Gå til indhold

Muhammed-krisen dag for dag

Pakistanske demonstranter med bannere imod Muhammed-tegningerne (Foto: © ARSHAD ARBAB, Scanpix)

Det er snart et halvt år siden, at Jyllands-Posten bragte 12 karikatur-tegninger af profeten Muhammed. I dag står vi midt i en af Danmarks værste udenrigspolitiske kriser.

Vi bringer en gennemgang af hele forløbet:

24. marts 2006:Danske imamer kommer påny i modvind. I en samtale optaget med skjult kamera den 21. februar, mens Muhammed-krisen var på sit højeste, siger imam Abu Laban til en anden mand: "Han gør alt for at skabe kontakter. Han har kontaktet Amr Moussa. Han vil gå ind i det og gøre det til en martyraktion nu". Det hentyder højst sandsynligt til en selvmords-aktion, men der er ikke oplysninger om tid og sted eller om personen i øvrigt ud over, at han skulle have kontaktet Amr Moussa, der er præsident for Den Arabiske Liga. Udtalelsen betyder, at det danske politi vil afhøre Abu Laban.

Imamen Ahmed Akkari skal ikke fortsætte som talsmand for en række muslimske grupper i Danmark. Og Islamisk Trossamfund i København ønsker nu en afløser, der ikke er imam.

23. marts 2006:"Fasthold boykotten af Danmark og styrk de lokale produktioner". Sådan lyder en af konklusionerne fra konferencen i Bahrain, hvor over 300 af verdens mest indflydelsesrige, muslimske lærde mødtes for at diskutere Muhammedsagen. De seks danske imamer, der deltog på konferencen, forsøgte at få ophævet boykotten af Danmark, men deres opfordring blev ikke medtaget i konferencens konklusion.

Herhjemme afsløres udtalelse fra imam Ahmed Akkari, der indirekte truer med at "sprænge Naser Khader i luften, hvis han bliver minister". Det afsløres torsdag aften i en dokumentarfilm på den franske tv-station France 2, hvis journalister har brugt skjulte kameraer for at trænge ind bag facaden af imamerne. Dokumentarfilmen "Vredens tegninger" tager udgangspunkt i imamernes rollen i sagen om de danske Muhammed-tegninger. Skønt udtalelsen ifølge Akkari var ment som en "måske malplaceret og lidt for grovkornet spøg", så bliver han kraftig fordømt af danske politikere og muslimer. Desuden er han blevet meldt til politiet af Naser Khaders partifælle Elsebeth Gerner Nielsen.

22. marts 2006:Omkring 300 muslimer og lærde samledes onsdag i Bahrain for at drøfte, hvordan de skal udbrede kendskabet til profeten Muhammed i Vesten. Samtidig diskuterer deltagerne, hvorvidt boykotten af danske varer skal opretholdes. Seks danske muslimer, der deltager i konferencen, har besluttet af udsende en fælles erklæring med en opfordring til at afblæse boykotten af danske varer.

21. marts 2006:Sveriges udenrigsminister Laila Freivalds tager sin afsked. Statsminister Göran Persson fortalte om afskeden på et tidligt pressemøde tirsdag. I løbet af mandagen blev det afsløret, at Laila Freivalds var på det rene med Udenrigsministeriets kontakt med den internetvirksomhed, som i forbindelse med balladen om Muhammedtegningerne lukkede de yderliggående Sverigedemokraters hjemmeside. Freivalds har tidligere nægtet ethvert kendskab til kontakterne til webhotellet Levonline.

Venstre og Dansk Folkeparti langer kraftigt ud mod Arla for at svigte i kampen for ytringsfriheden. Det sker efter, at mejerigiganten i den forgangne weekend i annoncer i 25 arabiske aviser udtrykte respekt og forståelse for, at millioner af muslimske forbrugere på grund af Muhammed-tegningerne ikke længere vil købe firmaets ost og smør, skriver Berlingske Tidende tirsdag. Formålet med annonceoffensiven er, at få de muslimske forbrugere til at tage Arlas mejeriprodukter til nåde igen. Men ifølge Venstres politiske ordfører Jens Rohde, er annoncerne et "ynkeligt knæfald" for de vrede muslimer:

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser på sit ugentlige pressemøde et forslag fra Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, om at holde et partiledermøde, som skal sætte punktum i Muhammedsagen. Mødet skulle rense luften før forhandlingerne om en velfærdsreform.

18. marts 2006:Den danske regering levede ikke op til sine internationale forpligtelser, da den med henvisning til ytringsfriheden afviste at tage stilling til Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og at mødes med ambassadører fra muslimske lande. Det konkluderer FN's særlige rapportør i spørgsmål om moderne former for racisme, racediskrimination, fremmedhad og intolerance, senegaleseren Doudou Diène, i en rapport til FN's Menneskeretskommission. Rapporten er dateret 13. februar 2006 og handler om situationen for muslimske og arabiske befolkningsgrupper i forskellige dele af verden navnlig efter Al Qaedas terrorangreb mod USA 11. september 2001.

17. marts 2006:De 27 muslimske organisationer, der har anmeldt Jyllands Posten til politiet for overtrædelse af blasfemiparagraffen og racismeparagraffen i straffeloven, har besluttet at sende sagen videre til FN's menneskerettighedskommissær. I en pressemeddelelse udtrykker talsmanden for de muslimske organisationer, Ahmed Akkari, stor skuffelse og utilfredshed over rigsadvokatens beslutning om, at staten ikke vil rejse tiltale mod Jyllands-Postens ansvarshavende redaktør. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg vil efter alt at dømme behandle sagen om Jyllands-Postens tegninger, hvis nogen klager over rigsadvokatens afvisning. Det mener advokat Christian Harlang, der har mange års erfaring med sager om menneskerettigheder.

Den danske rigsadvokat, Henning Fode, bliver ellers rost i retskredse rundt om i verden for sin afgørelse om, at der ikke er grundlag for at føre en retssag mod Jyllands-Posten på grund af de 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed, som avisen bragte i september i fjor. EU's justitskommissær kalder det et perfekt eksempel på, hvordan et demokrati fungerer.

16. marts 2006:En diplomatisk offensiv skal gøre sit til, at Muhammedkrisen ikke tager til i styrke. Udenrigsministeriets blik er atter rettet mod de toneangivende fredagsbønner i den muslimske verden, efter at Rigsadvokaten har besluttet ikke at retsforfølge Jyllands-Posten for Muhammedtegningerne.Som led i offensiven blev alle udenlandske ambassadører onsdag indkaldt til et hastemøde i Udenrigsministeriet.

Rigsadvokaten afviser straffesag mod Jyllands-Posten, men skoser avisen for at mene, at folk må finde sig i religiøs spot.

I stedet for kritik fik den radikale partileder, Marianne Jelved, klapsalver i sin folketingsgruppe, da hun tirsdag stod til regnskab for sin hårde kritik af statsministerens håndtering af Muhammedkrisen. Hun fastholder sit hårde ordvalg og forsvarer det med, at det var nødvendigt for at få ørenlyd i pressen. Advokatsamfundet i Danmark har appelleret til det internationale advokatsamfund og Pakistans sammenslutning af advokater om at gribe ind over for deres medlemmer i byen Multan, som har udlovet en dusør på en million kr. til dem, der myrder de danske Muhammed-tegnere.

Udenrigsministeriet har haft travlt med at svinge censur-pennen i Muhammed-sagen i den seneste tid. Det viser en aktindsigt, som Information har fået. Mere en 80 dokumenter, der kunne have kastet lys over omverdenens reaktioner på Muhammed-tegningerne tilbageholdes, mens op mod 100 andre sider er stærkt censureret. Flere jurister med speciale i Offentlighedsloven kritiserer Udenrigsministeret for at hemmeligholde centrale dokumenter i Muhammed-sagen.

Efter Muhammed-sagen og mere end fire år med Anders Fogh Rasmussen (V) ved magten fælder Marianne Jelved en hård og uforsonlig dom over statsministeren som person og politiker. Ifølge den radikale leder er Fogh og hans ledelse af landet således "arrogant" og "uværdig" - det er "pinligt" og en "dyb, dyb ulykke" for Danmark og udtryk for en "del og hersk"-filosofi, der minder om Rusland. Det skriver Berlingske Tidende. Ekstra mandater til Dansk Folkeparti og ny nedtur til Socialdemokraterne. Vilstrups nyeste meningsmåling fastslår endnu en gang de politiske vindere og tabere på Muhammedkrisen. I målingen når DF op på 17,4 procent, mens Socialdemokraterne går tilbage til 22 procent. Socialdemokraterne ser afklapsningen som konsekvens af den midterkurs, partiet har valgt.

Både stats- og udenrigsministeriet er nu blevet bedt om at kommentere den klage over de to ministerier, som Enhedslistens Frank Aaen har indgivet Folketingets præsidium. Det fremgår af et brev, som Aaen har modtaget fra folketingets formand Christian Mejdahl (V). Frank Aaens har klaget over, at Det Udenrigspolitiske Nævn, der ifølge reglerne løbende skal orienteres om sager, der har betydning for udenrigspolitikken, ikke tidligt nok blev inddraget i det, som senere endte med at blive Muhammed-krisen.

