Er fodboldspillere dumme? Forskere er ikke i tvivl

Spillerne skiller sig særligt ud, når det kommer til hukommelse og logisk problemløsning, indikerer nyt studie.

Fodboldspillere på det allerhøjeste niveau er klogere end gennemsnittet, når det kommer til blandt andet hukommelse, løsning af intelligensopgaver og generel planlægning, indikerer nyt studie.

Da den engelske fodboldspiller Jack Grealish blev bedt om at lokalisere sin fødeby på et kort over England, spærrede han øjnene op.

Efter en meget lang tænkepause udbrød han "vent, er det her England?"

Lige så forvirret virkede den tyske landsholdsspiller Kai Havertz, ifølge holdkammeraten Julian Brandt, da Havertz manglede isterninger til en drink. Det løste han ved at gå i fryseren, finde en skrigblå køle-gelé, skære den op med en kniv og hælde den farverige væske ned i sin Gin og Tonic. Sådan fortæller Brandt på sine sociale medier.

Og mon ikke ghanesiske spiller Mohammed Anas kunne have brugt en stærk drink efter en famøs pressekonference i marts 2017, hvor han efter en sejr fik sendt et kærligt skud ud til sit livs lys ved at sige, at han gerne ville takke "min hustru OG min kæreste".

Spørgsmålet er, om disse mænd er de sløveste knive i skuffen eller i virkeligheden genier?

Spørger man forskerne bag et nyt studie, er dommen klar.

Klogere end gennemsnittet

Måske er du også stødt på fordommen om, at det ikke kræver så meget mellem ørerne at tjene sin månedsløn ved at sparke til en bold.

Den forestilling har en række forskere fra blandt andet Danmark, Sverige og USA dog trampet godt og grundigt i stykker.

Michael Laudrup er en af de tre mest intelligente fodboldspillere gennem historien, mener William Kvist, der er tidligere landsholdsspiller. Du kan se hans liste længere nede i artiklen. (Foto: © Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix)

I et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet PNAS, konkluderer forskerne, at professionelle fodboldspillere på det allerhøjeste niveau er klogere end den gennemsnitlige person på en række områder.

- Fodboldspillerne havde meget højere planlægningsevner, men også meget bedre hukommelse, løsning af intelligensopgaver og generel planlægning, siger Leonardi Bonetti fra Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag studiet, til BBC.

Desuden indikerede studiet, at fodboldspillerne var mere samvittighedsfulde, udadvendte og åbne over for nye oplevelser end gennemsnittet.

'Ikke ligefrem den næste professor'

Hvis fodboldspillere er klogere end gennemsnittet, så tegner det skidt for vores samfund.

Sådan siger den tidligere danske landsholdsspiller William Kvist med et stort grin, da vi ringer ham op.

William Kvist debuterede på landsholdet i 2007. Han spillede 81 kampe i rødt og hvidt. I dag arbejder han som efterskolelærer på Haslev efterskole. (Foto: © Liselotte Sabroe, Scanpix Denmark)

Derefter pointerer han, at selvom fodboldspillere fra hans perspektiv nok ikke er klogere end almindelige mennesker, når det kommer til bøger og uddannelse, skal man have nogle særlige evner, hvis man skal præstere på topniveau.

- Man skal kunne flere ting på samme tid og tænke meget hurtigt, hvis man skal kunne levere på det højeste niveau. Fodbold er også bare et komplekst spil, som går enormt stærkt.

- Og så skal bolden kontrolleres med fødderne, hvilket nok er lidt sværere end med hænderne, tilføjer han grinende med en humoristisk reference til stridigheden mellem fodbold- og håndboldspillere.

Er fodboldspillere klogere end håndboldspillere?

- Det ville jeg ikke have skudt på. Når vi andre kom kørende i vores biler til træningsanlægget, så kom de cyklende til frederiksberghallerne, og havde været på CBS inden da, siger William Kvist grinende.

Nedenfor er William Kvists liste over de tre mest intelligente fodboldspillere i verden, når det kommer til evnen til at finde taktiske løsninger, være forudsigende og træffe gode beslutninger:

Indspark til debatten om folkeskolen

Selvom studiet ikke undersøger, hvorfor spillerne er kognitivt overlegne end gennemsnittet på en række områder, er der meget andet forskning, der indikerer, at sport og fysisk aktivitet øger indlæringen - særligt hos børn og unge.

Derfor forsøger den tidligere landsholdsspiller William Kvist, der i dag er lærer på sin gamle efterskole i Haslev, at implementere aktiv bevægelse i sin undervisning.

- Det er enormt interessant, at fysisk bevægelse, beslutninger og koordinering i fodbold muligvis kan styrke indlæringen, som mange måske instinktivt vil tænke, skal opnås gennem bøger.

- Det giver et interessant indspark i forhold til folkeskole, læring og bevægelse, siger han.

  • William Kvist kender blandt andet Rasmus Falk fra tiden i FC København. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)
  • Landsholdskammeraten Mathias 'Zanka' Jørgensen spiller i dag - foruden på det danske herrelandshold - i den belgiske klub Anderlecht. (Foto: © TOM GOYVAERTS, Ritzau Scanpix)
  • Christian Eriksen ydmyger smyger her kuglen forbi målmanden for den tyrkiske storklub Fenerbahçe SK. (Foto: © Murad Sezer, Ritzau Scanpix)
  • Simon Kjær indstillede i sommers sin fodboldkarriere, hvor han blandt andet var anfører for det danske herrelandshold. (Foto: © Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)
  • William Kvist nyder tilværelsen efter sin karriere på topniveau (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Igennem en lang fodboldkarriere har William Kvist spillet med store navne. Da vi spørger, om han kan nævne dem, han på stående fod husker som mest intelligente, nævner han følgende:

Rasmus Falk, Mathias 'Zanka' Jørgensen, Christian Eriksen og Simon Kjær. Og så selvfølgelig, med den næsten karakteristiske humoristiske undertone - sig selv.