(Foto: © JORGE DUENES, Ritzau Scanpix)

Trumps linje sender allerede migranter tilbage til Mexico

Migranter bliver i disse dage deporteret og kørt retur til asylcentre.

I den mexicanske grænseby Tijuana mærker migranterne allerede konsekvenserne af, at Donald Trump i forgårs satte sig for bordenden i Det Hvide Hus og reelt har lukket grænsen for dem.

På morgenen for Trumps indsættelse så man hurtigt de første tegn på, at der nu kommer andre boller på suppen.

Omkring 60 migranter ventede ifølge BBC på at tale med grænsemyndighederne i Tijuana om deres asylsag, men pludselig blev de af mexicanske myndigheder beordret over i busser, som kørte dem tilbage til et af grænseregionens mange asylcentre.

Nogle af dem nåede aldrig at få deres sag behandlet, fordi Trump-administrationen som led i den strammere asylpolitik har lukket den app, som Biden-administrationen lancerede for at få strømmen af ulovlig immigration til at falde.

Indtil i mandags kunne migranterne booke en tid gennem app'en til at få deres asylsag behandlet. Nu ved de ikke, hvad fremtiden bringer af muligheder for at søge asyl.

Trump-administrationen har allerede indført en 'bliv i Mexico-politik', som betyder, at de heller ikke længere kan komme til USA, mens de får deres sag behandlet.

Trumps planer om massedeportationer af migranter giver frygt for en humanitær krise i Mexico, da mange af asylcentrene ved den mexicanske grænse mangler plads i forvejen.

- Der er kollektiv nervøsitet over de beslutninger, der er truffet af præsident Trumps administration, siger C Jamie Marín, der er direktør for et af de asylcentre til CNN.

Myndighederne i Tijuana erklærede undtagelsestilstand i sidste uge for at være mest mulig parat, hvis Trump begynder at sende millioner af migranter retur, som han har proklameret.

  • Titusindvis af migranter har i månedsvis ventet i Tijuana, Mexico, på at få deres asylsag behandlet. Disse migranter blev i går deporteret. (Foto: © Felix Marquez, Associated Press)
    1 / 10
  • Deporterede migranter ses her gå tilbage ind i Mexico ved en grænsebro i Tijuana. Mexicos præsident, Claudia Sheinbaum, sagde i går, at man vil tilbyde humanitær støtte til de migranter, som bliver deporteret på grund af Trumps politik. Dog vil man sende udenlandske migranter tilbage til deres hjemland. (Foto: © Felix Marquez, Associated Press)
    2 / 10
  • Migranterne her blev i går kørt i busser tilbage til asylcentrene. For at forberede den potentielle bølge af migranter, der kan komme til byen, erklærede myndighederne i Tijuana undtagelsestilstand i sidste uge. (Foto: © Felix Marquez, Associated Press)
    3 / 10
  • Migranterne bor flere steder i telte i de asylcentre, som de mexicanske myndigheder har oprettet. Mange af dem har boet i telt i månedsvis, mens de har ventet på at kunne få deres asylsag behandlet af de amerikanske myndigheder. (Foto: © GUILLERMO ARIAS, Ritzau Scanpix)
    4 / 10
  • Ifølge Tijuanas borgmester, Ismael Burgueño Ruiz, er tiltaget med undtagelsestilstand forebyggende, så man er klar, hvis Trump beordrer massedeportationer. Det er ikke kun mexicanere, der sendes retur, men også migranter fra Latin- og Sydamerika. (Foto: © GUILLERMO ARIAS, Ritzau Scanpix)
    5 / 10
  • Den amerikanske præsident Trump har erklæret ulovlig immigration ved grænsen for en national nødsituation. Her ses migranter i Tijuana i forgårs, der ventede på at få deres asylsag behandlet. Nu er de i en form for limbo, hvor de ikke ved, om de får mulighed for at komme til USA. (Foto: © JORGE DUENES, Ritzau Scanpix)
    6 / 10
  • Disse migranter ventede i forgårs på at tale med grænsemyndighederne. De havde booket tid gennem en app lavet af Biden-administrationen. Men deres aftale blev aflyst, da Trump lukkede app'en, og de blev kørt tilbage til asylcenteret i Tijuana. (Foto: © JORGE DUENES, Ritzau Scanpix)
    7 / 10
  • Migranterne er dog ikke stoppet med at tage mod grænsen til USA, selvom Trump vil stoppe strømmen. Her er et nyt billede af migranter i det sydlige Mexico, der hviler, inden de i en slags karavane bevæger sig mod grænsen i nord i håb om, at de får mulighed for at komme ind i USA. (Foto: © RAQUEL CUNHA, Ritzau Scanpix)
    8 / 10
  • Karavanen af mennesker skal fra Huixtla i syd til grænsen i det nordlige Mexico. (Foto: © RAQUEL CUNHA, Ritzau Scanpix)
    9 / 10
  • Drømmen om at nå USA lever stadig i det sydlige Mexico, tusindvis af kilometer fra grænsen i nord, selvom Donald Trump er blevet USA's præsident. (Foto: © RAQUEL CUNHA, Ritzau Scanpix)
    10 / 10