Danske skolebørn skal undervises i islam på en måde, som muslimer fra Mellemøsten kan acceptere, og for at sikre det skal den danske regering gennemgå alt dansk undervisningsmateriale. Også voksne danskere skal belæres om islam og profeten Muhammed. Det skal ske gennem tv-udsendelser om islam. Udsendelser, som giver et positivt billede af islam og profeten. De krav kom fra tre førende arabiske lærde, da de er til dialogkonference med danske islameksperter arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS og Udenrigsministeriet.

Muhammed-krisen har fået de første direkte konsekvenser for, hvad man tør vise og sige om islam i det offentlige rum, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag. Statsvirksomheden Banedanmark beslutter at en reklametavle for islam-forskeren Jørgen Bæk Simonsens nye bog, "Hvad er islam", ikke må hænge på perronen på Nørreport Station i København. Organisationens ledelse underkender dog i løbet af dagen den kontroversielle beslutning om at sige nej til reklamen så den nu kan komme op og hænge på Nørreport St.

En undersøgelse af regeringens håndtering af Muhammed-sagen vil være til skade for Danmarks bestræbelser på at løse konflikten ad diplomatisk vej. Derfor fastholder regeringen sit nej til oppositionens krav. Det siger den konservative vicestatsminister Bendt Bendtsen, efter at S-formand Helle Thorning Schmidt i weekenden strammede sit krav fra en "evaluering" til en egentlig undersøgelse. Dermed slutter en samlet opposition op om kravet. Regeringen vil invitere til et krydsforhør af statsministeren og udenrigsministeren om Muhammedkrisen, skriver dagbladet Børsen tirsdag.Venstres politiske ordfører Jens Rohde siger således, at han i næste uge vil tage initiativ til at rejse en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget, hvor regeringstoppen under ministeransvar skal svare på spørgsmål om sagen. Arlas bestyrelse har sænket afregningsprisen for mælk med 3,3 øre per kilo. Muhammedkrisen koster dermed en gennemsnitlig landmand 26.400 kroner nu og her../ Omkring 5000 mennesker protesterer mod Jyllands-Postens kontroversielle tegninger af profeten Muhammed ved en islamistisk demonstration i Pakistans urolige Baluchistan provins.

"Ærgerlig, forstemmende og unødvendigt". Med disse ord går miljøminister Connie Hedegaard (K) nu for første gang ud med kraftig kritik af de seneste ugers indenrigspolitiske grøftegravning i kølvandet på Muhammedkonflikten, skriver Politiken. Med klare referencer til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) lægger Hedegaard afstand til den hårde retorik om at skille får fra bukke og gøre al uenighed til et spørgsmål om for eller imod ytringsfrihed."Det er direkte bizart, hvis en kamp for ytringsfrihed ikke kan føres, uden at vi falder over dem, der ser sagen anderledes end os selv", lyder det i Connie Hedegaards kommentar i dagens Politiken.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, aflyser den politiske borgfred efter Muhammed-krisen og kræver en uvildig undersøgelse af regeringens rolle i sagen. Dermed står oppositionen til venstre for regeringen med et samlet og enigt krav om at underkaste regeringens gøren og laden undervejs i sagen om profettegningerne. Integrationsminister Rikke Hvilshøj vil udnytte, at en række moderate muslimske foreninger er kommet på banen under Muhammed-krisen. I første omgang har ministeren samlet fire millioner kroner sammen til nye dialog-initiativer, og der er flere, hvor de kommer fra, hvis de nye aktører på integrationsscenen vil bidrage til at kickstarte integrationen.

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, beskyldes for at misinformere offentligheden, når han har oplyst, at 12 muslimske mænd har opsøgt en datter af én af Muhammed-tegnerne på en skole. Hverken tegneren, hvis datter blev omtalt, eller Danske Bladtegneres formand Claus Seidel kan genkende oplysningen. Samtidig siger tegneren selv til Morgenavisen Jyllands-Posten, at der ikke var tale om muslimske mænd, men muslimske piger. De var ikke voksne, men går i 6. klasse og er 10-11 år. De var ikke 12 personer, men højst seks-otte piger. Og det, der er blevet gengivet som en næsten planlagt aktion udløst af Muhammed-tegningerne, var i stedet et udslag af en årelang strid mellem eleverne på to skoler, som begyndte lang tid før Muhammed-sagen, oplyser tegneren. Jens Rohde undskylder senere på dagen, hvis han har misforstået, at 12 muslimske mænd skulle have opsøgt en datter af én af Muhammed-tegnerne på en skole.

Politiken skriver at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fredag d. 3. marts 2006 valgte at oplyse Folketingets partier om et hidtil tilbageholdt brev, der kaster nyt lys over regeringens håndtering af Muhammed-sagen. Dagen efter må Poltiken dementere oplysningen om at brevet var tilbageholdt, idet flere medier omtalte klagebrevet fra den muslimske verdenskongres OIC allerede i oktober og november 2005.

Ikke siden Socialdemokraternes efterlønssag i 1998 har så mange danskere uden for en valgkamp skiftet politisk ståsted så hurtigt. Det viser en analyse af februars syv meningsmålinger, hvor især S-vælgere flytter til DF. Det er Muhammed-krisen som især har fået danskerne i et usædvanligt omfang til at skifte politisk ståsted, viser analysen, som er lavet af professor på Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen for netavisen Altinget.

Dansk Journalistforbunds formand anklager Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, for at slå politisk plat på tegnerne i Muhammedsagen.

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde hævder i et interview med TV Avisen at en gruppe muslimske mænd har forsøgt at få fat i datteren til en af de 12 bladtegnere, som tegnede profeten Muhammed i Jyllands-Posten, på hendes skole. Oplysningen viser sig senere at være usand.

Mejerikoncernen Arla har foreløbig opgjort tabet efter Muhammed-krisen til 400 millioner kroner i år. Det oplyste Arla-chefen Peder Tuborgh torsdag på et møde i Aalborg. Tallet forudsætter dog, at ost og smør fra Arla i løbet af kort tid er tilbage i butikkerne i Mellemøsten, samt at Arla inden udgangen af 2006 sælger 50 procent af sine mængder før boykotten. Ellers vil tabet blive endnu større. Dermed er tallet behæftet med stor usikkerhed.

Statsadvokaten skal se på om der er hold i de godt 25 anmeldelser som ligger hos Københavns Politi. De handler om imamerne, som rejste rundt i Mellemøsten med Muhammed-tegninger. Også Vicestatsminister Bendt Bendtsen vil have tjekket opholdsgrundlaget for de imamer, som har rejst rundt i Mellemøsten for at ophidse muslimer til had mod Danmark på grund af Muhammed-tegningerne.

En dansk diplomat skulle have været myrdet eller bortført på Vestbredden, og det har fået FN til at opfordre alle skandinaver til at forlade området. Udenrigsministeriet bekræfter, at der har været trusler mod danske diplomater i de palæstinensiske områder.

Forfatteren Salman Rushdie, den franske filosof Bernard Henri-Levy, eksilforfatteren Taslima Nasreen og en række andre forfattere advarer i en erklæring om, at verden står over for en global trussel, totalitær islam.

Skatteminister Kristian Jensen beskylder Dansk Industri for dobbeltmoral i sagen om Muhammed-tegningerne. Virksomhederne har pligt til at bakke op om de værdier, som erhvervslivet selv nyder godt af, siger Kristian Jensen.

Efter timelange forhandlinger bliver EU's udenrigsministre enige om en erklæring, hvori de understreger princippet om ytringsfrihed, men samtidig beklager, hvis de omstridte tegninger har krænket muslimers følelser. Erklæringen fastslår samtidig, at ytringsfriheden skal bruges under ansvar, og så tager de 25 EU-lande kraftigt afstand fra de voldelige reaktioner, der har været i en stribe lande, over tegningerne.

Danmarks ambassadør i Syrien vender tilbage til hovedstaden Damaskus med henblik på en snarlig genåbning af ambassaden.

FN's generalsekretær Kofi Annan antyder i en tale at Danmark er utilpasset til muslimsk indvandring. Dansk Folkeparti vil have statsminister Anders Fogh Rasmussen til at kommentere udtalelserne.

Det politiske Danmark står splittet, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen i Berlingske Tidende går til angreb på forfattere, virksomheder og medier, der ifølge regeringschefen har svigtet forsvaret af ytringsfriheden under Muhammed-sagen. Men angrebene er totalt forfejlede og udtryk for statsministerens meningstyranni, lyder den kontante reaktion fra oppositionen, der opfatter Anders Fogh Rasmussens kritik som en uklædelig "jeg-alene-har-ret-holdning".

Regeringens forsøg på at genoprette forholdet til verdens muslimer og reparere på Danmarks image i den muslimske verden møder voldsom kritik fra Dansk Folkeparti. - Vi skal passe meget på, at det nu ikke udvikler sig til et fedteri for den muslimske verden, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF) til Berlingske Tidende lørdag.

Både i København og Odense var der lørdag demonstrationer mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Begge steder foregik demonstrationerne i god ro og orden.

FN, flere arabiske lande og verdens største islamiske organisation, OIC, gentager opfordringen til tilbageholdenhed og dialog for at mindske spændingerne efter Muhammed-tegningerne.

Loven forhindrer ikke regeringen i at have en holdning til Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, som har oprørt den muslimske verden. Det siger to lektorer i forvaltningsret og offentlig ret, efter at Venstres politiske ordfører kategorisk har afvist, at regeringen som sådan kan have en holdning til tegningerne.

Oppositionen genfremsætter ønsket om en undersøgelse af forløbet omkring tegningerne. Det skete efter at Politiken kunne berette, at Egypten i oktober og november i flere breve gjorde Danmark og det internationale samfund opmærksom på, at det ikke var et retsligt indgreb over for Jyllands-Posten, Egypten bad om. Den oplysning stod i modsætning til, at statsministeren ved flere lejligheder, bl.a. i Folketingssalen 31. januar, fastslog, at Egypten ville have ham til at tage retslige skridt over for Jyllands-Posten. Både Socialdemokratiet og SF mener, at det er så betænkeligt, at det i endnu højere grad har nødvendiggjort behovet for en samlet undersøgelse. Ifølge Anders Fogh Rasmussen indeholder oplysningerne i Politiken imidlertid ingen oplysninger, som ændrer ved det allerede kendte forløb.

Den danske regering må tage afstand fra Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og sige undskyld. Ellers kan det ikke lade sig gøre at bygge bro mellem Danmark og den islamiske verden, siger det tyrkiske udenrigsministeriums officielle talsmand efter, at EU har anmodet Tyrkiet om at mægle i striden.

Efter at have deltaget i Mellemøstens største fødevaremesse erkender Arla Foods at selskabet nok aldrig vil genvinde sin markedsposition i Mellemøsten 100 procent.

I Danmark er en række af de danske imamer, som har rejst rundt i Mellemøsten i forbindelse med Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammedtegninger, er blevet anmeldt til politiet for landsskadelig virksomhed. Integrationsminister Rikke Hvilshøj oplyste efter et møde med Dansk Folkeparti, at det nu er op til politiet og domstolene at afgøre, om imamerne har overtrådt love, som gør, at de kan miste deres danske opholdsgrundlag.

EU forsøger at trække ansøgerlandet Tyrkiet ind som mægler i Muhammed-krisen. Det østrigske formandskab har bedt den tyrkiske udenrigsminister, Abdullah Gül, om at præsentere et tyrkisk bud på, hvordan konflikten mellem de muslimske lande og EU kan løses på længere sigt.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen beklagede på sit ugentlige pressemøde på regeringens vegne, at de omstridte tegninger i Jyllands-Posten af profeten Muhammed har krænket muslimer.

470 danske hjemmesider bliver angrebet af hackere og overskrevet med web-graffiti i forbindelse med Muhammed-konflikten. Dermed slog antallet af hackinger rekord, efter at angrebene ellers så ud til at være på retur i weekenden.

Den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) forventer, at al-Qaeda vil udnytte protesterne omkring Muhammed-tegningerne til egen fordel.

Officielt er borgfreden om Muhammed-sagen intakt, men en samlet opposition siger nu åbent, at den mistænker Anders Fogh Rasmussen for at have misinformeret Folketinget. Derfor bliver statsministeren nu tvunget til skriftligt at forsvare regeringens håndtering af sagen. Enhedslistens Frank Aaen har stillet 15 paragraf 20-spørgsmål med opbakning fra Socialdemokratiet, SF og De Radikale, skriver Politiken.

Medierne har prioriteret Danmarks største udenrigspolitiske krise siden den 2. verdenskrig over alt andet. Dækningen i de første to uger overgås kun af mediernes omtale af terrorangrebet mod USA den 11. september 2001. Det viser en gennemgang, som ugebrevet Mandag Morgen har lavet af dækningen i Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Politiken, Ekstra Bladet og B.T. Undersøgelsen omfatter de to første uger efter henholdsvis Muhammedkrisens gennembrud i januar 2006 og terrorangrebet i september 2001

Politiet affyrer tåregas i forsøget på at opløse en ulovlig demonstration mod Muhammedtegningerne i Pakistans hovedstad, Islamabad, og det danske udenrigsministerium meddelte, at Danmarks ambassadør i Pakistan er vendt midlertidigt hjem til København af sikkerhedsgrunde. Også i Tyrkiet var der omfattende demonstrationer og opfordringer til at boykotte danske varer. Samtidig offentliggjorde tre saudiarabiske medier en undskyldning fra Morgenavisen Jyllands-Posten på grund af tegningerne af profeten, men chefredaktør Carsten Juste siger, at der er tale om et falsum.

Mindst 15 mennesker mister livet, efter at en demonstration i Nigeria mod de danske Muhammed-tegninger udvikler sig voldeligt, oplyser en polititalsmand.

Italiens reformminister, Roberto Calderoli, træder af efter pres fra præsident Silvio Berlusconi. Det sker efter Calderoli har gået med en T-shirt med en Muhammed-tegning.

En dansk religiøs delegation, der er rejst til Egypten med en udstrakt hånd til forsoning i Muhammed-konflikten, modtages godt i Kairo. Der mødes delegationen med stormuftien Muhammed Sayed Tantawi, der ifølge Steen Skovsgaard, biskop fra Lolland-Falster Sift, er det religiøse overhoved for alle verdens sunnimuslimer.I den hidtil største demonstration i Storbritannien over Muhammed-tegningerne går ca. 10.000 mennesker fra Trafalgar Square til Hyde Park i London. Demonstrationen var arrangeret af Den Muslimske Aktionskomité (MAC), som repræsenterer 650 moskeer og muslimske samfund i Storbritannien.

Afbrænding af dannebrog, antidanske slagord, stenkast, tåregas og optøjer. Muhammedtegningerne var efter fredagsbønnen endnu engang årsag til gadeuroligheder i den muslimske verden. Mindst ni mennesker mister livet og 55 såres i Benghazi i Libyen i forbindelse med demonstrationer over karikaturtegningerne af profeten Muhammed.

Der er også voldelige demonstrationer i Pakistan og Bangladesh, mens demostrationer i Hong Kong og New York forløber fredeligt.

Europa-Parlamentet vedtager en fælles erklæring i Muhammed-sagen. Den såkaldte resolution indeholder et budskab om, at ytringsfriheden er en central europæisk værdi, der skal værnes om. Men samtidig skal det være sådan, at man skal bruge sinytringsfrihed med respekt for andre religioner og folkeslag. Erklæringen indeholder desuden en fordømmelse af volden mod danske ambassader, en advarsel mod at gå ekstremisternes ærinde og EU's fulde opbakning til Danmark.

Irak har bedt om, at de danske soldater bliver i Irak, efter bystyret i Basra tilsyneladende havde beordret de danske soldater ud af landet. De danske nødhjælpsarbejdere i Pakistan trækkes til gengæld hjem pga. de voldsomme protester i landet mod Muhammedtegningerne.

Irak har bedt om, at de danske soldater bliver i Irak, efter bystyret i Basra tilsyneladende havde beordret de danske soldater ud af landet.Peshawar i det nordvestlige Pakistan er skueplads for voldsomme demonstrationer imod tegningerne af profeten Muhammed. Omkring 50.000 mennesker var på gaderne for at vise deres raseri over tegningerne. Der blev meldt om to døde i Peshawar. Omkring 600 filippinske muslimer demonstrerer foran det danske konsulat i Manila.

Den danske ingredienskoncern Danisco mærker for første gang boykotten af danske varer i den muslimske verden. Selskabet har fået annulleret flere ordrer som følge af krisen i kølvandet på Jyllands-Postens Muhammedtegninger.

Et politisk flertal uden om regeringen mener, at det er nødvendigt at få kulegravet, hvordan sagen om de 12 karikaturtegninger overhovedet kom så vidt.

Danmark kræver, at den irakiske regering en gang for alle gør det klart, at den ønsker den fortsatte danske militære tilstedeværelse i landet. Kravet kommer, efter at byrådet i den irakiske by Basra har forlangt, at de danske soldater bliver trukket hjem, indtil der kommer en undskyldning for Muhammedtegningerne.

To personer mister livet i den pakistanske by Lahore under nogle af de voldsomste demonstrationer i landet vendt mod Muhammed-tegningerne, oplyser de lokale myndigheder. Forinden havde omkring 15.000 rasende demonstranter angrebet blandt andet McDonalds og Pizza Hut restauranter samt et hotel i den internationale Holiday Inn-kæde i storbyen.

Italiens minister for reformer, Roberto Calderoli, fra det højreorienterede parti Liga Nord, har anskaffet sig en t-shirt, hvor en af de omstridte tegninger af profeten Muhammed er påtrykt. Den vil han gå med som en støtteerklæring til ytringsfriheden.13. februar 2006:EU's udenrigspolitiske chef, Javier Solana, begynder et ugelangt besøg i Mellemøsten i et forsøg på, at dæmpe konflikten.

Den iranske avis Hamshahri begynder at tage imod karikaturtegninger til en international konkurrence, der ifølge avisen skal modgå den verdensomspændende offentliggørelse af karikaturtegningerne af profeten Muhammed. Temaet er grænserne for Vestens ytringsfrihed.

I Danmark mødes Netværket Demokratiske Muslimer med Anders Fogh Rasmussen på Marienborg. Efter et møde i Hizb-Uh-Tarir søndag, opfordrer Det Radikale Venstre til et forbud mod organisationen. På mødet blev der blev opfordret til hellig krig og udtalt ønske om at have "ledere i den muslimske verden, som reagerer med sværdet, før de reagerer med tungen".

Efter en længere periode med lav profil meldte Tyrkiet sig søndag for alvor under fanerne i protesterne mod Jyllands-Posten. Titusinder af mennesker demonstrerede mod de danske karikaturtegninger af profeten Muhammed og opfordrede til boykot af danske varer.

I Danmark bliver en muslimsk afdeling på kirkegården Gravlund i Sædding ved Esbjerg skændet af ukendte gerningsmænd.

Udenrigsministeriet slår alarm i flere lande og trækker personalet hjem efter, at ministeriet har modtaget konkrete trusler om menneskejagt på danskere fra ekstremistiske grupper. Ambassadøren og de udsendte medarbejdere ved de danske ambassader i Teheran i Iran og i Indonesiens hovedstad, Jakarta, transporteres ud af de to lande. Det samme gælder personalet ved det danske generalkonsulat i Libanon. Dermed af Danmark uden repræsentation i fire lande, idet det danske konsulat i Syrien blev rømmet den 10. februar.

Også danske turister trækkes hjem. Blandt andet fra den indonesiske ø Bali.

Dagen byder igen på demonstrationer. Denne gang især i europæiske storbyer. Overvåget af et stort politiopbud demonstrerer 800 muslimer i Düsseldorf forud for lignende protest i Berlin, hvor omkring 500 muslimer samles foran den danske ambassade og kræver en undskyldning af Danmark for karikaturtegninger. Hen ved 3000 mennesker marcherer gennem Paris og op imod 4000 demonstranter samles på Trafalgar Square i London.

Dagen byder igen på mange demonstrationer i flere lande. Ved fredagsbønnen i Irak bliver den danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen, kaldt en "idiot" og der opfordres til "helligt raseri" mod Jyllands-Posten og den danske regering. I Indien råber tusindvis af muslimer "Danmark, dø, dø" og sætter ild til danske flag. 100.000 går i fredeligt demonstrationstog i den marokkanske hovedstad. De fastslår, at ytringsfriheden ikke må bruges til at støde islam. Omkring 2000 mennesker deltager i en demonstration foran den danske ambassade i Malaysias hovedstad. Det er den første større demonstration i landet. Herudover er der også demonstrationer i Ghana, Kenya, Sydafrika, Sri Lanka, Jordan og Tyrkiet.

Den militante, palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad, der har stået bag adskillige selvmordsbomber i Israel, truede med voldelige aktioner som følge af tegningerne.

I Danmark langer Imam fra Det islamiske Trossamfund, Ahmed Abu-Laban, kraftigt ud efter Naser Khader og den hollandske systemkritiker og politiker Ayaan Hirsi Ali. - Jeg kalder dem rotter i hullet. Det er dem, der laver krisen i Europa, ikke os. Vi arbejder hårdt og objektivt for alle parters interesser. Disse folk misleder det europæiske kontinent, siger imamen.

Libanons hovedstad Beirut genlyder igen af massive protester mod karikaturtegningerne af profeten Muhammed, mod Danmark og mod Vesten. Protesten var indkaldt af den shia-muslimske Hizbollah-milits, og faldt sammen med den årlige markering af Ashura, shiitternes vigtigste helligdag. Ifølge politikilder deltog over 400.000 mennesker i manifestationen, der dominerede Beiruts sydlige del. Ifølge Hizbollah deltog omkring 700.000 mennesker i demonstrationen.

Jyllands-Postens chefredaktion har sendt avisens kulturredaktør, Flemming Rose, på ferie på ubestemt tid, skriver Politikens netavis. Det sker efter Flemming Rose ville bringe antisemitiske og antikristne tegninger.

Forsvarets Efterretningstjeneste og religionsforskere frygter, at protesterne mod Danmark vil eskalere i forbindelse med den shiamuslimsk højtid A'shura.

Ifølge Udenrigsministeriets var der onsdag morgen dansk tid ingen meldinger om uro fra danske repræsentationer i Mellemøsten eller Asien.

Fire dræbt bliver under ny demonstration i Afghanistan mod Muhammed-tegninger. Samtidig blev flere andre såret.

Vrede palæstinensere angriber international observatørpost i Hebron, efter at danske observatører var evakueret af frygt for uro over Muhammed-tegningerne.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, opfordrer Danmark til at sige undskyld for Jyllands-Postens karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen tegner et dystert billede af en voksende krise i kølvandet på Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, da han på et pressemøde møder den danske og udenlandske presse. Statsministeren manede til ro og opfordrede til dialog, mens han betonede, at krisen ikke længere handler om selve tegningerne, fordi sagen bliver misbrugt af ekstremister. Anders Fogh Rasmussen frygter, at krisen vokser yderligere. Løgn og misinformation spredes i en fart, så regeringen ikke kan følge med, fortalte han.

Et af de billeder, som var med i den mappe, de danske muslimer havde med på en rundrejse i Mellemøsten, viser i virkeligheden blot en franskmand, som sidste år blev fotograferet under en lokal fransk grisefestival.

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Indonesien og alle danskere i landet rådes til at forlade landet. Årsagen er, at ministeriet har modtaget troværdige oplysninger, som tyder på, at der er en sikkerhedsrisiko for danske interesser i Indonesien.

Over 5000 muslimer deltager i en demonstration i den sydlige by Cotabato i Filippinerne, hvor de afbrænder danske flag.

Singapores udenrigsminister opfordrer den asiatiske organisation ASEAN til at hindre, at splittelsen mellem muslimer og ikke-muslimer breder sig i Asien.

Urolighederne i Indonesien og Pakistan får Dansk Røde Kors til at trække 40 af sine medarbejdere ud.

Det er anden dag i træk med voldelige demonstrationer foran den danske ambassade i Teheran. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Scanpix)

Danmarks ambassade i Irans hovedstad, Teheran, bliver angrebet for anden dag i træk. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) protesterer over for Iran.

Irans største dagblad vil afprøve Vestens ytringsfrihed og udskriver konkurrence om karikaturtegninger af holocaust.

Demonstranter brænder det danske og amerikanske flag af i Jesu fødeby.

Rigsadvokaten har intet grundlag for at rejse sag mod Jyllands-Posten, som 27 muslimske organisationer ellers ønsker det. Det vurderer pressejurist Oluf Jørgensen.

En nystiftet forening vil med nye argumenter overbevise anklagemyndigheden om at rejse tiltale mod Jyllands-Posten. Ikke bare tegningerne, men især den ledsagende tekst viser, at avisen overtrådte straffelovens såkaldte racismeparagraf, hævder foreningen Danskere imod Blasfemi.

Protesterne mod de danske Muhammed-tegninger koster de første dødsofre. Mindst fem bliver dræbt i Afghanistan, da politiet åbner ild under en demonstration. I Somalia bliver en teenage-dreng dræbt da politiet åbner ild mod flere hundrede vrede demonstranter. I Tyrkiet bliver en katolsk præst skudt af en ukendt gerningsmand. De tyrkiske myndigheder mener at drabet er en reaktion på de danske Muhammed-tegninger.

Demonstranter forcerer mandag aften muren ind til den danske ambassade i Teheran. De smider benzinbomber mod bygningen og trænger indenfor, hvor de ødelægger inventar i ambassadens underetage.

Syrien beklager angrebet på de skandinaviske ambassader i Damaskus, men udtrykker samtidig stor forståelse for folkets vrede over Muhammed-tegningerne. Libanons regering vedtager på et hastemøde en erklæring, hvori de undskylder angrebet på den danske diplomatiske mission i Beirut

Også i Irak har der været demonstrationer, hvor flere tusinde mennesker demonstrerer i den sydlige del af landet. De kræver, at Irak bryder alle diplomatiske og økonomiske bånd til Danmark og andre lande, der har trykt Muhammed-tegningerne. Danske, tyske og israelske flag bliver brændt af sammen med dukker af den danske statsminister. Flere hundrede mennesker demonstrerer uden for den danske ambassade i Indonesien, der er verdens mest folkerige muslimske nation, i protest mod tegningerne. Og flere steder i Indien protesterer muslimer ved at brænde Dannebrog af.

