Donald Trump lovede en bølge af forandringer, da han holdt sin indsættelsestale i mandags på Capitol Hill.
Selvom han bliver kritiseret for at have et lidt for lemfældigt forhold til tal og sandheder, så må selv kritikerne give ham ret i, at bølgen af forandringer allerede er i gang.
DR's USA-korrespondent Jakob Krogh er i hvert fald allerede forpustet.
- En ting er hans bombardement af dekreter og beslutninger. Noget andet er måden, han har gjort det på. Vi har aldrig set en præsident underskrive præsidentielle dekreter foran 20.000 tilskuere eller svare på spørgsmål for rullende kameraer, mens han underskriver nogle flere i Det Hvide Hus, siger Jakob Krogh.
Her er de vigtigste dekreter og politiske udmeldinger, USA' nye præsident er kommet med de tre første dage.
Donald elsker told
Når Trump slår op i den engelske ordbog, har han et favoritord. Det er told, fortalte han på sin indsættelsesdag.
I hans øjne vil told nemlig gøre amerikanerne rigere, hvis importører skal betale for at få udenlandske varer ind i USA.
Da han ankom til Det Hvide Hus, præsenterede han allerede planer for, hvordan toldsatserne kunne se ud for mexicanske og canadiske varer. De to lande kan angiveligt se frem til en straftold på 25 procent, fordi Trump mener, de ikke gør nok for at bekæmpe kriminalitet.
Kina og EU har også fået toldtrusler, og tirsdag sagde han, at EU har negativ indflydelse på USA.
- De behandler os meget dårligt. De vil ikke have vores biler eller vores landbrugsvarer. Faktisk vil de ikke have så meget, sagde han og tilføjede, at told var på sin plads.
Trump håber, at tolden på canadiske og kinesiske varer kan træde i kraft fra 1. februar.
'Denmark will come along'
Det kan ikke være gået nogens næse forbi, at Donald Trump har set sig varm på Grønland. Selvom verdens største ø ikke blev nævnt i indsættelsestalen, gik der ikke mange timer, før Trump endnu engang ytrede, at USA skal have kontrol over Grønland.
Det skete netop, da han skrev under på sine første dekreter i Det Hvide Hus og blev spurgt ind til Grønland.
- Grønland er et dejligt sted. Vi har brug for det af hensyn til den internationale sikkerhed. Jeg er sikker på, at Danmark vil gå med til det. Det koster dem en masse penge at have det, lød det fra Trump.
Grønlands regeringsleder, Múte B. Egede, indkaldte dagen efter til et pressemøde, hvor han igen slog det fast, at grønlænderne vil være herre i eget hus.
- Grønland kan ikke købes. Det er grønlænderne, der skal beslutte, hvad de vil i fremtiden. De vil ikke være amerikanere. De vil ikke være danskere, sagde han og opfordrede til, at USA og Grønland i stedet øger samarbejdet.
'Vi tager Panamakanalen tilbage'
Det er godt 25 år siden, at USA overdrog Panamakanalen til netop Panama. Men står det til Donald Trump, skal den menneskeskabte smutvej tilbage på amerikanske hænder.
Budskabet gentog han i sin indsættelsestale.
- Kina administrerer Panamakanalen, men vi gav ikke kanalen til Kina. Vi gav den til Panama, og nu tager vi den tilbage, sagde Trump.
Amerikanske skibe betaler ifølge Donald Trump for meget for at benytte passagen, som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet. Ifølge en dansk analytiker har alle skibe dog lige vilkår.
Opgør med illegale immigranter
I sin indsættelsestale erklærede Donald Trump national nødsituation ved den sydlige grænse.
Præsidenten lovede i samme ombæring, at al ulovlig indrejse vil blive stoppet, og at man vil begynde processen med at sende "millioner af kriminelle udlændinge tilbage til de steder, de kom fra".
Onsdag oplyste en embedsmand fra Pentagon, at man vil sende 1.000 fra hæren og 500 fra det amerikanske marinekorps til grænseområderne i delstaterne Texas og Californien for at hjælpe grænse- og toldmyndighederne og for at bygge barrierer. Det skriver CBS News.
Trump-administrationen har desuden udstedt en bekendtgørelse om indskrænkning af babyer født af immigranters ret til automatisk statsborgerskab i USA. En række demokratisk-ledede delstater forsøger at få sat en stopper for bekendtgørelsen.
Den nye administration har også tilbagekaldt et princip indført af Biden, som forbød immigrationsmyndighederne at foretage anholdelser på "følsomme lokationer" såsom skoler og tilbedelsessteder.
Omkring 1.500 stormløbere benådet
Fra skrivebordsstolen i det ovale værelse benådede Donald Trump omkring 1.500 personer, som var enten tiltalt eller dømt for stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.
Seks har fået omstødt deres straf, og ellers er der tale om en fuld benådning af stormløberne.
Ifølge DR's internationale korrespondent Steffen Kretz er benådningen af de mange stormløbere endnu et eksempel på, at Trump forsøger at ændre på fortællingen om stormløbet.
- Det står klart for mig, at Donald Trump forsøger at omskrive USA's historie, siger han.
Korrespondenten er ikke i tvivl om, at stormløbet var et politisk kupforsøg fra Trumps side. Hovedpersonen selv kalder selv begivenheden for "en kærlighedens dag".
'Drill baby, drill'
Donald Trump har nu, for anden gang i sin politiske karriere, trukket USA ud af, hvad der beskrives som verdens vigtigste klimaaftale:
Paris-aftalen.
Men det er langt fra det eneste tiltag, han har gjort på klima- og energiområdet. En række nye vindmølleprojekter er sat på pause, et stop for nye tilladelser til eksport af flydende naturgas er blevet annulleret, ligesom målet om, at samtlige nye solgte biler i 2030 skal være eldrevne, også sløjfes.
Trump har desuden erklæret national undtagelsestilstand på energiområdet og ytret et ønske om, at der skal pumpes væsentlig mere olie op fra den amerikanske undergrund under sloganet "drill baby, drill".
USA lider dog ikke noget større oliebehov, ej heller omverdenen, siger en råvarestrag fra Saxo Bank, som kalder det "snak til et amerikansk publikum, som godt kan lide den form for uafhængighed".
Trump dropper WHO-støtte
Et anden ting, der bliver sløjfet, er USA's støtte til Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
Inden for de kommende 12 måneder vil USA stoppe al økonomisk støtte til organisationen. Det underskrev Donald Trump et dekret på natten til tirsdag dansk tid.
USA yder en betragtelig del af støtten til WHO og står samlet for 18 procent, hvilket ifølge en tidligere chef hos netop WHO vil få fatale konsekvenser.
Af andre danske fagpersoner bliver det beskrevet som "en frygtelig situation for global sundhed" og "stupidt".
Kun to køn og føderale medarbejdere på betalt orlov
Det skal være slut med positiv særbehandling i det offentlige.
Sådan er budskabet fra Donald Trump, der på sin første dag i embedet trak en række dekreter, som skulle fremme alt fra mangfoldighed til inklusion af etniske minoriter og LGBT+-rettigheder, tilbage.
- Jeg vil stoppe regeringens politik med at prøve at få køn og race ind i alle aspekter af det private og offentlige liv.
- Vi vil skabe et samfund, der er farveblindt og bygget på erfaring. Fra i dag af er det USA's regerings officielle politik, at der kun er to køn: Mand og kvinde, lød det fra Trump i indsættelsestalen.
Trumps administration har samtidig anmodet om, at alle offentligt ansatte, som er blevet ansat med fokus diversitet og inklusion, hjemsendes på betalt orlov og på sigt bliver fyret. Det skriver nyhedsbureauet AP.
Stikpille til Putin
Fra sin stol i det ovale værelse fortalte Donald Trump, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, var interesset i en aftale om våbenhvile med Rusland. Hvorvidt Putin også vil det, var Trump mere vævende omkring.
- Han bør indgå en aftale. Jeg mener, at han ødelægger Rusland ved ikke at indgå en aftale, sagde Trump.
Præsidenten sendte samtidig, hvad DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, beskriver som en stikpille til Vladimir Putin.
- Han kan ikke være tilfreds. Han gør det ikke så godt, sagde Trump om Putin.
- Han klør på, men folk troede, at krigen ville være slut inden for en uge. Nu kører den på tredje år, så han kan ikke være tilfreds. Det stiller ham ikke i et godt lys.
Trump kaldte det "sandsynligt", at USA vil indføre yderligere sanktioner mod Rusland, hvis ikke Putin vil til forhandlingsbordet.