I Aalborg sidder 35-årige Jakob Sloth Linneberg alene i sit podcaststudie og føler en større frihed, end han har haft længe.
På Als drøner 31-årige Anett Andersen rundt blandt sine 35 medarbejdere i produktionen hos Danfoss og elsker sit job med personaleansvar.
De er på hver sin måde en del af statistikken over, at stadig færre unge end tidligere drømmer om at blive ledere.
Jakob Sloth Linneberg startede i sit første job med personaleansvar som 23-årige, men efter syv år havde forskellige lederjobs sat sine spor.
- I løbet af ganske få år tog jeg 25 kilo på. Jeg kom i dårlig form, jeg sov dårligt, og i sidste ende endte det med, at jeg blev skilt og fik fundamentet revet fuldstændig væk under mig og måtte starte forfra, fortæller han.
Han følte ikke, at han havde de nødvendige værktøjer til at lægge jobbet fra sig, når han havde fri. Det betød, at han brugte 90 procent af sin energi og tankekraft på jobbet.
- Og når jeg så kom hjem, havde jeg ti procent tilbage. Dem brugte jeg på ikke at være nærværende, ikke at være til stede og ikke være den bedste far. I stedet tænkte jeg på alt det, jeg kunne have gjort anderledes, forklarer Jakob Sloth Linneberg.
Som 30-årig sagde han stop.
Og sådan er det for mange unge.
Over halvdelen af de adspurgte unge imellem 18 og 34 år er ikke interesserede i at blive ledere i løbet af deres karriere. Det viser seneste undersøgelse fra Konsulenthuset Ballisager.
Det er væsentligt flere end i 2020, hvor 32 procent svarede nej til, at de var interesserede i et lederjob.
I dag er han selvstændig med egen podcastvirksomhed - uden ansatte. Og han har ikke fortrudt sit valg om at forlade lederkarrieren.
- Jeg er en meget bedre udgave af mig selv. Selvom jeg ikke ser mine børn hver dag, føler jeg mig som en mere nærværende far overfor dem. Jeg er i bedre fysisk form. Jeg har en bedre mental sundhed, siger Jakob Sloth Linneberg.
Mulighed for at gøre en forskel
På Als har Anett Andersen overblikket over produktionen af alle mulige smådele, som til sidst bliver til de kendte Danfoss-pumper.
Hun har været leder i to år, efter hun blev opfordret til stillingen under et mentorforløb.
- Jeg har altid godt kunne lide ansvar, og jeg synes, at man som leder også har muligheden for at gøre en forskel for mennesker, siger hun.
Hun er - modsat Jakob Sloth Linneberg - en del af statistikken om, at 35 procent af de adspurgte unge imellem 18 og 34 år vil være leder, viser undersøgelsen fra Konsulenthuset Ballisager. Det er dog stadig langt færre end tidligere.
- Ledelse har nok et lidt dårligt ry. Man har i mange år hørt alle historierne omkring stress, og at man bliver påduttet en masse ting, som man ikke har lyst til at stå inde for. Men jeg oplever, at vi i Danfoss har en ledelse, som gerne vil skabe et godt arbejdsmiljø, siger Anett Andersen.
- Og nej, du skal ikke arbejde 80 timer om ugen, tilføjer hun.
Det gode liv vægter mere end prestige-jobbet
De yngre generationer på arbejdsmarkedet har andre værdier end de ældre, og det kan være en af årsagerne til, at nogle fravælger ledelse.
Det mener ledelseskonsulent og forskningsleder Karen Christina Spuur, der står bag forskningsprojektet "Unge ledere" ved erhvervsakademiet CPH Business.
- Der er nogle andre ting, der er det vigtige i dag, og værdierne i forhold til at få det gode liv fylder mere end at få prestige i at opnå en lederstilling, siger hun.
Kan du genkende dig selv og andre? Hør forskningsleder Karen Christina Spuur fortælle om forskellene på generationerne:
Men det er et stort problem, fordi vi kommer til at mangle kvalificerede ledere i fremtiden, mener hun.
- Vi har brug for nogle, der er knivskarpe til at skabe læringskultur, lave medarbejderinddragelse og som er dygtige til det relationelle arbejde. Og de kompetencer ser vi faktisk hos rigtig mange af de yngre i arbejdsstyrken i dag, siger Karen Christina Spuur.
En måde, man ifølge eksperten kan gøre ledelse mere attraktiv for unge, kan være at dele jobbet imellem flere personer, så arbejdspresset bliver mindre, og man altid har nogen at sparre med.
Forventningsafstemning er vejen frem
Jakob Sloth Linneberg afviser ikke, at han en dag vil vende tilbage i et lederjob. Men det kræver en forventningsafstemning fra begge parter.
- Jeg skal være med til at sætte rammerne for, hvordan jeg kan trives bedst i lederrollen, slår han fast.
For Anett Andersen er opfordringen klar:
- Jeg synes, man skal kaste sig ud i det. Man skal selvfølgelig sikre, at man kommer ind i en virksomhed, som passer på sine folk. Men man skal også huske, at hvis vi gerne vil se de her forandringer, hvor vi har nogle arbejdspladser, hvor vi passer bedre på hinanden, så skal man også være klar til at være en del af den forandring.