Håndværkerfradraget er på vej tilbage på selvangivelsen fra Skat.
Det står klart, efter regeringen her til aften præsenterede en aftale om et grønt håndværkerfradrag - den såkaldte boligjob-ordning - sammen med Dansk Folkeparti, Konservative, SF samt Alternativet.
Ligeså klart står det dog, at Liberal Alliance ikke kommer til at lægge stemmer til lovforslaget, der forventes lagt til afstemning i folketingssalen ”snarligst”.
De 1,1 milliarder kroner, som ordningen koster alene i 2015, er nemlig bedre brugt på generelle skattelettelser, siger partiets politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll.
- Vi foretrækker generelle skattelettelser i stedet for, at politikerne skal bestemme, hvad folk skal bruge deres penge på, siger han til DR Nyheder.
Håndværkerfradrag var Løkkes ultimative krav
I 2015 kan ordningen bruges til at trække serviceydelser fra op til 15.000 kroner.
Ved årsskiftet skifter ordningen karakter, får en mere grøn profil og stiger til 18.000 kroner årligt per person. To-tredjedele af fradraget er dog øremærket klima- og energiforbedringer som udskiftning af vinduer og isolering.
At regeringens første politiske aftale sker udenom Liberal Alliance og med stemmer fra partier i rød blok skal man dog ikke lægge for meget i, siger Simon Emil Ammitzbøll.
- Overhovedet ikke. Det var en del af den aftale, vi lavede med Lars Løkke Rasmussen, inden han dannede sin regering. Det var hans eneste ultimative krav, så det har vi forståelse for, siger han.
S vil bruge pengene på kræftbehandling
Men er boligjob-ordningen ikke et skridt i retningen mod de skattelettelser, I vil have?
- Man kan jo forestille sig, at regeringen laver meget værre ting med Socialistisk Folkeparti, svarer Simon Emil Ammitzbøll
Hvordan boligjob-ordningen skal finansieres efter årsskiftet er indtil videre uklart. Aftalen finansieres i år med "udisponerede reserver" på finansloven.
Når den særlige grønne variant træder i kraft i 2016 og 2017, koster ordningen 800 millioner kroner, og her skal pengene findes på finanslovene for disse år.
Socialdemokraterne står også uden for aftalen om at genindføre ordningen. Tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) mener, at pengene ville være bedre brugt på sundhedsområdet.
- På den nye regerings første arbejdsdag dropper finansministeren forsigtighedsprincippet ved at genindføre BoligjobOrdningen, men uden at anvise finansiering. (…) Hvis man endelig kunne finde holdbar finansiering i milliardstørrelsen ville det være mere klogt, at bruge penge på kræftbehandling, skriver han på Facebook.