Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) må redegøre for, hvad danske myndigheder ved om det snart seks år gamle attentatforsøg mod forfatter Lars Hedegaard.
Det mener Dansk Folkeparti, efter at flere eksperter sætter angrebet mod Lars Hedegaard og dennes formodede gerningsmand i et nyt lys.
- Det er væsentligt at vide, om en person arbejder alene eller om man er en del af en større organisation, fordi det siger noget omkring den trussel, der er mod det omkringværende samfund, siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.
I september i år blev Basil Hassan sammen med to andre danske mænd sigtet i en omfattende terrorsag, hvor politiet mener, at et netværk har forsynet terrororganisationen Islamisk Stat med droneudstyr i en lang årrække.
Det er detaljer fra denne sigtelse, der får blandt andre den tidligere amerikanske terrorchef til at spærre øjnene op. Basil Hassan er sigtet for at have købt droneudstyr allerede i 2012, altså før angrebet mod Lars Hedegaard.
- Man kunne overveje, om han blev styret af personer i Irak eller Syrien til at forsøge at myrde journalisten (Lars Hedegaard, red.) Var han beordret til det? Dét spørgsmål synes jeg er vigtigt at forsøge at besvare, siger Jason Blazakis, terrorforsker ved Middlebury Institute i USA.
Jason Blazakis var som chef for den amerikanske terrorliste ansvarlig for at placere Basil Hassan på listen tilbage i 2016.
Tidslinjen er interessant, mener Jason Blazakis.
- Da jeg arbejdede for det amerikanske efterretningsvæsen, vidste vi ikke det her, så jeg synes, det er meget bemærkelsesværdigt, siger Jason Blazakis.
Basil Hassan flygtede ud af landet samme dag, som Lars Hedegaard i 2013 blev forsøgt skudt i sit hjem på Frederiksberg.
Siden har Basil Hassan ifølge det amerikanske udenrigsministerium tilsluttet sig Islamisk Stat, hvor han har haft en ledende rolle blandt andet ved at stå for terrororganisationens droneprogram.
I 2014 blev Basil Hassan fængslet i Tyrkiet, fordi han var efterlyst af de danske myndigheder. Han blev dog løsladt igen og denne løsladelse skabte stor politisk debat herhjemme og udenrigspolitisk.
Basil Hassan er flere gange blevet meldt dræbt, men hans død er aldrig officielt bekræftet. Derfor arbejder dansk politi stadig ud fra, at han kan være i live.
- Vi vil bede justitsministeren om én gang til at redegøre for Hedegaard-sagen. Ud fra den betragtning, at det lige pludselig får et andet skær. Det er ikke lige pludselig en lonely wolf, som trækker en pistol og skyder – det er en person, der har været en del af et netværk. Det er i hvert fald det indtryk, man sidder tilbage med, siger Peter Kofod.
Han understreger, at fordi Basil Hassan er sigtet i en verserende straffesag, kan det være mange ting, som ikke kan offentligøres.
- Jeg er tryg ved, at justitsministeren kan vurdere, hvad vi kan få indsigt i. Men det her kunne jo også være en lejlighed til at komme med nogle flere oplysninger, siger Peter Kofod.