Militæret er rykket ind for at stoppe kokain-konflikt i Colombia

Striden har kostet omkring 80 mennesker livet de første tre dage, og mindst 20 er døde i et sammenstød i weekenden.

20 personer blev dræbt i et sammenstød mellem de to oprørsgrupper i en colombiansk jungle i regionen i weekenden. (Foto: © SCHNEYDER MENDOZA, Ritzau Scanpix)

Kokain-konflikten mellem to rivaliserende oprørsgrupper i Colombias nordøstlige Catatumbo-region er nu så alvorlig, at landets præsident, Gustavo Petro, tyr til strengere midler.

Han vil indføre en tilstand i regionen, der i tre måneder giver ham mulighed for at tvinge bestemt lovgivning igennem uden først at få det stemt igennem i Kongressen, skriver nyhedsbureauet AP.

Konflikten brød ud i torsdags. Den handler ifølge CNN om retten til et større område i regionen, der ligger på grænsen til Venezuela, hvor der ligger flere plantager med kokaplanter, som bruges til at lave kokain.

Striden har kostet omkring 80 mennesker livet de første tre dage, og mindst 20 er døde i et sammenstød i weekenden, beretter Colombias menneskerettighedskontor ifølge Reuters.

Den gruppe, der menes at have startet kampene, kalder sig 'Den Nationale Frihedshær' (ELN), og de går efter en tilbageværende fraktion af den rivaliserende oprørsgruppe 'Colombias Revolutionshær' (Farc).

- ELN har valgt krig, og det skal de få, skrev Colombias præsident, Gustavo Petro, på X.

Omkring 5.000 soldater er sendt til regionen i et forsøg på at få styr på situationen. Samtidig bliver der transporteret tonsvis af nødhjælp til de civile i området og de midlertidige opholdssteder for folk på flugt.

Ifølge FN er 18.000 civile flygtet fra deres hjem for ikke at ende i midten af kampene.

Størstedelen af dem er rykket til den centrale del af Columbia, Tibu, Ocaña og Cúcuta, hvor de tager ophold på midlertidige tilflugtssteder og hoteller. Nogle har også krydset grænsen til Venezuela.

- Topprioriteten er at redde liv og garantere vores lokalsamfunds sikkerhed. Vi har sendt vores tropper til hele regionen, siger Colombias forsvarsminister, Iván Velásquez, ifølge CNN.

Fredsforhandlinger suspenderet

Farc-gruppen og dens 11.000 medlemmer indgik en fredsaftale med regeringen i 2016, hvorefter den demobiliserede.

ELN har ingen fredsaftale med regeringen, men præsident Petro indledte forhandlingerne med dem i 2022, hvor han gav et løfte om at kunne få gruppen til at demobilisere i løbet af tre måneder, skriver AP.

Gustavo Petro suspenderede dog forhandlingerne, da kampene i Catatumbo tog til i regionen, der står for 15 procent af landets koka-planter.

  • Tonsvis af mad og andet nødhjælp bliver uddelt i flere nærliggende byer, hvor folk har søgt tilflugt. (Foto: © Mario Caicedo, Ritzau Scanpix)
  • Mennesker, der er flygtet fra deres hjem søger tilflugt på et stadion i Cucuta. (Foto: © Mario Caicedo, Ritzau Scanpix)
  • Civile i Colombia på vej til at krydse Tarra-floden, som deler Colombia og Venezuela. Billedet er fra i søndags. (Foto: © SCHNEYDER MENDOZA, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Præsidenten siger ifølge BBC, at gruppen ikke viser "nogen villighed til at opnå fred".

Lederen af ELN, Antonio García, skriver i en erklæring, at gruppen ikke går efter civile, men derimod går efter ikke-civile, der samarbejder med Farc.

En af verdens største kokainproducenter

Den væbnede konflikt i Colombia har varet i mere end 60 år og er primært finansieret af handel med illegale stoffer og ulovlig minedrift. Over 450.000 mennesker har mistet livet, og millioner fordrevet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Colombia er hjem for et af verdens største kokain-markeder. Det meste af den kokain, der bliver solgt på globalt plan, kommer fra Colombia ifølge FN-rapporten 'World drug rapport'.

Mellem 2010 og 2022 er andelen af produceret kokain steget med 143 procent, og andelen af beslaglagt kokain er steget 220 procent.

Kokainmarkedet er også i stor vækst herhjemme.

På ti år er forbruget af kokain i København tredoblet. Det viser prøver fra rensningsanlægget i hovedstaden, kunne Berlingske sidste år fortælle.

Samtidig er kokain blevet billigere.

Hvor ét gram kostede mellem 1.500 kroner og 2.000 kroner for 20 år siden, så er prisen faldet til omkring 600 kroner.

Weekendavisens Journalist Christian Bennike prøvede kokain på egen krop for at finde ud af, hvorfor et så farligt stof er så populært. Det kan du læse mere om i artiklen her: