Korrespondent: Knivdrab i tysk park kan blive afgørende for valget

Tyske vælgere er optaget af illegale indvandrere, og gårsdagens knivdrab kan gøre migration til valgets absolutte hovedtema, vurderer korrespondent.

Hundredvis af lys, bamser og blomster er sat i den park, hvor to i går blev dræbt og flere blev såret, da de blev angrebet med kniv. (Foto: © Kirill Kudryavtsev/AFP/Ritzau Scanpix)

En fredelig park i byen Aschaffenburg i den tyske delstat Bayern blev i går til frygtens centrum, da tilsyneladende vilkårlige mennesker blev angrebet med kniv.

Flere blev alvorligt såret ifølge tysk politi, mens to blev dræbt. En 41-årig mand og en toårig dreng.

Ifølge politiet er gerningsmanden formentlig en 28-årig afghansk tidligere asylansøger, der blev anholdt i nærheden af parken.

Ingenrigsministeren for delstaten, Joachim Herrmann, har fortalt, hvordan den anholdte uden advarsel gik til angreb på en gruppe børnehavebørn, og ifølge lokale myndigheder var den 41-årige mand en tilfældig forbipasserende, der havde forsøgt at beskytte børnene.

Motivet er endnu uklart, men manden har tidligere været involveret i flere voldssager, der har ført til psykiatrisk behandling ifølge indenrigsministeren.

Men ifølge DR's korrespondent i Tyskland, Steen Nørskov, sætter det ligemeget hvad sine spor i et Tyskland, der står overfor et valg om præcis en måned.

- En lang række af de vigtigste tyske politikere har allerede været ude at kommentere det, der er sket, og på den måde er det her også blevet politik, siger han i P1 Morgen.

Kansler tager sagen til sig

Blandt de politikere, der har kommenteret sagen, er Tysklands kansler, Olaf Scholz. Han fordømmer angrebet og kalder det en "ubegribelig terrorhandling" og har sagt, at myndighederne skal finde ud af "hvorfor gerningsmanden overhovedet stadig var i Tyskland", efter han ikke længere søgte asyl.

Scholz har kaldt chefen for Tysklands forbundspoliti - svarende til Rigspolitiet herhjemme - og chefen for den tyske efterretningstjeneste til krisemøde i kanslerens officielle residens, Bundeskanzleramt.

- Kansleren har gjort det til en sag, som han selv ønsker at håndtere. På den måde bliver det meget mere end et forfærdeligt angreb på børnehavebørn, siger Steen Nørskov.

- Det bliver noget, der potentielt kan afgøre det tyske valg.

Olaf Scholz har i den forbindelse udtalt, at han er "træt af" at se voldshandlinger som dem i Aschaffenburg med "få ugers mellemrum".

- Fra gerningsmænd, der kom til os for at finde beskyttelse, har Scholz sagt.

I december blev hele Tyskland rystet af et angreb fra en 50-årig saudiarabisk mand mod et julemarked i den tyske by Magdeburg. Han kørte en bil ind i en folkemængde, hvor seks personer døde, og flere end 200 blev såret.

I maj kostede et knivangreb af en afghansk migrant i Mannheim en politibetjent livet, mens flere blev såret. Her lovede Scholz, at Tyskland ville begynde at deportere kriminelle fra Afghanistan og Syrien igen, skriver AP.

I august blev tre personer dræbt af knivstik i byen Solingen, hvor en formodet islamisk ekstremist fra Syrien er anholdt.

(Foto: © (DR Grafik: Nathalie Nystad))
(Foto: © (DR Grafik: Nathalie Nystad))

Kan afgøre valget

Ifølge korrespondenten har meningsmålinger vist, at det er migration og økonomi, der er de emner, der fylder mest for den tyske befolkning i januar.

Men det var ikke tilfældet ved den forrige måling i december.

- Bare for en måned siden var det klart den økonomiske krise, der fyldte mest, siger han.

Men han peger på angrebet i Magdeburg, der for alvor har rykket den tyske befolknings opfattelse af, hvad der er de største problemer, som de folkevalgte skal tage sig af.

Derfor kan det, der skete i Schaffenburg give endnu et skub.

- Det er næsten umuligt at forestille sig, at det her ikke vil skubbe den illegale indvandring op forrest i den tyske valgkamp, siger Steen Nørskov.

Mange har været forbi stedet, hvor angrebet fandt sted i parken i Aschaffenburg. (Foto: © Kirill Kudryavtsev/AFP/Ritzau Scanpix)

Han peger på, at flere partier vil få gavn af, at netop det emne bliver centralt i valgkampen og for vælgernes kryds.

- Det vil det store konservative oppositionsparti (CDU, red.), der har lovet at genindføre lov og orden, og har en hård kurs i udlændingepolitiken, siger korrespondenten.

- Men også partiet yderst til højre, Alternative für Deutschland, der i årevis har krævet grænserne lukket og udvisning af de titusinder af afviste asylansøgere, der befinder sig i landet, selvom de ikke har ret til at være der.

Hør hele interviewet med Sten Nørskov i dagens udgave af P1 Morgen: