Siden 2015 har Skattestyrelsen fyret og politianmeldt to medarbejdere for svindel for tilsammen mere end fire millioner kroner.
Det kommer frem, samtidig med at Rigsrevisionen i en ny rapport advarer mod mangelfuld og svag kontrol med medarbejdernes adgang til systemer, hvor der årligt løber omkring 1.000 milliarder kroner igennem.
Rigsrevisionen påpeger ifølge Berlingske, at sikkerheden ved systemerne er så ringe, at det vil kunne udnyttes af medarbejdere, og at det indbyder til snyd.
De to sager fra skattevæsenet kommer oven i en række sager om svindel og bestikkelse i det offentlige.
Blandt andet er ansatte i Bygningsstyrelsen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for nylig blevet bortvist, mistænkt for enten bestikkelse eller direkte svindel.
Samtidig kæmper Socialstyrelsen stadig med efterdønningerne fra sagen om den tidligere ansatte Britta Nielsen, der er tiltalt for over en årrække at have svindlet med 117 millioner kroner.
DR Nyheders erhvervskorrespondent Jakob Ussing giver her svar på fem spørgsmål om de nye sager.
- Den er ikke god nok, og det har den ikke været i lang tid, som Rigsrevisionen også påpeger. Kontrolområdet var et af de hårdest ramte områder under de mange års nedskæringer i skattevæsenet, og det er der altså endnu ikke rettet helt op på.
- Det er jo særligt vigtigt i skattevæsenet, fordi der løber cirka 1.000 milliarder kroner til finansiering af velfærd igennem. Der skal være ordentlig kontrol med medarbejderne såvel som udadtil med borgere og virksomheder.
- Skal man tage de positive briller på, så ligger de her to sager tilbage i 2015 og 2017. Der er gjort meget siden, men man er ikke i mål med det endnu, og det er også det, Rigsrevisionen understreger.
- Det er i hvert fald skadeligt for tilliden til skattevæsenet, at der nu er to nye svindelsager. Vi har i forvejen skandalesagerne om udbytteskat, ejendomsvurderinger og gældsinddrivelse. Hele hovedopgaven i skattevæsenet lige nu er at sørge for, at tilliden ikke smuldrer, men tværtimod bliver genopbygget.
- Det her er en rigtig dårlig sag, men heldigvis siger Skattestyrelsen, at man ikke har kendskab til flere end de to. Det må man håbe, at styrelsen har ret i, men styrelsen tør ikke give en garanti for, at det her ikke kan gentage sig. Det er svært at sikre sig fuldstændig, at der ikke er folk med kriminelle hensigter, der ender med at blive ansat i en offentlig styrelse. Netop derfor er kontrollen så vigtig.
Andre sager om svindel med offentlige midler
- •
Britta Nielsen: Den tidligere ansatte i Socialstyrelsen Britta Nielsen blev i efteråret 2018 mistænkt for underslæb mod styrelsen. Hun blev siden tiltalt for over en årrække at have svindlet med 117 millioner kroner, som hun har overført til sig selv. Retssagen pågår, og der forventes dom i februar i år.
- •
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse: I december 2019 kom to sager fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse frem. I den ene viste Rigsrevisionens arbejde, at medarbejdere i årevis kunne bestille varer og tjenesteydelser uden andres indblanding. To medarbejdere blev sigtet for svindel. I den anden er der tale om bestikkelse. To civilt ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet tiltalt for at have modtaget bestikkelse for 1,8 millioner kroner. Desuden er to selvstændigt erhvervsdrivende og en tidligere ansat hos en entreprenørvirksomhed tiltalt.
- •
Statens Serum Institut: Direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, blev i december 2019 fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet havde to sager rejst spørgsmål om ledende medarbejderes sammenblanding af privatøkonomiske og forskningsmæssige interesser. Sagen undersøges i øjeblikket af en kommission og Kammeradvokaten.
- •
Sygehus Lillebælt: Sygehus Lillebælt har politianmeldt en tidligere betroet medarbejder på grund af mistanke om svindel for et beløb mellem 1 og 1,5 millioner kroner. Det er endnu uvist, hvordan den formodede svindel er foregået.
- •
Kriminalforsorgen: I december 2019 blev daværende institutionschef for Storstrøm Fængsel Michael Fønss Gjørup ligeledes fritaget for tjeneste. Det skyldes "mulige uregelmæssigheder" i Kriminalforsorgens indløbspraksis. Undersøgelserne af sagen er endnu ikke færdige.
- •
Skattevæsenet: Berlingske kan berette, at Rigsrevisionen undersøger to sager fra skattevæsenet. I begge sager er en ansat blevet bortvist og politianmeldt. Den ene sag er fra 2015, hvor en ansat har misbrugt sin systemadgang til uretmæssigt at udbetale til en tredjeperson. Der er tale om beløb i omegnen af tre millioner kroner. Siden er der faldet dom i en erstatningssag. Den anden er fra 2017 og handler om en ansat ved det daværende Skat Motor, som har sat nogle prisafsættelser for lavt. Derfor er der sket en manglende afbetaling for omkring en million kroner.
- •
Udbyttesag: En del af komplekset om svindel med udbytteskat indeholder en dom til en af de ansatte i Skats daværende kontor for udbytteskat. I 2018 fik han fem års fængsel ved Østre Landsret. Udover den ansatte blev en anden person idømt fire år og seks måneders fængsel i sagen. Den tidligere Skat-ansatte udbetalte ifølge dommen 37,4 millioner kroner uretmæssigt til sin ven - og fik to millioner kroner af vennen for tjenesten. Den dømte tidligere Skat-ansatte han ønsket at få sagen for Højesteret. Han har dog ikke ønsket at vidne for den kommission, der undersøger udbytteskandalen.
- •
Kilde: Berlingske og Ritzau