Gå til indhold

ÅRET I BILLEDER Voldsomt konfliktfyldt år i den internationale nyhedsstrøm

  • Røgskyerne over den syriske by Kobane er blevet nærmest den ikoniske illustration på den internationale koalitions kamp mod terrorbevægelsen Islamisk Stat, der i løbet af året har vundet voldsomt frem i både Irak og Syrien med deres brutale metoder. Den internationale koalition har bombet Kobane fra luften, mens kurdiske styrker har kæmpet kampen fra jorden for at holde Islamisk Stat ude af byen, der ligger klods op ad grænsen til Tyrkiet. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)
  • Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) har været på læberne af de fleste i løbet af 2014, mens de har indtaget område efter område i både Irak og Syrien. Gruppen har eksisteret i adskillige år, har rødder i Irak og har vokset sig større og stærkere i den syriske borgerkrig. I juni udråbte gruppen et kalifat - en islamisk stat - med lederen Abu Bakr al-Baghdadi som kalif. I Syrien har de udnævnt byen Raqqa som deres hovedsæde. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • De overvældende flygtningestrømme fra først Syrien har været en udenrigspolitisk problematik i adskillige lande. Mens i omegnen af 3,5 millioner syrere er flygtet fra den syriske borgerkrig, tvang terrorbevægelsen Islamisk Stat tusinder af irakere fra yazidi-minoriteten over grænsen til Syrien, da jihadisterne havde indtaget byen Sinjar i det nordlige Irak. I IS' øjne er alle, der afviger fra deres fortolkning af islam, vantro og bliver sat over for et valg om at konvertere, betale beskyttelsespenge, blive henrettet eller holdt som sexslaver. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Kurdiske pershmega-krigere kæmper i september mod IS' styrker ved Zummar, når den irakiske by Mosul, som IS kontrollerer. (Foto: © Ahmed Jadallah, Scanpix)
  • Sammenstødene på Uafhængighedspladsen i Kiev blev bare starten på en krig mellem pro-russiske seperatister og styret i Kiev. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Konflikten i det østlige Ukraine fik tragiske konsekvenser for 298 passagerer omborg på passagerflyet MH17, der var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Flyet blev skudt ned af pro-russiske separatister, da det fløj over Donetsk-regionen i Østukraine. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Blodige opgør fortsætter også i Libyen, hvor oprørsgrupper og regeringsstyrker fortsat støder sammen. I august belejrede en gruppe ved navn Libya Dawn hovedstaden Tripoli efter månedslange kampe med en rivaliserende gruppe. (Foto: © Esam Omran, Scanpix)
  • Mens internationale styrker ligeså stille bliver trukket ud af Afghanistan bliver voldsbølgerne ved med at skylle. Den 13. december gik en bilbombe af i hovedstaden Kabul og kostede mindst seks afganske soldater livet. Taliban har efterfølgende taget ansvar for angrebet. (Foto: © Florian Plaucher, Scanpix)
  • Også Sydsudan er plaget af uroligheder og hungersnød. (Foto: © Mohamed Nueldin Abdallah, Scanpix)
  • Sydsudan lider under stadigt tiltagende sekterisk vold og hungersnød. Et år efter konfliktens start har titusinder mistet livet ifølge menneskerettighedsorganisationer. (Foto: © Nichole Sobecki, Scanpix)
  • Den kristn militse anti-balakas krigere er berygtede som bestialske dræbere, der skærer halsen over på børn, slagter hele familier og jævner landsbyer med jorden i Den Centralafrikanske Republik. (Foto: © Sia Kambou, Scanpix)
  • Konflikten i Den Centralafrikanske Republik er det seneste år blevet mere og mere blodig. Over en million mennesker er drevet flugt, og konflikten begynder i stigende grad at ligne et religiøst opgør mellem kristne og muslimer. (Foto: © Fred Dufour, Scanpix)
  • Ifølge WHO har 7000 mennesker mistet livet til den livstruende ebola-virus, der har hærget i Vestafrika siden starten af året. (Foto: © Francisco Leong, Scanpix)
  • Ebola-udbruddet i Vestafrika brød ud i starten af året og har ifølge verdenssundhedsorganisationen kostet omkring 7000 mennesker livet. (Foto: © Kenzo Tribouillard, Scanpix)
  • 2014 blev året, hvor den syriske borgerkrig gik ind i sit fjerde år med fortsatte kampe mellem oprørsgrupper og det syriske regime med Bashar al-Assad i spidsen, mens terrorbevægelsen Islamisk Stat vinder frem i både Irak og Syrien, hvor de presser oprørsgrupperne. Flere end 200.000 mennesker har mistet livet i borgerkrigen, over tre millioner er drevet på flugt over landets grænser, mens dobbelt så mange syrere er på flugt inde i landet. På billedet har en af regimets kontroversielle tøndebomber ramt Syriens største by, Aleppo. (Foto: © Zein al-Rifai, Scanpix)
  • I løbet af sommeren fløj raketter på tværs af grænsen mellem Israel og Gaza-striben. Mens den palæstinensiske milits' missiler blev opfanget af Israels Iron Dome, ramte angrebene og den israelske landoffensiv palæstinenserne i Gaza hårdt. (Foto: © Thomas Coex, Scanpix)
  • Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad, Kiev, blev omdannet til en regulær kampplads i starten af året. Demonstranter havde siden oktober 2013 belejret pladsen, og i januar blev der sat hårdt mod hårdt, da ukrainske politistyrker stormede barrikaderne. (Foto: © Vasily Maximov, Scanpix)
1 / 17

Ikke siden Anden Verdenskrig har så mange mennesker været på flugt. Sådan lød det fra FN tidligere på året. Intet mindre end 51 millioner mennesker har på grund af krig, konflikter og hungersnød forladt hus og hjem og lever nu som fordrevne.

Det har da også været et voldsomt blodigt og konfliktfyldt år i den internationale nyhedsstrøm.

I Syrien raser borgerkrigen på sit fjerde år, og terrorbevægelsen Islamisk Stat presser både oprørsgrupper og regimet, mens de også vinder frem og spreder rædsel i Irak.

Endnu engang blussede konflikten mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre op, og i løbet af sommeren fløj raketter og missiler på tværs af grænsen mellem Israel og Gaza-striben, og Israel iværksatte en landoffensiv og gik militært ind i Gaza-striben.

Tættere på Danmark raser konflikten mellem Rusland og det ukrainske styre i Kiev, som er eskaleret siden urolighederne på uafhængighedspladsen i Kiev i starten af året.

Også på det afrikanske kontinent har der været langt mellem de positive nyheder; Sydsudan er ramt af stigende vold og tiltagende hungersnød, kristne og muslimske militser kæmper mod hinanden og driver millioner på flugt i Den Centralafrikanske Republik, og terrorbevægelsen Boko Haram hærger i Nigeria, mens ebola har taget voldsomt fat i Vestafrika.

Få et overblik over de værste konflikter, der har trukket overskrifter i løbet af året.

Seneste nyt

  1. Kulturminister nedsætter udvalg, som skal modernisere TV 2's regioner

    TV 2's regioner skal gøres tidssvarende, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der nedsætter et udvalg, som skal undersøge, hvordan regionerne kan moderniseres.

    Baggrunden er, at tal fra Kulturministeriet viser, at antallet af lokale medier falder.

    - I en tid, hvor rigtig journalistik og troværdige nyheder kæmper om pladsen med falske nyheder og misinformation, er vilkårene for lokale og regionale medier ekstra pressede, siger ministeren til Ritzau.

    TV 2's regionale tv-stationer har både penge og platforme til at modvirke udviklingen, men ifølge ministeren udnyttes det ikke optimalt.

    Jakob Engel-Schmidt vil ikke sige, hvad han vil ændre, før udvalget kommer med sine forslag, som ventes inden udgangen af året.

  2. Danmark har flere potentielle modstandere i kvartfinalen. Få overblikket her.

  3. Borgernes Parti er blevet opstillingsberettiget til Folketinget, og ny måling viser, at partiet er tæt på at komme over spærregrænsen.

  4. Ombudsmand vil undersøge unges forhold i danske fængsler

    Unges forhold i fængsler og arrester skal under lup i 2025, hvor Ombudsmandens Børnekontor vil føre tilsyn med kriminalforsorgens institutioner, hvor der ellers primært er voksne indsatte.

    - Med tilsynene vil vi bidrage til at sikre, at de (unge, red.) bliver behandlet værdigt, hensynsfuldt og i overensstemmelse med deres rettigheder, siger Folketingets midlertidige ombudsmand, Henrik Bloch Andersen.

    Fokus bliver institutionernes brug af magt, isolation og udelukkelse af unge fra fællesskaber. Derudover vil ombudsmanden se på, hvordan de unge bliver informeret om deres rettigheder samt fængslernes tilbud om blandt andet undervisning.

    Ifølge kriminalforsorgen blev der i 2023 indsat 139 unge mellem 15 og 17 år i fængsler og arrester.

  5. En stribe billeder af Donald Trumps første arbejdsuge som USA's 47. præsident.

  6. Trump afviser at garantere økonomisk bidrag til Nato

    Igen torsdag underskrev USA's nytiltrådte præsident, Donald Trump, en række præsidentielle dekreter i Det Ovale Værelse foran pressen. (Foto: © YURI GRIPAS / POOL, Ritzau Scanpix)

    USA's præsident, Donald Trump, er ikke sikker på, at USA skal bruge penge på Nato længere.

    Det siger han til journalister i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus.

    - Jeg er ikke sikker på, at vi skal bruge noget som helst, men vi skal helt sikkert hjælpe dem, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters efter at have underskrevet en række dekreter.

    - Vi beskytter dem. De beskytter ikke os, tilføjer han.

    Samtidig gentager Trump et krav om, at de øvrige 31 medlemmer af den vestlige forsvarsalliance skal bruge fem procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvar - en markant stigning fra det nuværende mål på to procent.

    USA betaler 15,8 procent af Natos årlige udgifter på omkring 3,5 milliarder dollar, svarende til cirka 25 milliarder kroner. Det er den største andel sammen med Tysklands, viser en opgørelse fra sidste år.

    USA's samlede forsvarsbudget overgår alle andre Nato-medlemmers og udgjorde i 2023 816,7 milliarder dollar - cirka 5848 milliarder kroner. Det er mere end halvdelen af alliancens samlede udgifter.

  7. 35-årige Rasmus Kragh har som den første dansker nogensinde nået Sydpolen på egen hånd efter 1130 kilometer på ski fra kysten af Antarktis.

  8. Skoler og den offentlige transport forbereder sig på at lukke forud for stormen Éowyn, der ventes at ramme Nordirland, Irland og Skotland.

  9. Emil Nielsen var slet ikke til at stoppe i det danske bur torsdag aften.

  10. Et drømmemål sikrede FC Midtjylland en sejr i Europa League.

  11. Trump lover at afsløre alt om drabene på Kennedy og Martin Luther King

    Her ses John F. Kennedy i en bilkortege i Dallas i delstaten Texas 22. november 1963, cirka et minut før han blev skudt. Ved siden af ham sidder hans hustru, daværende førstedame Jacqueline Kennedy. (Foto: © Jim Altgens, Associated Press)

    Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil have frigivet hidtil hemmeligstemplede dokumenter om drabene på tidligere præsident John F. Kennedy, ekspræsidentens bror Robert Kennedy og borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr.

    Præsidenten har således underskrevet et dekret om at frigive materialet, der har været hemmeligstemplet siden drabene i 1960'erne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    - Alt vil blive afsløret, siger Trump på et pressemøde.

    Trump gav et lignende løfte under sin første embedsperiode fra 2017 til 2021, og der blev da også frigivet en del dokumenter om drabet på daværende præsident John F. Kennedy i 1963.

    Men Trump kom på det tidspunkt under pres fra forbundspolitiet FBI og efterretningstjenesten CIA og lod en betydelig bunke dokumenter forblive i arkiverne.

    Drabene på de tre markante mænd rystede USA i 1960'erne.

    Særligt drabet på John F. Kennedy har i årtier været omgærdet af konspirationsteorier.

    Mange amerikanere tror ikke på den officielle forklaring, om at en enkelt gerningsmand - Lee Harvey Oswald - dræbte præsidenten.

  12. Både Mathias Gidsel og Magnus Saugstrup roste Schweiz for at tage initiativ med en mandsopdækning af den danske stjerne.

  13. Det skaber mistrivsel at overvåge og optage medarbejdere, mener fagforening.

  14. Emil Nielsen var skudsikker i det meste af kampen mod Schweiz, da Danmark sikrede en plads i kvartfinalerne.

  15. Nikolaj Jacobsen er tilfreds med at landsholdet har nået det første delmål ved VM.

  16. Fransk kvinde, der stoppede med at have sex med sin mand, får medhold ved menneskerettighedsdomstol

    En kvinde, der nægter at have sex med sin mand, bør ikke betragtes som "skyldig" af domstolene i tilfælde af skilsmisse.

    Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i dag slået fast på baggrund af en sag indbragt af en nu 69-årig fransk kvinde.

    Kvindes mand fik i 2012 godkendt en skilsmisse ved en fransk domstol med den begrundelse, at hun var den eneste skyldige i bruddet, fordi hun var holdt op med at have sex med ham, skriver The Guardian.

    Kvinden anfægtede ikke skilsmissen, som hun også havde søgt, men klagede derimod over begrundelsen.

    Menneskerettighedsdomstolen slår fast, at de franske domstole har krænket kvindens ret til respekt for privatliv og familieliv.

    - Jeg håber, at denne beslutning vil markere et vendepunkt i kampen for kvinders rettigheder i Frankrig, siger kvindens advokat, Lilia Mhissen, til nyhedsbureauet Reuters.

  17. USA's sanktioner kan blive dyrt for Rusland - men hvor anstrengt er den russiske økonomi egentlig?

  18. Danmark er med sejren over Schweiz klar til VM-kvartfinalen.

  19. Pakistaner får 30 års fængsel for kødøkse-angreb ved Charlie Hebdo-lokaler

    En 29-årig pakistaner er blevet idømt 30 års fængsel for at have forsøgt at dræbe to unge med en kødøkse uden for satirebladet Charlie Hebdos tidligere kontor.

    De to unge blev alvorligt såret i angrebet, der fandt sted i 2020 i den franske hovedstad Paris.

    Pakistaneren troede fejlagtigt, at Charlie Hebdo stadig havde sine lokaler på stedet, og angrebet var en reaktion på, at det satiriske magasin havde genudgivet Muhammed-karikaturerne.

    I løbet af retssagen blev det blevet forklaret, at gerningsmanden var blevet radikaliseret af en pakistansk prædikant, der havde opfordret til halshugning af blasfemikere "for at hævne profeten", skriver Ritzau.

    Det er lidt over ti år siden, at 12 mennesker blev dræbt i et angreb mod magasinet, efter at det havde bragt karikaturtegninger af profeten Muhammed.

  20. Dommer blokerer Trumps dekret om medfødt statsborgerskab

    En føderal dommer i USA har spændt ben for præsident Donald Trumps ønske om at fjerne den automatiske ret til amerikansk statsborgerskab, hvis man er født i USA.

    Dommer John Coughenour betegner Trumps tiltag som "åbenlyst forfatningsstridigt" og indfører derfor et midlertidigt forbud mod, at det bliver ført ud i livet.

    Det var fire delstater under demokratisk ledelse, der var gået til domstolen i Seattle for at få nedlagt det midlertidige forbud.

    Ifølge den amerikanske forfatning får alle, der er født i USA, amerikansk statsborgerskab ved fødslen. Det gælder også børn af illegale indvandrere.

    Men Trump havde i sit dekret givet amerikanske myndigheder ordre til at nægte at anerkende det statsborgerskab, hvis hverken barnets far eller mor er amerikanske statsborgere eller har lovligt ophold i USA.

  21. FC Midtjylland åbner sæsonen ude mod Ludogorets Razgrad

  22. I dag har et bredt flertal i Folketinget vedtaget en lov, der blandt andet betyder større bøder for butikstyveri. Men den for blandede modtagelser i detailhandlen.

  23. Stykket om drukkenbolten Jeppe, som baronen udsætter for en grov spøg, spillede første gang i 1722.

  24. Hollandske Luc Steins leverede en imponerende redning torsdag aften mod Frankrig.

  25. Scanninger afslører forsvundet klosterkirke i Aalborg

    Scanningsbilledet her viser de fundne spor med georadaren i en dybde på cirka en meter. Mange moderne rør og ledninger har forstyrret især den undersøgte del af Adelgade til venstre i billedet. De mest sikre spor efter murværk er markeret med gult, og de ”passer fint” med, hvordan andre tilsvarende klosterkirker har set ud. (Foto: © Luftfotoarkæologisk Center ved Holstebro Museum)

    Scanninger af jorden omkring Aalborg Kloster afslører rester af en forsvundet klosterkirke.

    Det skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.

    I november 2024 scannede arkæologer et større område ved klosteret med en såkaldt georader. Nu er resultaterne kommet, og de bekræfter til dels, at der må have ligget en større kirke i forbindelse med klosteret, end man hidtil har troet.

    Historien om klosteret, som før i tiden hed Helligåndsklosteret, begyndte i 1431. Det meste er bevaret endnu - bortset fra kirken, som blev nedlagt i flere etaper efter klosterets nedlæggelse efter reformationen i 1536.

    Klosterforstander Flemming Møller Mortensen håber at blive endnu klogere på, hvad klosterjorden gemmer på.

    - Klosteret er netop nu i gang med at undersøge, om det er muligt at lave egentlige arkæologiske udgravninger netop der, hvor radarundersøgelsen nu viser ret massive bygningsrester, siger han.

  26. Ni spanske fodboldfans kom til skade efter angreb fra Lazio-tilhængere

    Europa League-kampen i Rom mellem italienske Lazio og spanske Real Sociedad fik en trist optakt i aftes, da omkring 80 Lazio-fans angreb en gruppe på cirka 70 spanske fodboldfans.

    Ni fans fra Real Sociedad kom til skade i det voldelige angreb, og én er stadig i kritisk tilstand, oplyser en talsmand fra det italienske politi.

    I forbindelse med angrebet blev der trukket knive og affyret fyrværkeri, lyder en officiel melding fra Real Sociedad.

    Desuden blev der kastet med borde og stole samt antændt røgbomber.

    Kampen mellem Lazio og Real Sociedad bliver spillet i aften klokken 21.

  27. Efterspørgslen efter kurser i generationsledelse stiger.

  28. Det stigende antal af butikstyverier påvirker i høj grad butiksmedarbejderne. Det oplever Ella Maagaard dagligt.

  29. Storbykommunerne kalder nyt lovforslag et frontalangreb mod deres grønne trafikplaner, men de får meget mere at skulle have sagt på flere af deres veje, lyder modsvaret fra ministeren.

  30. Mindst fire dokumentarer forsøger at kaste lys over hip hop-stjernen P. Diddys mørke sider, mens han selv sidder fængslet og vente på retssagerne.

  31. Trump vil meget gerne 'snart' mødes med Putin for at få afsluttet Ukraine-krigen

    USA's præsident, Donald Trump, vil gerne "snart" mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at sikre en afslutning på krigen mellem Rusland og Ukraine.

    Udtalelsen faldt i en videotale på det det årlige topmøde i Verdens Økonomiske Forum (WEF) i Davos i Schweiz.

    - Jeg vil virkelig gerne kunne mødes med præsident Putin snart for at få afsluttet den krig, siger Trump i talen.

    - Og det er ikke ud fra et økonomisk synspunkt. Det er ud fra et synspunkt om, at millioner af liv bliver spildt... Det er et blodbad. Og vi er virkelig nødt til at stoppe den krig, siger Trump.

  32. 15 lokale projekter får millionbeløb til at sikre rent drikkevand

    Nu bliver i alt 67,4 millioner kroner i Drikkevandsfonden udmøntet i 15 forskellige lokale projekter, som har til formål at sikre rent vand i hanerne.

    De 15 projekter kan ses her.

    Fonden er finansieret gennem finansloven, og det er Miljøstyrelsen, der udvælger de lokale projekter, de vil støtte.

    For når gælder rent drikkevand, er det vigtigt at man støtter de lokale vandværk, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

    - De lokale vandværker og vores kommuner har fuldstændig styr på, præcis hvor drikkevandsboringer ligger og de gode grundvandsmagasiner er. Derfor er det helt afgørende, at vi laver de her initiativer i tæt samarbejde med de lokale.

  33. Følg VM-kampen mellem Danmark og Scwheiz på DR1, i 'LIGA på P4' og lige her i bloggen.

  34. Trump har skuet bissen på overfor Rusland, og det kan betyde russiske indrømmelser. Men russerne vil stadig have høje krav til en fredsaftale, lyder det.

  35. Spillerne skiller sig særligt ud, når det kommer til hukommelse og logisk problemløsning, indikerer nyt studie.

  36. Selv om filmen 'Pigen med nålen' tager udgangspunkt i starten af 1900-tallet, kan filmens temaer sagtens drage paralleller til i dag, mener manuskriptforfatter Line Langebek.

  37. Ulve på villaveje skaber utryghed i Jylland, men S-ordfører afviser partifælles forslag om at flytte nogle af dem til andre dele af landet.

  38. Emil Jakobsen gennemgår den lækre detalje, Schweiz' Noam Leopold lavede forleden. Det kræver mange timer at mestre den slags, forklarer den danske fløj.

  39. 18-årig mand idømt minimum 52 års fængsel for knivdrab på tre børn i Southport

    En 18-årig mand er blevet idømt minimum 52 års fængsel for at have dræbt tre små piger under et angreb på en danseskole i byen Southport i Storbritannien.

    10 andre blev såret i angrebet, herunder otte børn, i angrebet i juli sidste år.

    Dommeren sagde i domfældelsen, at den 18-årige havde udøvet så "ekstrem" og "alvorlig" vold", at det var svært at forstå. Dommeren var desuden overbevist om, at gerningsmanden ville have dræbt alle børnene på skolen, hvis det havde været muligt for ham, skriver BBC.

    Knivdrabene sendte chokbølger igennem det britiske samfund og resulterede i voldelige optøjer over hele Storbritannien i ugerne efter knivdrabene.

    Rygterne var falske, men endte alligevel med at sprede sig som en løbeild.

  40. Sidste år tinglyste danskerne 86.000 nye testamenter. Det er det højeste antal, Tinglysningsretten hidtil har registreret.

  41. Tjek fryseren: Gravad laks fra sidste år tilbagekaldes på grund af listeria

    To mærker af gravad laks, som er solgt i Netto, Føtex og Bilka for et år siden, tilbagekaldes grundet af et fund af listeria i december 2023, som der ikke er blevet reageret på.

    Det skriver firmaet Polar Salmon Hjerting Laks i følge Ritzau i en pressemeddelelse.

    Hvis man har noget laks liggende i fryseren fra sidste år, er der derfor grund til at tjekke, om der er tale om følgende pakker, som man opfordres til at smide ud eller levere tilbage til butikken.

    Begge er solgt i pakker på 100 gram og i skiver.

    Fra mærket Premieur Gravad Norsk Laks tilbagekaldes pakker med udløbsdatoerne 1. december og 3. december 2023 samt 14., 26., 28. og 29. januar 2024.

    Fra Salling Princip Gravad Norsk Laks tilbagekaldes pakker, som har sidste udløbsdato henholdsvis 22., 24., og 31. december 2023 samt 1., 5., 7., 8., 12., 14. og 29. januar 2024.

  42. 'Emilia Pérez' har fået 13 nomineringer, mens 'The Brutalist' og 'Wicked' har fået 10 hver.

  43. Tysk oppositionsleder varsler strammere kurs over for immigranter efter knivdrab

    Tysklands oppositionsleder, Friedrich Merz fra det konservative CDU, vil indføre strammere regler for indvandring, hvis han bliver valgt som Tysklands næste forbundskansler.

    - Vi står over for ruinerne af en ti år lang fejlslagen asyl- og immigrationspolitik i Tyskland, siger Mertz på et pressemøde.

    Udtalelsen kommer, dagen efter at en 28-årig afvist asylansøger fra Afghanistan stak en 41-årig mand og et toårigt barn ihjel i delstaten Bayern.

    Ifølge oppositionslederen skal alle "illegale immigranter" afvises ved grænsen, også de der søger asyl.

    Merz lover også at indføre permanente grænsekontroller ved alle Tysklands grænser.

    DR's korrespondent i Tyskland, Steen Nørskov, mener, at gårsdagens knivdrab kan ændre den tyske valgkamp. Læs mere om det her.

  44. Fælledby-entreprenør går konkurs

    En af de fire hoved-entreprenører på byggeriet af den omdiskuterede nye bydel Fælledby på Amager Fælled i København er gået konkurs.

    Det drejer sig om firmaet Scandi Byg A/S, som efter årsskiftet har måttet indgive konkursbegæring.

    Scandi Byg skulle have stået for opførelsen af to byggerier i den nye bydel med i alt 172 boliger, som skulle stå færdige i løbet af foråret, men konkursen kommer til at forsinke processen.

    Det fortæller Simon Madsen, som er kommunikationsansvarlig for Fælledby.

    - Jeg kan ikke sige, præcis hvor meget de første boliger bliver forsinket, men boligerne bliver bygget færdig og afleveret til køberne og lejerne i den lovede kvalitet, siger han.

  45. Hvis Grønland bliver medlem af Concacaf, kan de for første gang nogensinde spille officielle landskampe.

  46. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har underskrevet en ansøgning om at få Mors og Fur på Unescos Verdensarvsliste.

  47. Der er kommet andre boller på suppen, siden Donald Trump igen satte sig i Det Hvide Hus. Her er det vigtigste.

  48. Det ikke et spørgsmål, om hvorvidt pengene til Forsvaret skal findes. Det skal de. Punktum, lyder det fra forsvarsministeren.

  49. Tyske vælgere er optaget af illegale indvandrere, og gårsdagens knivdrab kan gøre migration til valgets absolutte hovedtema, vurderer korrespondent.

  50. Politiet fandt 41 store flasker med lattergas i kiosk

    På baggrund af flere anmeldelser om ulovligt salg af lattergas slog Københavns Politi i går til mod en kiosk i Sundbyøster på Amager

    Her fandt man 41 store flasker lattergas, som blev beslaglagt, skriver Københavns Politi på X.

    Fra sommeren 2023 blev det forbudt at besidde lattergas som privatperson på offentligt tilgængelige steder, medmindre man kan godtgøre, at det skal bruges til et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.

    Også reglerne for salg af lattergas blev strammet op i den forbindelse for at sikre, at gassen ikke bliver solgt som et rusmiddel.

    Politiet har sigtet indehaveren af kiosken, som risikerer en bøde.

Mere fra dr.dk