Det er en stor dag i Thailand for mange, der går i giftetanker.
Det har hidtil stået tydeligt i lovgivningen, at et ægteskab kun kan indgås mellem en mand og en kvinde - indtil i dag, hvor lovteksten erstatter de kønnede ord med kønsneutrale.
Thailand bliver dermed det første land i Sydøstasien og kun det tredje på hele kontinentet efter Taiwan og Nepal, der gør det muligt for to personer af samme køn at gifte sig.
Dermed kulminerer mange års kamp, og over 1.000 par står til at blive gift denne første dag.
- For thailænderne selv er det monumentalt, siger Mikkel Tofte Jørgensen, der er forfatter til rejseguiden 'Turen går til Thailand' og journalist med Thailand som område.
Han peger samtidig på, at tiltaget i Thailand bærer stor "symbolsk styrke", fordi der nu sker ændringer i et stort asiatisk land.
- Thailand er et stort land med en stor turistindustri, siger han.
Lang tid undervejs
Så sent som i 2001 var homoseksualitet i Thailand betragtet som "en mental afvigelsestilstand", forklarer Mikkel Tofte Jørgensen.
Men han peger samtidig på, at man som rejsende i turistområder som Bankok og Phuket for eksempel har kunnet støde på mange åbent homoseksuelle par i årevis.
- Der er ganske mange homoseksuelle turister, der holder ferie i Thailand og slår sig ned der, fordi man i en sydøstasiatisk kontekst vurderer, at landet er et af de mere progressive lande, siger han.
Det var også med et stor flertal, at lovgivningen blev ændret i begge kamre i det thailandske parlament.
Formanden for det parlamentariske udvalg, Danuphorn Punnakanta, der stod bag lovforslaget, sagde, at det er gjort for alle thailændere "for at reducere ulighed i samfundet og begynde at skabe lighed".
Men det har været mange år undervejs.
- Man har snakket om det her i 10-15 år, siger Mikkel Tofte Jørgensen.
- Det er forsøgt via forhandling gennem en række organisationer, der har presset skiftende regeringer til at tage emnet op.
Han siger, at det er svært at pege på én grund til, at det har taget så lang tid, men fra 2014 og i årene frem var der et militærstyre i Thailand, der ikke ligefrem prioriterede området.
- Så det er først inden for de sidste 4-5 år, at man har fået genoptaget debatten og dialogen, siger han.
- Det er nok også sket samtidig med, at Thailand har set den yngre del af befolkningen gå på gaden og være mere aktivistiske omkring det her og en række andre ting.
Forventer mange kommer til Thailand
Mange hundrede par bliver i dag splejset sammen, men den nye lovgivning kan sende folk til Thailand fra mange andre steder i verden, siger Mikkel Tofte Jørgensen.
- Loven, der træder i kraft, er lavet som en slags lov om homoseksualitet på thailandsk jord. Det vil sige, at man som udlænding også kan blive viet. Enten med en thai eller to udlændinge imellem.
Men han tror ikke, at Thailands tiltag får andre lande med på idéen.
- Måske snarere tværtimod, fordi det bliver lidt en undskyldning for ikke at gøre noget ved det i de andre lande, fordi folk bare kan tage til Thailand for at blive viet, siger han.
Han kalder selv sin vurdering "lidt trist", men når han går landelisten igennem, så kan han ikke se, at det kan blive aktuelt i andre lande i nærheden.
- Thailand er omgivet af ganske mange lande, der enten er ganske muslimske som i Malaysia eller Indonesien, hvor homoseksualitet slet ikke fylder noget som helst i medierne, siger han.
- Eller så er der ganske repressive styrer rundtomkring som i Vietnam eller Myanmar.