Lars Boje Mathiesen og hans nye parti kan være snublende tæt på at komme i Folketinget.
Borgernes Parti står til at få 1,8 procent af stemmerne i en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Epinion, som er lavet for DR og Altinget.
Altså er partiet meget tæt på spærregrænsen på 2,0 procent.
I undersøgelsen er der dog på en statistisk usikkerhed på 0,7 procentpoint.
- Det er vi da glade for. Vi er jo først lige begyndt, og der er jo ikke ret mange danskere, der ved, at vi eksisterer, og ved, hvad vi står for, siger partiformand Lars Boje Mathiesen.
Han føler sig overbevist om, at Borgernes Parti nok skal komme i Folketinget ved næste valg, der skal finde sted senest 1. november 2026.
Målingen er den første, siden Borgernes Parti lige inden jul nåede i mål med at indsamle de cirka 20.000 underskrifter, som det kræver for at komme på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.
- Danskerne er klar til at få sund fornuft tilbage i dansk politik. Og når jeg snakker med rigtig mange danskere, så synes de ikke, at de eksisterende partier repræsenterer dem, siger Lars Boje Mathiesen.
Mærkesagen om "sund fornuft" deler han med USA's nytiltrådte præsident, Donald Trump.
Lars Boje Mathiesen vil ikke kalde sig selv for "den danske Trump", men er på amerikanernes vegne glad for, at Trump vandt præsidentvalget.
- Nogle af de ting, som Trump står for, er godt: At han vil gøre noget ved den illegale indvandring og kriminaliteten i USA. Men jeg er omvendt ikke enig med ham i forhold til told, som hæmmer væksten, siger Lars Boje Mathiesen.
Uændret opbakning til SVM
Målingen byder også på en tilbagegang for Dansk Folkeparti fra 6,2 procent i december til nu 4,9 procent.
Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne vokser derimod fra 10,4 procent i december til nu 11,5 procent.
For regeringen er målingen uændret sammenlignet med december.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne stå tilsammen til 32,7 procent af stemmerne – mod 50,1 procent ved valget i 2022. I den nye måling er Venstre nede på 8,6 procent mod 9,6 procent i december.
Lurepasser om statsministerkandidat
Indtil videre vil Lars Boje Mathiesen ikke sige, hvem han peger på som statsministerkandidat.
- Jeg kan sige så meget, at jeg ikke kommer til at pege på Mette Frederiksen. Hendes ministerbil skal ikke holde foran Statsministeriet, men foran rigsretten, siger Lars Boje Mathiesen.
Han åbner samtidig for at stille det som et krav til den statsministerkandidat, han ender med at pege på, at der tages skridt til at stille Mette Frederiksen for en rigsret for hendes ansvar i minksagen.
- Det kan meget vel være et helt centralt krav. Når vi kommer ind i en valgkamp, skal jeg nok fortælle danskerne, hvilke krav vi har for at støtte en bestemt regering. Og noget gemmer jeg selvfølgelig også til forhandlingslokalet, siger Lars Boje Mathiesen, der efter få uger på formandsposten i Nye Borgerlige i 2023 blev ekskluderet af partiet.
Det skete efter en strid, hvor Boje havde forlangt 55.000 kroner i månedligt vederlag for sin formandspost oveni sin folketingsløn. Han siger, at han ikke får formandsløn i sit nye parti, men vil ikke afvise at kræve det, hvis partiet kommer i Folketinget.
Når det handler om vælgernes syn på Lars Boje Mathiesen, opnår han dog en bundplacering blandt skaren af ministre og partiledere. 42 procent af vælgerne er negativt stemt over for Lars Boje Mathiesen, mens kun otte procent er positivt stemt over for ham.
Den liste toppes af SFs Pia Olsen Dyhr, som 48 procent er positiv stemt over for, mens 22 procent er negativt stemt.
Om undersøgelsen
- •
Undersøgelsen er lavet af Epinion for DR og Altinget.
- •
Den er udarbejdet på baggrund af i alt 2.093 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover, hvoraf 78 procent har afgivet et partivalg.
- •
Den er udført som telefon- og webinterviews via onlinepanel fra 15. januar 2025 til 22. januar 2025.
- •
Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,7 procentpoint.