Som mange andre danske mænd ville Steffen Thomsen prøve lykken på netdating efter at være blevet single. Derfor oprettede han en profil på den danske netdating-side Dating.dk.
- Der gik ikke engang fem minutter, efter jeg havde åbnet profilen der, så sad hun der, forklarer Steffen Thomsen til forbrugermagasinet Kontant.
Det var en russisk kvinde ved navn Katya, som sad klar ved tasterne.
- Hun interesserede sig for en og satte sig ind i, hvad man beskæftigede sig med, og fortalte en masse om, hvad hun lavede, fortæller Steffen om kontakten, som hurtigt udviklede sig mellem ham og Katya.
Efter nogle måneders skriverier beslutter de, at hun skal komme på besøg i Danmark, men det viser sig, at Katya ikke har råd til billetten. Steffen tilbyder at betale rejsen, og de finder en dato.
På det tidspunkt har Steffen sendt op mod 40.000 kroner til Katya til forskellige ting, som skal muliggøre, at hun kommer på besøg.
Dagen, hvor Katya skal komme med flyet fra Moskva til Aalborg, venter Steffen i lufthavnen.
- Flyet lander og der er ingen Katya med, fortæller Steffen Thomsen.
Til gengæld modtager Steffen samme dag et opkald fra en anden dansk mand. Manden hedder Heine Vedel, og han fortæller, at han også har skrevet med den russiske Katya. Og det har 14 andre danske mænd tilsyneladende også, har Heine fundet ud af. Nu ringer han for at advare Steffen mod den russiske kvinde.
- Så er man jo godt klar over, at man har spillet dum, eller man har i hvert fald været naiv og tabt hele skidtet, siger Steffen Thomsen.
Steffen og Heine har i alt overført omkring 70.000 kroner til profilen "Katya".
DR's Forbrugermagasin Kontant har undersøgt den profil, Steffen Thomsen og Heine Vedel har skrevet med.
Det viser sig, at de billeder som både Steffen og Heine har modtaget af Katya, i virkeligheden tilhører en kvinde i Ukraine. Denne kvinde har angiveligt ingenting med Dating.dk at gøre. Russiske "Katya" eksisterer simpelthen ikke.
Profilen "Katya" kan være et eksempel på en falsk profil fra et af de bureauer, som blandt andet huserer i Ukraine. Her tjener unge studerende penge på at skrive falske breve og lægge stemme bag et profilbillede, som er fundet på nettet - altså holde en telefonkontakt med de mænd, de "dater". Meget tyder på, at det er det, der er sket for Heine og Steffen.
- Det er noget forbandet svineri, det der. Det skulle da stoppes på en eller anden måde. Det er jo masser af uskyldige mennesker, der bliver ramt på den der konto der, siger Steffen Thomsen.
Steffen og Heine er på ingen måde et enestående eksempel, for når vi dater på nettet, glemmer vi at bruge vores kritiske sans. Præcis som hvis vi bliver forelskede ude i den virkelige verden.
- De fleste ofre vil nikke genkendende til, at de har haft en eller anden form for kritisk sans der prøvet at ringe dem op, når der begynder at komme spørgsmål om penge. Men samtidig er der også mange ofre der udtrykker, at de føler, de sidder lidt i en saks, hvor de både har investeret så meget energi og især følelsesmæssig energi i det her forhold, at de også er bange for, at det går i stykker, forklarer psykolog Rikke Papsøe.
Og man skal ikke være af en særlig støbning for at kunne falde for de falske profiler.
- Tit kan man forestille sig: "Arh, det må være naive mennesker", eller "det må være desperate mennesker". Nej, det er faktisk hvem som helst, viser forskningen, siger Rikke Papsøe.
For de, der står bag de falske profiler, har nogle bestemte mønstre, de gør brug af for at komme tæt på ofrene. En såkaldt grooming-proces.
- De prøver at overstrø personen med interesse og komplimenter og tilkendegiver, at de er ved at forelske sig, eller at de er forelskede i personen. Det er sådan en særlig proces, hvori de gør offeret mere og mere knyttede til svindleren. Når de så synes, at det er sket, så opfinder de typisk en kritisk situation. Altså, en eller anden form for krise med sygdom, ulykke, et eller andet som virkelig sætter gang i offerets følelsesliv, forklarer Rikke Papsøe.
Og når vi er blevet forelskede, så kan det være svært tænke klart:
- Hvis vi går ind og opretter en profil på nettet - en netdatingside - så er det fordi, vi gerne vil forelske os. Og de håb og drømme kommer nogle gange til at overrule den her kritiske sans, siger Rikke Papsøe.
Se med torsdag aften, når Kontant afslører falske dating-profiler på Dating.dk. Kontant DR1 kl. 21.00.