Da våbenhvilen trådte i kraft, tog Hamas' politifolk deres uniformer på igen

Hamas-folk er tilbage på gaden i Gaza trods 15 måneders forsøg på at knække bevægelsen.

Hamas' politifolk har taget uniformerne på og er vendt tilbage til gadebilledet (Foto: © Dawoud Abu Alkas, Ritzau Scanpix)

Der var et nærmest teatralsk element over det, da tre kvindelige israelske gidsler i søndags blev frigivet efter 15 måneder i Hamas' fangenskab, påpeger flere medier.

Her viste dusinvis af Hamas-krigere sig nemlig frem - bevæbnet og i fuld uniform - foran de rullende kameraer, mens de kontrollerede folkemængden, der samlede sig ved Røde Kors' køretøjer, der skulle til at transportere de tre gidsler ud af Gaza.

  • Krigere fra Hamas' militante gren, Qassam-Brigaderne, var tydeligt og talstærkt til stede i Gaza By i søndags. (Foto: © Abed Hajjar, Associated Press)
  • Her skulle tre israelske gidsler, der blev taget til fange under det Hamas-ledede terrorangreb den 7. oktober 2023, frigives som led i våbenhvileaftalen mellem Hamas og Israel. (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)
  • Her ses Hamas-folk kontrollere folkemængden og gøre plads til køretøjerne, der skulle transportere gidslerne ud af Gaza. (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)
  • Det var opsigtsvækkende at se uniformerede Hamas-folk, påpeger blandt andre Patrick Kingsley, New York Times' redaktionschef i Jerusalem. "Når vi har set videoer af kamphandlingerne i Gaza, har vi set unge mænd i civil påklædning - nogle gange iklædt klipklappere. Vi har ikke set dem i den her meget koordinerede facon iklædt deres uniformer med geværer, elefanthuer og grønne Hamas-tørklæder". (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)
  • "Det var tydeligvis et meget skarpt forsøg fra Hamas på at projicere styrke og vise ikke bare Israel, men også palæstinenserne i Gaza, at Hamas stadig er den dominerende magt i området, og at de skal tages med i enhver samtale om, hvem der skal regere Gaza i fremtiden", siger han til podcasten The Headlines.  (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Trods 15 måneders blodig krig og et udtalt israelsk mål for krigen om at udslette Hamas, er det tydeligvis ikke lykkedes, påpeger blandt andet nyhedsbureauet AP og avisen Wall Street Journal.

Sidstnævnte peger på, at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, lover sine frustrerede allierede på højrefløjen, at "den totale sejr" kommer på et senere tidspunkt.

Imens kan man konstatere, at Hamas er dukket op til overfladen igen efter mange måneder i skjul.

Tilbage i gadebilledet

De opsigtsvækkende scener i søndags kommer ikke bag på Puk Damsgård, mellemøstkorrespondent i DR.

Hun påpeger, at det er Hamas og andre militante grupper, der har gidslerne i deres varetægt og derfor skal overhænde dem til Israel via Røde Kors.

Korrespondenten er heller ikke overrasket over, at "Hamas forsøger at bruge anledningen til at vise deres fortsatte tilstedeværelse i Gazastriben".

- De kunne jo have valgt en mere underspillet udlevering af gidslerne, men det gjorde de ikke. Samtidig var så store folkemængder mødt op, at der var et hyr med at holde styr på sikkerheden i forbindelse med overleveringen, påpeger hun.

- Der er tale om et lille stykke land, hvor det meste af infrastrukturen er bombet væk. Men det er ikke lig med, at man kan bombe Hamas væk.

Gaza har været præget af lovløshed i mange måneder, fortæller Puk Damsgård i denne lynanalyse:

Da våbenhvilen mellem Israel og Hamas trådte i kraft i søndags, vendte Hamas hurtigt tilbage, beretter AP.

Foruden de militantes deltagelse i gidseloverdragelsen i Gaza By vendte tusinder af politifolk fra den Hamas-styrede ordensmagt tilbage til deres poster.

Selv i de mest smadrede dele af Gaza, så som Jabaliya, påpeger nyhedsbureauet.

  • Hamas-politifolk på gaden i Gaza By i mandags. (Foto: © Dawoud Abu Alkas, Ritzau Scanpix)
  • Tusinder af politifolk meldes sendt på gaden for at opretholde den offentlige orden i kølvandet på våbenhvileaftalen mellem Israel og Hamas. (Foto: © Dawoud Abu Alkas, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Her pointerer man, at den militante bevægelse ikke bare har overlevet den 15 måneder lange blodige krig med Israel, der har efterladt store dele af Gaza jævnet med jorden, men ligefrem har fastholdt et stærkt greb om enklaven.

Tidligere på ugen meldte den Hamas-ledede regering i Gaza ud, at man vil koordinere distributionen af nødhjælp, der i øjeblikket kommer ind i enklaven efter måneders lurende sultkatastrofe, hvor kun begrænsede mængder nødhjælp er blevet lukket ind.

