Det Grønlandske Fodboldforbund (KAK) har en drøm. De vil være en del af Det Nordamerikanske Fodboldforbund (Concacaf).
Det vil nemlig betyde, at man kan spille officielle landskampe, deltage i VM-kvalifikationer og internationale klubkonkurrencer. Noget, Grønland aldrig har prøvet før.
Men vigtigst af alt vil det anerkende Grønland som fodboldstat, fortæller formanden for KAK, Kenneth Kleist, til DR Sporten.
- Det vil betyde alt.
- Uden at det skal blive alt for politisk, så er vi jo en del af Danmark. Rent fodboldmæssigt vil vi gerne være selvstændige. Der vil vi gerne ses og anerkendes som fodboldnation, siger formanden.
Grønland har aldrig været en del af et internationalt fodboldforbund. At blive medlem af det europæiske, Uefa, som med tilknytningen til Danmark umiddelbart lå først for, har været umuligt.
Uefa har et krav om, at et land skal være medlem af FN for at være medlem af Uefa, og det kan Grønland ikke blive.
Derfor har KAK de seneste par år vendt blikket mod Nordamerika. I halvandet år har Kenneth Kleist, på vegne af det, han kalder et fodboldgalt kontinent, arbejdet på at komme i kontakt med Concacaf. Men det har vist sig at være en svær opgave.
- Vi har prøvet at skrive til Concacaf i en del år uden svar overhovedet. Det har været helt umuligt at komme igennem. Vi har fået tilkendegivelse fra DBU, som også har prøvet at skrive til Concacaf på vegne af os uden held, fortæller Kenneth Kleist.
- Det skal være usagt, hvorfor de pludselig kom med en melding i december. Men det gjorde de, og der kom en invitation.
KAK blev inviteret til et forhandlingsmøde, der finder sted i slutningen af februar i Miami, hvor Concacaf har sit hovedkvarter.
Kan Trump have haft noget at sige?
Her gør vi lige et kort ophold i historien om Grønlands kamp for fodboldanerkendelse. For er det tilfældighedernes spil eller snarere et storpolitisk et af slagsen, der gør, at KAK efter årevis af forgæves forsøg på dialog med Concacaf, nu endelig har fået hul?
Det spørgsmål har man diskuteret internt i KAK.
I november blev Donald Trump valgt som USA's næste præsident. I december bliver Kenneth Kleist inviteret til forhandlingsmøde af Concacaf, hvor USA unægteligt er en stor spiller og lægger hus til hovedkvarteret.
Og få uger senere blussede Trumps interesse i Grønland voldsomt op. Om de to ting hænger sammen, har man drøftet i KAK, men ideen om en forbindelse er blevet forkastet.
- Det har vi diskuteret. Men Concacaf er jo ikke USA, selvom de måske er den største spiller. Der er 41 medlemmer, som skal anerkende os, siger Keneth Kleist.
- Jeg ser ingen relationer til Trump, fordi invitationen kom i december, og det var, før han blev indsat. Jeg tænker ikke, det har noget med hinanden at gøre. Vi prøver at køre det her udenom politik, som vi skal. Vi har intet med politik at gøre.
- Så kan det godt være, at man kan kalde mig naiv. Men sådan må det være.
'De skal ikke have undskyldninger for at holde os ude'
KAK tog gladeligt imod invitationen, og siden da har Kenneth Kleist arbejdet for at klæde sig selv og sit team på til en charmeoffensiv i Miami.
Formanden kender endnu ikke dagsordenen for mødet. Man han ved, at han skal vise, hvordan Grønland kan være en gevinst for Concacaf.
- Der er noget med økonomi. Vi skal højst sandsynligt først spille mod de caribiske lande, som måske ikke har økonomien til at rejse til Grønland. Så arbejder vi på en plan B, om vi måske kunne spille hjemmekampe i USA eller et andet sted, der gør det nemmere for dem at spille mod os. Det er sådanne ting, vi skal forhandle om.
- Det skal ikke hedde sig, at de ikke vil have os med, på grund af at vi er langt væk. Det er vi jo – 5.145 kilometer. Men vores plan er, at de ikke skal have lov til at komme med undskyldninger, siger Kenneth Kleist.
Derudover venter der formentlig også nogle investeringer i faciliteterne på Grønland. Her har de nemlig verdens korteste fodboldsæson, der kun varer to-tre måneder på grund af det kolde vejr.
- Hvis vi skal spille landskampe, og det gør man jo også om vinteren, så er den eneste mulighed, at vi udvikler vores fodboldmæssige infrastruktur.
- Vi har undersøgt muligheden for at forlænge sæsonen. Vi kigger på air domes, som er oppustelige kæmpehaller, så vi kan spille fodbold om vinteren. Det er essentielt, hvis vi skal have en chance for at komme igennem nåleøjet.
Der bliver dog formentlig ingen afklaring i februar, når forhandlingsmødet er overstået. Men Kenneth Kleist håber, at Grønland inden for et par år kan blive medlem af Concacaf.
Det vil kræve, at mindst 21 af de 41 medlemslande stemmer ja til at indlemme KAK.