Når landmænd og gartnere finder marksprøjten frem fra maskinhuset, kan beholderen være fyldt med giftstoffer, der i udgangspunktet ikke er godkendt i Danmark.
De seneste otte år har Miljøstyrelsen 131 gange sagt ja til, at landmænd og gartnere kan bruge pesticider, der enten er forbudte eller endnu ikke er godkendt.
Syv af stofferne på listen har fået dispensation i mindst seks år i træk.
- Det er et problem, at man fortsætter med at give lov til at bruge det igen og igen, for så er det jo svært at se, hvad forskellen er på en dispensation og en egentlig tilladelse.
- Naturen og grundvandet kan ikke se forskel, siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen, der er ekspert i vand- og miljøteknologi ved Danmarks Teknologiske Universitet, DTU.
Et af de stoffer, som Miljøstyrelsen giver dispensation til år efter år, er ukrudtsmidlet rimsulfuron. Sprøjtemidlet bruges til at bekæmpe ukrudt i kartofler, når planten er kommet op af jorden.
Kartoffelavler Carl Heiselberg sprøjter rimsulfuron på sin kartoffelmark i Neder Jerstal i Sønderjylland for at få mest muligt ud af planterne.
Han ønsker ikke at skade grundvandet, men føler sig tryg ved Miljøstyrelsens vurdering.
- Hvis det er noget, der virkelig er skadeligt for vores grundvand, så mener jeg ikke, at vi skal bruge det, siger han.
I 2012 kom rimfulsuron på Miljøstyrelsens forbudsliste. Stoffet var længere tid om at blive nedbrudt i jorden, end styrelsen var klar over, og samtidig advarede det alarmsystem, som skal sikre, at godkendte sprøjtemidler ikke kan ende i grundvandet, også om stoffet.
Varslingssystemet fandt nemlig rester efter stoffet i vandprøver, da man havde sprøjtet midlet ud på testmarker. I grundvandsovervågningen har man også fundet rester efter stoffet - enkelte steder over grænseværdien.
Alligevel har sprøjtemidlet altså fået dispensation de seneste syv år.
- Det er forkasteligt. Vi har lavet et system, hvor vi bliver advaret, hvis vi anvender stoffer, der kan forurene vores drikkevand. Men når systemet rent faktisk virker, så ser vi igennem fingre med resultaterne, siger Carl-Emil Larsen, der er direktør for Danva, som er interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber.
Hos Miljøstyrelsen afviser kontorchef for pesticider Maria Sommer Holtze, at man ser igennem fingre med advarslerne. Tværtimod er de taget med i den samlede vurdering, siger hun
- Vi går ind og laver en konkret faglig vurdering for hver dispensation og ser på, om det er sikkert at anvende i forhold til sundhed, miljø og grundvand, siger hun.
Rigsrevisionen har det seneste år været i gang med at undersøge, om dispensationer til sprøjtemidler er blevet forvaltet godt nok herhjemme.
I et udkast til vurderingen skriver Rigsrevisionen, at stoffet rimsulfuron udgør en høj risiko for udvaskning til grundvandet.
Men Miljøstyrelsen vurderer, at stoffet ikke er til fare for grundvandet.
- Vi har vurderet, at der er en acceptabel risiko, og at det er sikkert at anvende i forhold til grundvandet, siger kontorchef Maria Sommer Holtze.
Miljøstyrelsen skriver i sin oversigt over dispensationer, at rimsulfuron er det eneste effektive middel til at bekæmpe ukrudt, efter kartoffelplanten er kommet op af jorden.
Uden dispensationen ville avlerne opleve et udbyttetab på mindst 10 procent, men Miljøstyrelsen afviser, at hensynet til erhvervet vejer tungere end til miljøet.
- Erhvervet søger om at få dispensation, typisk hvis kemikalievirksomhederne vurderer, at det danske marked er for lille til at bruge krudt på en egentlig ansøgning om godkendelse. Er der sikker anvendelse, så giver vi dispensationen, siger kontorchef Maria Sommer Holtze.
Men den gentagne dispensation til sprøjtemidlet til kartoflerne vidner om, at hensynet til erhvervet vejer højere end hensynet til grundvandet, mener professor og ekspert i vand- og miljøteknologi ved DTU Hans-Jørgen Albrechtsen.
- Jeg synes, at man står i en situation, hvor den økonomiske betydning vinder over den konstaterede risiko, der er for, at det rent faktisk vil sive ned i vores grundvand, siger han.
Fredag vil Statsrevisorerne komme med deres vurdering af Rigsrevsionens undersøgelse af, hvorvidt dispensationer til sprøjtemidler bliver forvaltet godt nok i Danmark.
I grafikken kan du se, hvordan lokale jordbundsforhold og undergrundens geologi kan have stor betydning for, om et stof udvaskes til grundvandet.