Generalmajor om Trumps anti-woke militær: Trist og ude af trit med virkeligheden

Der er ikke belæg for at sige, at kvindelige soldater er uegnede til kamp, siger forsker.

Donald Trump har givet ordre om, at alle diversitets-initiativer i det amerikanske militær skal droppes. Han har også tænkt sig at fyre det, han kalder "woke" generaler. Det er en dårlig idé, mener Danmarks første kvindelige generalmajor. (Foto: © niels ahlmann olesen, Ritzau Scanpix)

- Få wokeness ud af militæret - og gør militæret til, hvad det var engang.

Sådan sagde Donald Trump forud for sin indsættelse som USA's 47. præsident.

Og ikke længe efter, at han blev taget i ed, underskrev Donald Trump et dekret, der beordrede hele USA's føderale system til at droppe sine diversitets- og inklusionstiltag - også i den amerikanske hær.

En trist ordre, mener Jette Albinus.

Hun er Danmarks første kvindelige generalmajor og chef for den internationale division, som er en kampstyrke på mere end 20.000 Nato-soldater.

Og manden, som Donald Trump har valgt til at lede det amerikanske militær og den nye anti woke-linje, er ikke "hr. hvem som helst".

Det er krigsveteranen og tidligere vært på Fox News Pete Hegseth som under sin høring i senatet blandt andet fik sagt:

- Jeg siger det bare lige ud: Vi skal ikke have kvinder ved frontlinjen.

Pete Hegseth er ikke formelt godkendt som ny forsvarsminister endnu, men det er et trist kvindesyn, som han måske tager med sig ind i rollen som minister. Det mener Jette Albinus.

- Det reflekterer også stereotype opfattelser af køn, som jeg egentlig troede, vi var længe forbi, siger hun i P1 Morgen.

Intet belæg i forskningen

Pete Hegseth har skrevet en bog med navnet 'The War on Warriors', der blandt andet berører kvinder i militæret. Ifølge den formodentlig kommende forsvarsminister betyder kvinder i uniform, "at tab bliver større, ligesom effektivitet i blandede enheder er meget værre".

Men det er bestemt ikke et billede, som Jette Albinus kan kende.

- Jeg har ikke set nogen som helst videnskabelige undersøgelser på, at det er dokumenteret. Tværtom. Det viser sig jo, at når vi er diverse sammensatte enheder, uagtet om det er i kamppatrulje eller andet, så får vi bedre løsninger, vi arbejder bedre sammen.

Og kvinder i militæret har stor værdi, fortæller Rikke Haugegaard.

Hun er forsker ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier, hvor hun blandt andet har undersøgt integration af kvindelige specialister hos Jægerkorpset og Frømandskorpset.

Hun fremhæver blandt andet flere internationale studier, blandt andet i Norge hvor man har forsøgt at implementere kvindelige specialoperatører. Soldater, som kan indgå på lige fod med deres mandlige kolleger.

- Når den formodentlige amerikanske forsvarsminister siger, at vi ikke skal have kvinder i kamproller, så er det hans personlige holdning. Det er ikke noget, der er videnskabeligt eller forskningsmæssigt belæg for, siger hun.

'Respektløst'

Men det stereotype syn på kvinder er ikke nyt for Jette Albinus.

- Også i lyset af at jeg har været i forsvaret i over 30 år. Men til gengæld synes jeg, at det er blevet mindre over tiden. Og jeg synes, at kvinder i rigtig mange lande, også i USA, sagtens kan bestride langt de fleste poster, hvis ikke alle.

Hun understreger, at der er mange forskellige udgaver og funktioner i det at være soldat, og så er det ligegyldigt, om man er mand eller kvinde. Hvis man kan leve op til kravene for den enkelte stilling, er man egnet til at være i forsvaret.

Men det er svært at være upåvirket af Trumps nye linje.

- Langt de fleste af de kvinder, der er i det amerikanske forsvar i dag, har formentlig sat livet på spil for en større sags tjeneste. Så jeg synes et eller andet sted, at det er ret respektløst, siger Jette Albinus.

Pete Hegseth siger ifølge Berlingske, at inklusion og diversitet i militæret "svækker USA's forsvar", og "alle generaler, der støtter Pentagons initiativ og forsøg på at øge mangfoldigheden", bør fyres. Han mener, at politikerne får "hvide, kristne og maskuline mænd" til at droppe hæren. Har han en pointe?

- Når en person kan komme med udtalelser som de her, siger det meget om hans eget menneskesyn. Jeg får faktisk kuldegysninger ned ad ryggen, fordi det minder mig om noget, vi har hørt fra rigtig mange år siden i Tyskland for eksempel, siger Jette Albinus.

Hun understreger i den forbindelse, at Donald Trump og Pete Hegseths syn på forsvaret er unuanceret og forældet. Hun forstår deres linje. som om at en rigtig soldat er en hvid, maskulin mænd.

- Det kan jeg ikke forlige mig med som person.

- Vi har brug for mange typer af soldater. Ikke kun store, stærke mænd. Deres linje er udtryk for en politisk holdning.

Du kan lytte til hele interviewet med Jette Albinus, Danmarks første kvindelige generalmajor, i dagens P1 Morgen.