De århusianske imamer, der har rejst rundt i Mellemøsten for at fortælle om avistegningerne af profeten Muhammed, er nu blevet udsat for dødstrusler.

Storbritanniens premierminister Tony Blair har til statsministeren udtrykt sin "fulde støtte og solidaritet" med Danmark. Også Frankrigs præsident Jacques Chirac bakker Danmark op. I Tyskland tog forbundskansler Angela Merkel skarpt afstand fra volden og understregede, at den på ingen måde kunne løse de bestående modsætninger.

For anden dag i træk er der angribes danske repræsentationer i Mellemøsten. Det danske generalkonsulat i Libanons hovedstad, Beirut bliver sat i brand af rasende demonstranter. Ildspåsættelsen skete, efter at libanesisk politi og militær i et stykke tid havde holdt de omkring 20.000 demonstranter væk fra konsulatet med tåregas, varselsskud og vejspærringer. Efter et krisemøde i den libanesiske regering søndag aften vælger indenrigsminister Hassan Sabeh at træde tilbage efter kritik af myndighedernes indsats.

Angrebet på generalkonsulatet i Beirut får omgående det danske udenrigsministerium til på det kraftigste at opfordre alle danskere til at forlade Libanon og nabolandet Syrien, hvor den danske ambassade blev brændt ned dagen inden. Udenrigsministeriet kalder situationen i Beirut "ude af kontrol".

Udenrigsminister Per Stig Møller indkalder til pressemøde om situationen i Mellemøsten efter ildspåsættelse på to danske repræsentationer.

Demonstrationerne mod Danmark spreder sig i løbet af søndagen til Tyrkiet, hvor der afbrændes dukker af Anders Fogh Rasmussen.

Koordinatoren af EU's udenrigspolitik, Javier Solana fordømmer "i kraftigst mulige vendinger volden og truslerne mod europæiske borgere og interesser i Syrien og andre lande i området".

Præsidenterne for Tyskland, Finland, Portugal, Letland, Italien, Østrig og Ungarn forsvarer ytringsfriheden og kræver dialog med muslimer i strid om tegninger.

NATO's generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, fordømmer i en pressemeddelelse angrebene på de skandinaviske ambassader i Syrien. FN's generalsekretær, Kofi Annan, fordømmer ligeledes voldshandlingerne og maner til ro.

USA giver Syrien skylden for de brande, der lørdag ramte den danske og norske ambassade i Damaskus. Det kunne ikke ske uden regeringens støtte, hedder det.

Den danske ambassade i Syriens hovedstad Damaskus, bliver stormet og sat i flammer, efter flere tusinde demonstranter havde været på gaden for at demonstrere mod tegningerne. Også den chilenske og den svenske ambassade i samme bygning blev hærget. Demonstranterne fortsætter til den norske ambassade der også sættes i brand.

Der havde tilsyneladende i løbet af dagen cirkuleret sms-beskeder om, at danskere lørdag ville samle sig på en plads i København for at afbrænde Koraner, og af den grund blev demonstranter opfordret til at møde op ved den danske ambassade i Damaskus. Ambassaden forsøger flere gange i løbet af dagen at gøre de syriske myndigheder opmærksomme på, at en stor demonstration var under opsejling.

Tilhængere af den radikale shiamuslimske præst Moqtada Sadr kræver en undskyldning for tegningerne fra de danske styrker stationeret ved Basra i det sydlige Irak.

Redaktøren for en jordansk avis, der trykte Muhammed-tegningerne bliver anholdt.

Udenrigsminister Per Stig Møller siger at det er helt uacceptabelt, at ambassaden ikke blev beskyttet af syrerne. Den danske ambassade i Syriens hovedstad, Damaskus, forsøger flere gange i løbet af lørdagen gøre de syriske myndigheder opmærksomme på, at en stor demonstration var under opsejling.

Københavns Politi afviser rygter blandt muslimer om, at Koranen skulle være afbrændt under demonstrationer i Danmark. Politiet har anholdt 179 personer ved lørdagens demonstrationer, størstedelen er fra det autonome miljø, oplyser politiet.

Omkring 1000 demonstranter samles foran den danske ambassade i London for at protestere mod Muhammed-tegningerne. Demonstranterne råbte slagord og fremviste plakater med slogans som "massakrer dem, der krænker islam" og "Europa, jeres 11. september vil komme".

Østrig fordømmer på hele EU's vegne angrebene på de nordiske ambassader i Damaskus.

USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, ringede lørdag aften til sin danske kollega Per Stig Møller om nedbrændingen af den danske ambassade i Syriens hovedstad Damaskus. Ministeriet ønsker dog ikke at oplyse om indholdet af samtalen.

Krisen raser nu på fuld styrke og udvikler sig time for time Statsminister Anders Fogh Rasmussen mødes med ambassadører og repræsentanter for 76 lande i Eigtveds Pakhus i København. På mødet fastslår statsministeren at den dansk-arabiske krise kan vokse til et globalt problem, hvis den får lov at eskalere yderligere.

Egyptens ambassadør, Mona Omar Attia, savner stadig en klar undskyldning fra Jyllands-Posten for at have bragt Muhammed-tegningerne.

Trods et håb hos den danske regering om, at troende ved fredagsbønnerne ville blive manet til ro, genlød slagordene mod Danmark fra Jerusalem til Jakarta. Statsministerens optræden på arabisk fjernsyn synes ikke at have haft nogen effekt.

I Jerusalem demonstrerer tusinder af muslimer uden for al-Aqsa-moské. Protesterne begynder straks efter fredagsbønnen under hvilken en imam kaldte karikaturtegningerne for "et angreb" på islam. Demonstranter råber slagord mod Danmark, Norge og Frankrig.

I Pakistans hovedstad, Islamabad, demonstrerer omkring 400 muslimer med kravet om, at Danmarks ambassadør bliver udvist af landet. Lige så mange demonstranter deltager i en protest i Karachi længere mod syd, hvor de råbte slagord som "Død over Danmark, Frankrig og Norge".

Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, betegner Jyllands-Postens tegninger som "krænkende", "ufølsom" og "respektløs".

Den britiske tv-station, BBC, kan konstatere, at de danske Muhammed-tegninger har sat sindene i kog over hele verden. Det kendte debatprogram "Have Your Say" havde varslet, at det ville diskutere tegningerne, og det resulterede i over 20.000 e-mail inden for 24 timer til redaktionen - fyldt med spørgsmål og holdninger.

I Indonesiens hovedstad, Jakarta, stormer omkring 300 muslimer den danske ambassadebygning.

Anders Fogh Rasmussen optræder på den arabiske tv station Al-Arabiya, hvor han fortæller seerne, at danskerne ikke har noget ønske om at fornærme verdens muslimer. Han forklarer 50 millioner arabisk tv-seere, at danskerne respekterer alle religioner, og at det danske folk ikke har noget ønske om at fornærme muslimer.

Danmark bliver truet med blodig krig af en gruppe, der påstår de har tilknytning til Al-Qaeda. Bevæbnede mænd omringer EU's kontor i Gaza. De kræver, at kontoret lukkes, Samtidig truer flere grupper danske, norske og franske statsborgere.

Den jordanske avis al-Shihan trykker Muhammed-tegningerne.

Aviser i hele Europa bringer karikaturtegninger af profeten Muhammed med henvisning til ytringsfriheden. Det gælder aviser i bl.a. Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Spanien og Island. Ejeren af den franske avis France Soir fyrer sin chefredaktør, efter at denne havde genoptrykt Muhammed-tegninger

Det indflydelsesrige overhoved for muslimerne i Israel og de palæstinensiske områder, stormufti Ekrima Sabri, er langt fra tilfreds og kræver undskyldning af regeringen.

Imam Abu Laban er tilsyneladende mod boykotten mod Danmark i danske medier, men taler samtidig for den i medier i den arabiske verden.

Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik foreslår, at der bygges en moske i København for at få opblødt krisen om tegningerne. Blodpenge, kalder den radikale Naser Khader det. Overborgmester Ritt Bjerregaard bakker op om forslaget.

Mejerigiganten Arla varsler fyring af op imod 100 medarbejdere på grund af boykotten af danske varer.

Den danske bataljon i Irak modtager oplysninger om, at der er udstedt en fatwa - eller religiøs fordømmelse - mod bataljonen, oplyser forsvarsminister Søren Gade.

En række muslimske foreninger er stadigvæk ikke tilfredse med Jyllands-Postens udmeldinger. De kræver en utvetydig undskyldning fra avisen.

Jyllands-Posten udsender via et jordansk nyhedsbureau en undskyldende artikel for at have krænket muslimer i sagen om avisens tegninger af profeten Muhammed.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen gør rede for sin holdning i sagen om Muhammed-tegningerne.

