Trepartsministeren skal opskalere den her kaffesnak: Ved Carstens spisebord tegner de en lille del af det nye Danmark

En tiendedel af Danmark skal omlægges til skov og natur. En stor del af planlægningen kommer til at foregå hjemme hos den enkelte lodsejer.

Hos gartner Carsten Nielsen har han og jordfordelingsplanlægger Søren Borkmann selskab af minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S), som er på besøg for at forstå samarbejdet med den enkelte lodsejer.

Voksdugen slænger sig uimponeret over spisebordet hos gartner Carsten Nielsen i Odsherred i Nordsjælland.

Det er ellers hverken rundstykker eller kaffetår, dugen lægger ryg til lige nu.

Det er skabelsen af et lille stykke nyt Danmark.

For med den grønne trepart skal en tiendedel af landet omlægges fra landbrug til skov og natur. Og en del af benarbejdet foregår lige her - og ved en rækkes andre lodsejeres spiseborde.

- Jeg var lidt bekymret i starten, men nu... Det er en proces, der skal modnes, og det tager lidt tid. Men jeg tror, vi når i mål, siger gartner Carsten Nielsen.

Han har en række jordlodder i lokalområdet, men nogle af dem er lavbundsjorde og dermed oplagte kandidater til de i alt 140.000 hektar lavbundsjorde inklusiv randområder, som er noget af det, de 23 lokale treparter skal udpege inden nytår.

Og det er han faktisk allerede i dialog med myndighederne om.

Snak over kaffesjatter giver en tryg plan

For en såkaldt jordfordelingsplanlægger fra 'Styrelsen for grøn omlægning og vandmiljø' har tidligere været på besøg her ved spisebordet.

Degang spildte jordfordelingsplanlægger Søren Borkmann kaffesjatter på det selv samme landkort, mens han og Carsten Nielsen tegnede streger og vendte 'for og imod' at omlægge noget af jorden.

- Det er jo det, jordfordeling også kan: Man skal finde ud af, hvad der gør, at folk har lyst til at være med i projekterne, forklarer Søren Borkmann.

  • Jordfordelingsplanlægger Søren Borkmann fra Styrelsen for grøn omlægning og vandmiljø (tv) og Carsten Nielsen (th) forklarer trepartsministeren (midt) om de forskellige overvejelser, der ligger bag en jordfordeling. (Foto: © Thomas Kongensgaard Øvre - DR Nyheder)
  • Små og store jordlodder smyger sig rundt mellem hinanden på kortet over Odsherred. Jordfordelingsplanlæggeren slår sammen med gartner Carsten Nielsen nye streger, der kan tegne en ny virkelighed i området. (Foto: © Thomas Kongensgaard Øvre - DR Nyheder)
1 / 2

Eksempelvis skal en del af Carsten Nielsen lavbundsjord oversvømmes for at mindske kvælstofudledningen.

- Så kunne jeg godt være bekymret for, at vandet kommer den vej, siger Carsten Nielsen og peger på et jordlod, som han skal beholde.

- Men så vil jeg lave en åben grøft, som vi snakker om her. Det ville gøre mig mere tryg, siger han.

Jordfordelingsplanlæggeren har også besøgt Carsten Nielsens naboer Bruno, Henrik og en række andre - og de har også tegnet streger på kortet. Sammen forsøger de at lægge et lokalt jordpuslespil, som i sidste ende skal give mere natur i Odsherred.

Og jordpuslespillet her i Odsherred bliver i sig selv én lille brik i det store danske jordpuslespil 'Den grønne trepart'.

Minister vil opjustere spisebordssnakken

Derfor er ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), i dagens anledning trukket i markstøvlerne og har sat sig ved Carsten Nielsens spisebord for at være "med på en lytter", forklarer han:

- Vi skal jo skalere det her voldsomt op over de kommende år, og derfor er det vigtigt for mig som minister at finde ud af, hvordan det rammer ude i virkeligheden. Hvad er det for nogle behov, der er, og hvordan får vi det her til at blive til en succes?

Minister for grøn trepart, Jeppe Bruus (S), fortæller, at han mærker et "stemningsskift", når det kommer til naturprojekter. For eksempel kom der kort før nytår der langt flere ansøgninger til klimalavbundsprojekter end forventet, og der måtte tilføres 740 millioner kroner ekstra, så ansøgningerne kunne imødekommes. - Det er en enormt positiv start, siger han. (Foto: © Thomas Kongensgaard Øvre - DR Nyheder)

Arbejdet med at tegne et nyt Danmarkskort kalder han "Danmarks største samarbejdsøvelse", hvor landbrug, naturorganisationer, kommuner og stat sammen skal finde lokalt funderede løsninger.

- Jo højere grad, at man kan nå ud og være i kontakt med de lodsejere og de mennesker, der bor ved den jord, der skal noget andet i fremtiden, jo større er raten for succes, vurderer ministeren.

Ministerens rolle bliver ifølge ham selv at sørge for, at "holde tempo"

- Der kommer masser af sten på vejen, og vi har travlt, og vi har meget ambitiøse planer. Men vi er også enige om, at vi skal gøre det i fællesskab, siger han.

Første delmål er til nytår, hvor de 23 lokale treparter skal aflevere planerne for deres lokalområder.

- Jeg vil ikke nedspille, at det er svært, men jeg må også bare sige, at det er jo et kæmpe stykke Danmarkshistorie, vi er i gang med, siger trepartsministeren.