En palæstinenser, som AP har talt med, ved navn Mohammed Abed, som netop er vendt tilbage til Gaza By, siger, at politiet de seneste måneder har fortsat med at gøre deres arbejde i Gaza, men at de ikke har båret deres uniformer af frygt for at blive angrebet af Israel.

Andre siger, at politiet i løbet af krigen har opretholdt kontorer på hospitaler og andre lokationer, hvor folk har kunnet anmelde forbrydelser.

DR kan hverken be- eller afkræfte påstandene.

  • Hamas, der er på EU- og USA's terrorlister, kom til magten med en jordskredssejr ved parlamentsvalget i 2006. (Foto: © NASSER SHIYOUKHI, Associated Press)
  • Året efter tog bevægelsen magten i Gaza fra den vestligt-støttede Fatah-bevægelse efter en uges kampe. (Foto: © Said Khatib, Scanpix Denmark)
  • Bevægelsens politiske gren har siden oprettet en række ministerier og står for blandt politiet og det civile bureaukrati i Gaza, påpeger AP. (Foto: © MOHAMMED ABED, Scanpix Denmark)
1 / 3

Israel har talrige gange beskyldt Hamas for at være skyld i de enorme civile tab i Gaza ved at gemme sig blandt Gazas civilbefolkning. Israel er omvendt blevet beskyldt for at begå krigsforbrydelser og ikke gøre nok for at beskytte civile liv.

Begge parter afviser beskyldningerne.

Ifølge sundhedsmyndighederne i Gaza, som er under Hamas' kontrol, er over 47.000 palæstinensere blevet dræbt under krigen i Gaza.

DR kan ikke be- eller afkræfte tallet, som talrige internationale organisationer læner sig op ad.

En analyse publiceret i det britiske lægevidenskabelige ugetidsskrift The Lancet pegede forleden på, at det reelle tal kan være over 64.000.

Skepsis omkring krigens øverste mål

I løbet af krigen har Israel ødelagt store dele af Hamas' våbenarsenal, afdækket flere hemmelige tunneller og dræbt store dele af Hamas' øverste lederskab.

Israel estimerer endvidere ifølge mediet Times of Israel, at man har dræbt 18.000 militante i Gaza - et tal, der ikke er fremført beviser for eller er bekræftet af uafhængige kilder.

Iagttagere og kritikere både i og uden for Israel har dog talrige gange pointeret, at Hamas ikke kan besejres med militær magt alene.

90 procent af palæstinenserne i Gaza er blevet fordrevet fra deres hjem.  (Foto: © Mohammad Abu Samra, Associated Press)

I sommer fastslog blandt andet den øverste talsmand for den israelske hær (IDF), Daniel Hagari, at det var umuligt at opnå krigens øverste mål - ødelæggelsen af Hamas - og at det var at "kaste sand i øjnene på folket" at påstå andet.

- Hamas er en idé. Enhver der tror, at man kan eliminere Hamas, tager fejl, lød det fra Hagari, der snart blev undsagt af Netanyahu-regeringen.

- Sikkerhedskabinettet, ledet af premierminister Benjamin Netanyahu, har defineret ødelæggelsen af Hamas' militære og regerende kompetencer som et af krigens mål. IDF er naturligvis engageret i dette, lød det i en udtalelse fra Netanyahus kontor.

Blinken: Hamas har rekrutteret tusinder af nye krigere

Den nu tidligere amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, kritiserede ligeledes den israelske krigsstrategi i sidste uge, inden våbenhvilen i Gaza blev indgået.

- Vi har længe pointeret over for den israelske regering, at Hamas ikke kan besejres gennem en militærkampagne alene. At uden et klart alternativ, en plan for efter konflikten, og en troværdig politisk horisont, så vil Hamas eller noget lige så forfærdeligt eller farligt vende tilbage, lød det fra Blinken.

  • Wall Street Journal påpeger, at IDF nogle steder er rykket ind tre forskellige gange for at rydde Hamas fra bestemte nabolag. (Foto: © Mohammed Saber, Ritzau Scanpix)
  • Avisen peger på, at Hamas' største rival, den sekulære Fatah-bevægelse, der sidder på magten i Vestbredden, er belastet af årevis af korruption, autoritært styre og "samarbejde med de israelske besættelsesstyrker". (Foto: © Jaafar Ashtiyeh, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Den daværende udenrigsminister pegede på, at man de seneste 15 måneder gang på gang har set Hamas-militante vende tilbage til dele af Gaza, som IDF havde erklæret for ryddet, fordi der ikke er noget til at "udfylde tomrummet".

- Vi vurderer rent faktisk, at Hamas har rekrutteret næsten lige så mange militante, som de har mistet.

- Det er opskriften på et vedvarende oprør og evig krig, lød det fra Antony Blinken.