- Jeg har personligt en sådan respekt for menneskers religiøse overbevisning, at jeg personligt aldrig ville fremstille Muhammed, Jesus eller andre religiøse skikkelser på en måde, som kan krænke andre mennesker

- En dansk regering kan ikke undskylde for en dansk avis. Vi lever i et samfund, hvor pressefrihed og ytringsfrihed er nogle af grundpillerne. Vi står benhårdt vagt ved vores grundprincipper

Alle unødvendige rejser til en lang række lande i Mellemøsten bør undgås, advarer Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

Libyen beslutter at lukke sin ambassade i Danmark i protest mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

I byen Nablus på Vestbredden sætter vrede palæstinensere for første gang ild til Dannebrog og truer med at skade danskere i området. Danskere, svenskere og nordmænd i Gaza bliver bedt om at forlade området inden 72 timer.

Venstres udenrigspolitiske ordfører Troels Lund Poulsen mener, at den danske ambassadør i Saudi-Arabien er gået over stregen i interview med amerikansk tv. Dansk Folkeparti kræver, at udenrigsminister Per Stig Møller kommer med en decideret irettesættelse af ambassadøren.

I et interview med det amerikanske selskab AP-TV medgiver den danske ambassadør i Saudi-Arabien Hans Klingenberg, at "avisens handlinger har såret - ikke blot muslimer i Danmark dybt, men millioner af muslimer i hele verden". Han beskylder desuden Jyllands-Posten for at have udvist "manglende dømmekraft" i forbindelse med sagen om Muhammed-tegningerne.

Mejerikoncernen Arla kan konstatere, at det danske salg er gået totalt i stå i Saudi-Arabien, hvor Arla Foods normalt omsætter for 5-10 mio. kr. om dagen. Samtidig breder boykotten sig til andre virksomheder og Golfstater..

Imam Abu Laban og andre danske imamer beskyldes for at have opdigtet foreninger og opfundet vrede muslimer for at skaffe opbakning til protesterne. Islamisk Trossamfunds talsmand, Kasem Ahmed, hævder, at foreningerne repræsenterer 200.000 muslimer i Danmark men Ekstra Bladets optælling afslører, at tallet reelt kun er 15.000.

Ved fredagsbønnen opfordrer religiøse ledere flere steder i Mellemøsten til boykot af danske varer

Presset på Jyllands-Posten stiger yderligere da Dansk Industri går ind i sagen: Jyllands-Posten må forklare sig, lyder budskabet fra direktør Hans Skov Christensen.

Saudi-Arabien kalder landets ambassadør i Danmark hjem til konsultationer.

Arla Foods bliver direkte ramt af den muslimske vrede over tegningerne. Både religiøse og politiske ledere i Saudi-Arabien opfordrer til boykot af danske varer.

Saudi-Arabiens øverste præst stormufti Sheikh Abdulaziz al-Sheikh kræver at Danmark straffer Jyllands-Posten på grund af de omstridte Muhammed-tegninger.

Danmark skal ikke skamme sig over sin håndtering af menneskerettighederne i sagen om Jyllands-Postens 12 tegninger af den islamiske profet Muhammed. Det fastslår statsministeren i forbindelse regeringens svar til FN i forbindelse med sagen.

Trods debatten og den megen foromtale af bogen har boghandlerne dog kun bestilt få eksemplarer hjem af børnebogen "Koranen og profeten Muhammeds liv" af forfatteren og samfundsdebattøren Kåre Bluitgen.

En international sammenslutning af muslimske lærde truer med at opfordre "millioner af muslimer verden over" til at boykotte danske og norske varer i protest mod offentliggørelsen af de satiriske tegninger.

Indbyggerne i Saudi-Arabien, der huser Islams helligste sted, Mekka, opfordres til at boykotte danske varer. Opfordringerne spreder sig via e-mails og sms, skriver den engelsksprogede arabiske avis Arab News.

Der lyder forsonlige toner fra Islamisk Trossamfund og 28 andre muslimske organisationer. I et åbent brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen ønsker foreningerne det danske folk godt nytår og meddeler, at de er positive og ønsker dialog, der bygger på gensidig respekt og forståelse.

En nordmand med udenlandsk baggrund er anholdt og sigtet for at have sendt en trusselsmail rettet mod Jyllandsposten og tegnerne bag Muhammed-illustrationerne.

De danske ambassader i en række arabiske lande er blevet bedt om at rette eventuel misinformation i den ophedede debat om Muhammed-tegningerne.

Islamisk Trossamfund sagsøger på vegne af en række islamiske organisationer Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, for injurier. Det sker efter, at Pia Kjærsgaard har anklaget Islamisk Trossamfund for landsforræderi og for at have bedrevet en "utilsløret bagvaskelseskampagne" mod Danmark.

I Norge trykker den kristne avis Magazinet de tegninger af Muhammed, der tidligere er blevet bragt i Jyllands-Posten. Ifølge Magazinets redaktør Vebjørn K. Selbekk sker det for at værne om ytringsfriheden.

Islamisk Trossamfund finder på et møde i Odense ingen skriftlige beviser for, at trossamfundets udsendinge under en rejse til Egypten har spredt misinformation om forholdene i Danmark. Samtidig besluttes det at indbringe Statsadvokatens afgørelse om ikke at rejse en straffesag mod Jyllands-Posten for blasfemi overfor Rigsadvokaten.

Jyllands-Posten undgår en straffesag for at have bragt de omstridte tegninger af profeten Muhammed. Statsadvokaten i Viborg mener, ikke at avisen kan dømmes for at have forhånet islam eller muslimer som sådan.

Udenrigsminister Per Stig Møller får ros fra Socialdemokraterne, fordi han har taget kontakt til Den Arabiske Liga og aftalt med ligaens generalsekretær, at tegningerne ikke længere bør være et stridspunkt mellem Danmark og de arabiske lande.

Forlydender om, at en række herboende muslimer via Islamisk Trossamfund har spredt urigtige oplysninger om Danmark i Mellemøsten, får samme dag statsminister Anders Fogh Rasmussen til at kræve, at de involverede muslimer korrigerer oplysningerne.

Lederen af Islamisk Trossamfund Imam Abu Laban bekræfter over for dagbladet Information, at det er trossamfundet, der har organiseret langt størstedelen af den kritik, der er haglet ned over Danmark på grund af tegningerne. Det var bl.a. Islamisk Trossamfund, der bad en række ambassadører rejse sagen om tegningerne over for statsminister Anders Fogh Rasmussen. Per Stig Møller aftaler i samtale med Den Arabiske Ligas leder at afslutte strid om Muhammed-tegninger og komme videre med regeringens arabiske initiativ.

Egyptens ambassadør Mona Omar Attia roser statsministeren for at få oversat dele af sin nytårstale til arabisk. Mona Omar Attia er en af de 11 muslimske ambassadører, der bad om et møde med statsministeren om sagen.

Organisationen Den Islamiske Konference (OIC), hvis medlemmer er de muslimske lande, boykotter det store kulturarrangement Images of the Middle East.

En række imamer og andre topfolk fra islamiske menigheder i København, Odense og Århus i de seneste uger har rejst rundt i Mellemøsten for at få ministre, top-politikere, organisationsledere og religiøse overhoveder i hele den islamiske verden til at protestere over for Danmark. Hovedkraften bag initiativet er Islamisk Trossamfund i København, og her betegner talsmand Ahmed Said Kassem kampagnen som »en stor succes«.

Læs mere i kronologien over Muhammed-sagen 2005

Seneste nyt

  1. To personer omkommet efter trafikulykke ved Herning

    Den alvorlige ulykke, der her til aften er sket på rute 18 Midtjyske Motorvej mellem Herning og Holstebro, har kostet to personer livet.

    Det oplyser vagthavende ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Claumarch, til Ekstra Bladet.

    Ulykken skyldes formentlig, at en overhaling er gået galt, så to biler er kørt frontalt sammen, lyder det til mediet.

    De pårørende er underrettet, og der er ikke andre tilskadekomne.

    Lige nu er vejen spærret i begge retninger mellem <15> Herning N og <17>. Der forventes at blive genåbnet først på natten, skriver Vejdirektoratet på X.

  2. USA's stop for migranter fra syd skaber frygt for økonomisk nedtur og migrationspres i flere lande.

  3. Cykelrytteren Mattias Skjelmose skal køre Tour de France i år, mens holdkammerat Mads Pedersen ikke stiller til start i det franske etapeløb.

  4. Nogle mener, at Donald Trump basalt set siger, at Danmark kommer til at 'underlægge sig hans vilje'. Andre hører en nedtoning af konflikten.

  5. Alvorligt uheld spærrer rute 18 Midtjyske Motorvej

    På rute 18 Midtjyske Motorvej i retning mod Holstebro er der sket et alvorligt uheld, der spærrer helt for trafikken i begge retninger mellem afkørsel 15 Herning N og afkørsel 17 Tjørring. Det skriver P4 Trafik.

