Konservator Eva Salomonsen løsner forsigtigt jorden omkring relikviekorset, som har ligget uforstyrret i en rund bylt i 900 år.
Der er fuldstændig stille i det lille rum på Nationalmuseets Bevaringsafdeling. Konservatorerne, en museumsinspektør og pressen holder vejret, mens træpinden bevæger sig rundt om smykkerne med kirurgisk præcision.
Bylten med korset og adskillige andre sølvsmykker og -barrer blev fundet for tre uger siden tæt på det sted, hvor to andre relikviekors dukkede op sidste år.
Røntgenfotografier viste lige efter fundet to fingerringe og et spænde, men først nu, da konservatorerne fjernede fire sølvbarrer, dukkede relikviekorset op i bylten.
Et imponerende fund, fortæller museumsinspektør ved Nationalmuseet, Anne Pedersen.
- Tingene er meget velbevarede, og der ligger nogle store smykker og barrer i bylten. Korset har sluppet sin ring og kæde, men ellers er det meget velbevaret, fortæller Anne Pedersen.
Relikviekorset og de andre smykker er hele og uforstyrrede i deres indpakning. Noget, som konservatorerne sjældent ser.
Ofte er det sølv, som arkæologer og detektorførere finder, nemlig blevet klippet op i mindre stykker for at blive brugt som betalingsmiddel.
Men det er ikke tilfældet her, fortæller museumsinspektør Anne Pedersen.
- Jeg tror, at det er gamle smykker, som man har gemt væk som værdier. Korset har sandsynligvis tilhørt en gejstlig. Men da der også er blandt andet sølvbarrer, halsring og stort sølvspænde i bylten, som ikke hører med til en gejstligs påklædning, så kunne man forestille sig, at korsene er kommet bort fra den rette ejer.
- Fordi smykkerne ikke er hakket i stykker, kan vi begynde at spekulere på, om det var nogle mennesker, der værdsatte korsene for det, de var: Nemlig kristne relikvierkors, forklarer museumsinspektøren.
Konservatoren lirker forsigtigt på korset med en lang, tynd træpind og en metalspatel. Det sidder fast - mere jord skal skrabes væk, før korset kan løftes uden at blive beskadiget.
- Nu føles det som om det er løst her. Jeg bruger et stykke papir for at understøtte det så meget som muligt. Sådan! Så kommer det herover, smiler Eva Salomonsen, og korset forlader for første gang i 900 år bylten og lander i en plasticbakke.
- Ja, det var så et kors, griner Eva Salomonsen.
For at komme nærmere en forklaring bag den nedgravede skat, skal Nationalmuseet og Bornholms Museum nu kigge på de skriftlige kilder.
De kan nemlig give et hint om, hvad der er sket på Bornholm omkring 1100, som kunne forklare både fundet af tre kors så tæt sammen, og at skatten er blevet liggende uforstyrret indtil for nylig.
- Vi kan selvfølgelig fantasere os til mange historier - der er romanstof i sådan en skat her, men lad os nu se hvad de skriftlige kilder siger os, siger Anne Pedersen.
Kæden til korset ligger efterladt tilbage i bylten. Men der er ingen brud på kæden, og konservatoren kan nemt løfte den over i bakken ved siden af korset.
Nedenunder ligger et stykke træ eller bark, som skjuler flere smykker, blandt andet en form for ornamenteret spænde, som røntgenfotografier har afsløret.
De kommende ugers undersøgelser vil vise, hvad bylten præcis gemmer på.