Radikale, Konservative og Liberal Alliance - var til møde i statsministeriet i går.

Tolker du det som en trussel?

- Jeg ved ikke, om jeg vil kalde det en trussel, men det er et vink med en vognstang om, at han mener det, han siger. Så det skal vi tage meget alvorligt.