    Politiet oplyser, at det er et alvorligt uheld, og de regner med, at der vil være spærret for trafikken i flere timer.

  6. Trump har sat al udviklingsbistand på pause i 90 dage. Hvis det bliver permanent, vil konsekvenserne være meget alvorlige, lyder advarslen fra Folkekirkens Nødhjælp.

  7. Per Stig Møller tror ikke på, at USA vil overtage Grønland, men måske har Danmark haft for stor tiltro til alliancen med amerikanerne.

  8. ICC kræver svar fra Italien på, hvorfor eftersøgt libyer blev løsladt

    Den Internationale Straffedomstol (ICC) har bedt Italien forklare, hvorfor en eftersøgt libysk mand blev løsladt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Manden blev anholdt i Torino i Italien i søndags efter et tip fra ICC, som havde udstedt en arrestordre på ham og ønskede ham udleveret til retsforfølgelse.

    Domstolen mistænker ham for at have været chef for fængselsvæsenet i Libyens hovedstad Tripoli, hvor tusindvis af mennesker blev udsat for forbrydelser mod menneskeheden, som omfatter drab, tortur, voldtægt og seksuel vold fra 2015 og frem.

    Tirsdag blev manden løsladt, uden at ICC blev konsulteret, hvorefter han fløj til Tripoli, hvor han blev modtaget som en helt.

    Nu kræver ICC en forklaring på forløbet af sagen.

    Reuters skriver, at hverken Italiens premierminister, Giorgia Meloni, eller landets justitsministerium har kommenteret sagen.

  9. Trump truer Rusland med hårde sanktioner og øget told

    Den amerikanske præsident, Donald Trump, truer nu direkte Rusland og præsident Vladimir Putin med hårdere sanktioner og ekstra told på russiske varer.

    Det vil ske, hvis ikke Putin snart går med til at lave en aftale med USA om at stoppe krigen i Ukraine.

    - Lad os få denne krig, der aldrig ville være startet med mig som præsident, sluttet. Vi kan gøre det på den nemme måde - eller den hårde måde...Det er på tide at lave en aftale, skriver Trump.

    Nu reagerer Ruslands fungerende FN-ambassadør, Dmitrij Poljanskij, på advarslen.

    - Det handler ikke bare om at slutte krigen. Det drejer sig først om fremmest om at adressere årsagen til Ukraine-krisen, siger han og anklager samtidig USA for at have gjort Ukraine for "anti-russisk".

  10. Nyborg Kommune undskylder, og Ældresagen ser det som en enkeltstående, tragisk hændelse.

  11. Tidsforbrug i Minksekretariatet til at behandle erstatningssager er væsentligt højere end ventet.

  12. Donald Trump kommer med flere usandheder i sine udsagn om Panamakanalen, siger ekspert.

  13. De norske topklubber er ikke længere tilfredse med VAR-systemet, som det fungerer nu.

  14. Mand i kritisk tilstand efter ulykke med køreledning

    En 40-årig mand er i kritisk tilstand, efter at han er blevet ramt af en lysbue fra en køreledning fra en jernbane. Det oplyser vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi Ole Aamann til Ritzau.

    Vagtchefen forklarer, at manden befandt på en skovrydningsmaskine, der var ved at blive transporteret på en traktor med vogn, da ulykken skete.

    Manden var hoppet op på maskinen, da den skulle køre under køreledningerne ved en jernbane.

    - Han var kommet så højt op på læsset, at han blev ramt af en lysbue, siger Ole Aamann.

    Lysbuer kan komme fra køreledninger ved jernbaner, når der er høj spænding. Det betyder, at man kan blive ramt af strømmen fra en køreledning uden at være i direkte kontakt med den.

    Vagtchefen oplyser, at mandens pårørende ikke er underrettet. De opholder sig ikke i Danmark.

  15. Højrefløj Johan Hansen stopper i Flensborg til sommer og er på nuværende tidspunkt ikke præsenteret i en klub efter denne sæson. Resten af landsholdsspillerne har kontrakt for næste sæson.

  16. Direkte angreb på et lands mest kendte varemærker har kun "beskeden effekt", vurderer økonomiprofessor.

  17. Nyborg Kommune undskylder for en menneskelig fejl, der betød, at mandens læge ikke blev kontaktet.

  18. Vil have molerklinterne på Fur og Mors på Verdensarvsliste

    Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har sent en ansøgning til UNESCO, hvor han argumenterer for, at Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur optages på FN-organisationens prestigefyldte liste over verdensarv. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

    Molerklinterne indeholder fossiler af fisk, planter, insekter og fugle fra den Eocæne periode for 56 millioner år siden.

    Og ministeren håber, at det ikke bliver den sidste ansøgning, han sender afsted.

    - Jeg giver ikke op, før komitemedlemmerne i UNESCO kan stave til Danmark i søvne, udtaler han i pressemeddelelsen.

    Otte lokaliteter er lige nu på Verdensarvlisten. Det er blandt andet Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Jellinge Monumenterne.

  19. Donald Trump ophæver Biden-administrationens sanktioner mod bosættere på den israelsk besatte Vestbred.

  20. 43-årig idømt fængselsstraf for snyd med diabetes-medicinen Ozempic

    En 43-årig mand fra Lyngby er onsdag blevet idømt ti måneders fængsel for svindel med diabetesmedicinen Ozempic.

    Det oplyser anklager Frederik Morild ifølge Ritzau.

    Otte af de i alt ti måneders fængsel er gjort betinget, og manden fik desuden en advarsel om udvisning.

    Ifølge anklageskriftet var den 43-årige en hyppig gæst på apoteket i knap to år, hvor han fik udleveret store mængder Ozempic med medicintilskud. Medicinen blev så solgt videre.

    I alt blev han fundet skyldig i at have svindlet med medicintilskud for lidt mere end 600.000 kroner.

    Ozempic bruges til behandling af diabetes og indeholder samme indholdsstof som slankemedicinen Wegovy.

    Manden tog betænkningstid i forhold til en eventuel anke af dommen, skriver Ritzau.

  21. Dokumentarist Christoffer Guldbrandsen har mødt flere af de omkring 1.500 mennesker, der er blevet benådet for at storme kongresbygningen i 2021.

  22. 390.000 hektar - eller et areal på størrelse med Fyn, Langeland og Bornholm tilsammen - skal blive til dansk natur.

  23. Politisk ordfører bliver spidskandidat i København for SF

    Politisk ordfører Lisbeth Bech-Nielsen overtager spidskandidaturet i Københavns Storkreds for SF.

    Det har SF-medlemmerne i København besluttet ved en urafstemning, skriver Lisbeth Bech-Nielsen i et opslag på Facebook.

    Hun overtager spidskandidaturet fra SF-formand Pia Olsen Dyhr, der i november meddelte, at hun skifter til Sjællands Storkreds.

    Her blev spidskandidaturet ledigt efter stemmeslugeren Jacob Marks farvel til dansk politik.

    I opslaget skriver Bech-Nielsen bl.a.. at hun er "utrolig beæret og ydmyg over at overtage partiformandens plads i København".

    Bech-Nielsen har siddet i Folketinget siden 2011. De første 11 år var hun valgt i Nordjylland, men skiftede til Københavns Storkreds ved valget i 2022.

  24. Glemt kat flyver tre gange mellem Australien og New Zealand på 24 timer

    Den otte år gamle Main Coon kat Mittens fik mere end hendes ejer Margo Neas havde regnet med eller betalt for, da Air New Zealand skulle flyve dyret og familien fra Christchurch i New Zealand til Melbourne i Australien. Det skriver mediet The New Zealand Herald.

    Da flyet landede i Melbourne overså bagagefolkene nemlig kattens transportbur i flyets bagagerum bag en kørestol, og derfor ventede Margo Neas og hendes familie forgæves i tre timer i lufthavnen på at blive genforenet med kæledyret.

    Da luftfartsselskabet endelig lokaliserede Mittens, var flyet allerede på vej tilbage til Christchurch igen. Straks piloten blev informeret om sagen, blev der sat varme på i bagagerummet, hvor temperaturen kan falde til syv grader, og hvor katten nu havde tilbragt tæt på otte timer.

    Tilbage i Christchurch blev katten tilset, inden den foretog sin tredje flyvetur på et døgn, før den endelig kunne blive genforenet med familien.

    - Hun løb bare lige ind i mine arme og puttede sig og var meget kælen, siger Margo Neas til Nyhedsbureauet AP. (Foto: © Rod McGuirk, Associated Press)
  25. Stor dansk statsgaranti har fået milliardaftalen over målstregen.

  26. 36-årige Jannick Green er blevet indkaldt til landsholdstruppen.

  27. 16-årig tiltalt for flere drabsforsøg på en gruppe Comanches-rockere.

  28. 20-årig idømt forvaring for overfald og røveriforsøg

    Retten i Hjørring har idømt en 20-årig mand forvaring for blandt andet besiddelse af overgrebsmateriale med børn og overfald på en fængselsfunktionær. Det skriver retten i en meddelelse.

    Den dømte var også tiltalt for hærværk, et røveriforsøg på en tankstation og trusler mod pædagoger på et botilbud.

    Både en erklæring fra Retslægerådet og en retspsykiatrisk erklæring anbefalede forvaring, fordi den 20-årige blev vurderet til at frembyde en nærliggende og væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed på grund af risiko for fremtidig kriminalitet.

    Han nægtede sig skyldig i at have benyttet en kuglepen med et påsat barberblad ved overfaldet på fængselsfunktionæren og i at have truet pædagogerne.

    Den 20-årige mand har anket de ikke erkendte forhold, skriver Retten i Hjørring.

  29. Genren romantasy er blevet et kæmpe hit, godt hjulpet på vej af sociale medier.

  30. Striden har kostet omkring 80 mennesker livet de første tre dage, og mindst 20 er døde i et sammenstød i weekenden.

  31. Amira Smajic fra 'Den sorte svane' idømt halvandet års fængsel i bedragerisag

    Amira Smajic fra TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane', idømmes halvandet års fængsel ved Retten i Odense for blandt andet bedrageri.

    Et år og tre måneder af fængselsstraffen gøres betinget.

    Ifølge TV 2 er hun også blevet frakendt retten til at beskæftige sig med juridisk rådgivning indtil videre.

    Erhvervsjuristen Amira Smajic blev landskendt som muldvarp i 'Den sorte svane'.

    Hun var tiltalt for i alt ti forhold - herunder bedrageri, groft bedrageri og forsøg på bedrageri for samlet lige under 1,8 millioner kroner, skriver Ritzau.

    I august sidste år blev Smajic fundet skyldig i dokumentfalsk og blev her idømt tre måneders fængsel.

  32. En tiendedel af Danmark skal omlægges til skov og natur. En stor del af planlægningen kommer til at foregå hjemme hos den enkelte lodsejer.

  33. Jacob Kaarsbo opgiver at føre sag mod DF af økonomiske grunde

    Forsvarsanalytiker Jacob Kaarsbo dropper at føre en sag mod Dansk Folkeparti, som han føler sig misbrugt af i en Facebook-annonce.

    Kaarsbos advokat vurderer nemlig, at det vil koste mere at føre sagen, end det han vil få i erstatning, hvis han får medhold.

    - Det koster penge af egen lomme at føre sagen, og det bliver langt mere end erstatningen. Jeg synes ikke rigtig, jeg har tid og råd til det, siger Jacob Kaarsbo til Ritzau.

    Han er dog åben for at føre sagen, hvis en advokat vil gøre det gratis for ham.

    Kaarsbo mener, at DF har taget et citat fra ham ud af sammenhæng og misbrugt hans ansigt og ekspertise i en politisk kampagne.

  34. Houthi-militsen frigiver besætning, over et år efter skib blev kapret

    Houthi-militsen i Yemen har frigivet besætningen på skibet Galaxy Leader, som militsen beslaglagde i november 2023.

    Det rapporterer det houthiejede Al Masirah TV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Blandt de 25 besætningsmedlemmer var der blandt andet bulgarere, ukrainere, filippinere, mexicanere og rumænere.

    Ifølge houthierne har man overleveret besætningen til Oman, efter at der er blevet indgået en våbenhvile mellem Israel og Hamas i Gaza.

    Houthi-militsen, der kontrollerer størstedelen af Yemen, har i længere tid jævnligt angrebet skibe med både missiler og droner for at vise solidaritet med palæstinenserne.

    Skibet, der bliver drevet af et japansk selskab, sejler under bahamansk flag.

  35. Panamas præsident svarer Trump igen

    USA's nye præsident Donald Trump vil have fingrene i Panama-kanalen.

    I sin indsættelsestale sagde at han, at Panama havde "brudt deres løfte" om at være neutrale, og at "Kina styrer kanalen", hvor amerikanske skibe "behandles uretfærdigt".

    Derfor er det i USA's interesse at få kanalen tilbage - men det kan han glemme alt om, siger Panamas præsident.

    - Ingen andre end Panama har ret til kanalen. Jeg benægter alt hvad Trump har sagt, fordi det er forkert, og fordi Panama-kanalen er Panamas land. Den var ikke en gave, men en aftale ifølge en bilateral traktat, sagde præsident José Raúl Mulino for få timer siden på den internationale konference World Economic Forum i Davos for få timer siden.

    Få seneste nyt om Trumps første tid som præsident i vores liveblog.

  36. Orkanlavtrykket 'Eowyn' har kurs mod De Britiske Øer og strejfer Danmark på fredag.

  37. Hamas-folk er tilbage på gaden i Gaza trods 15 måneders forsøg på at knække bevægelsen.

  38. Tage revet af i stormvejr i Grønland

    Taget på Royal Greenlands hovedkontor i Grønlands hovedstad, Nuuk, er fløjet af i et kraftigt blæsevejr over Grønland i aftes og i nat.

    Det skriver det grønlandske medie KNR.

    - Der flyver genstande i luften, hvorfor det kan være forbundet med stor fare at være tilstede i området. Såfremt du opholder dig i et skib eller lignende i området - så bliv inden døre. Politi og brandmyndighederne er på stedet og afspærrer, skrev politiet på Facebook i går.

    Ifølge vagtchef ved Grønlands Politi Jeppe Andsager kan noget af tagmaterialet have ramt både i havnen.

    Et tag på en vandtank i Kapisillit skulle også være blæst af, mens flere både i bygden er kæntret, skriver KNR.

  39. En person er anholdt efter overfaldet, der er sket i byen Aschaffenburg.

  40. Et lavtryk med hvid nedbør passerer Danmark fra onsdag aften og frem til torsdag

  41. Det bliver svært, men alle parter i den umage treenighed tror på projektet.

  42. Dansk støtte på vej til nyt vindmølleprojekt i Ukraine

    Den danske vindmøllevirksomhed Vestas og det ukrainske selskab DTEK har indgået en aftale om at etablere en ny vindmøllepark med 64 møller i Ukraine.

    Projektet skal være med til at støtte genopbygningen af landet og er støttet af Ukraine Fonden under Danmarks Eksport- og investeringsfond, som har stillet en statsgaranti på 2,85 milliarder kroner.

    Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

    - Danmarks grønne styrkeposition har potentialet til at levere helt afgørende bidrag til den ukrainske genopbygning og dermed den ukrainske frihedskamp, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).

    Projektet kan potentielt levere grøn strøm til 700.000 husstande i Ukraine.

  43. Den britiske prins har indgået et forlig med mediekoncern, som også betaler økonomisk erstatning.

  44. Kasper Schmeichel forlænger i Celtic

    Den danske landsholdskeeper er i gang med sin første sæson i Celtic. Det går så godt, at han tager en til. (Foto: © Jason Cairnduff, Ritzau Scanpix)

    Kasper Schmeichel er faldet godt til i den skotske fodboldklub Celtic, og nu har han papir på, at han kan blive frem til sommeren 2026.

    Celtic skriver nemlig på sin hjemmeside, at man er blevet enig med den 38-årige danske landsholdskeeper om en kontraktforlængelse.

    Da Kasper Schmeichel kom til Celtic i sommer, var de to parter enige om at se hinanden an i en enkelt sæson, og manager Brendan Rodgers har altså været tilfreds med sin danske målmand.

    - Jeg er virkelig glad for, at Kasper bliver hos os. Han har allerede haft stor indflydelse på klubben på og uden for banen, og hans kvalitet og erfaring har været afgørende for os, siger Brendan Rodgers.

    Kasper Schmeichel kom til Celtic efter at have spillet en enkelt sæson i belgiske Anderlecht, hvortil han var udlejet fra Nice.

    /ritzau/

  45. Den nye Trump-administrations officielle politik er, at der kun er to køn, mand og kvinde.

  46. De tyske medier er alle enige efter deres landsholds nederlag til Danmark tirsdag aften.

  47. Sverige og Tyrkiet vil bekæmpe terrorisme og organiseret kriminalitet sammen

    Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, og landets udenrigsminister, Maria Malmer Stenergard, er rejst til Ankara for at mødes med Tyrkiets udenrigsminister, Hakan Fidan.

    På et fælles pressemøde har parterne proklameret, at man vil samarbejde endnu tættere for at bekæmpe kriminelle banders hærgen.

    - Hverken terrorisme eller organiseret kriminalitet følger nationale grænser, sagde den svenske justitsminister på pressemødet.

    Sverige og Tyrkiet er enige om at øge kampen mod terrorisme og organiseret kriminalitet gennem informationsudveksling.

    Det er vigtigt for at få fat på de bandeledere, som undgår retsforfølgelse i Sverige ved at opholde sig i Tyrkiet, sagde Strömmer.

  48. Migranter bliver i disse dage deporteret og kørt retur til asylcentre.

  49. Første opgave venter på lørdag, hvor Dortmund møder Werder Bremen.

Mere fra dr.dk