Coronadækning, genforening og børnedramatik: Otte centrale DR-historier fra 2020

2020 var også et begivenhedsrigt år i DR, og gennem året har dr.dk/omdr fulgt med i stort og småt i huset. Her får du et overblik over otte centrale sager fra det forgangne år.

Lars Mikkelsen var fortæller i 'Grænseland'-serien. Foto: Morten Krüger.

De fleste er nok enige om, at der var et helt centralt emne, som fyldte stort set alt i 2020, nemlig den verdensomspændende coronapandemi. Det kom den også til i DR, hvor nye programmer, nye måder at arbejde på og en ny hverdag meldte sig – ikke mindst i de sidste 10 måneder af året.

Men selv om ordet corona blev sagt et utal af gange, skete der også andet. Godt nok måtte de egentlige genforeningsfester i anledning af 100-året for, at Sønderjylland igen blev en del af Danmark, aflyses, men DR dækkede alligevel den historiske dag markant.

DR skruede også op for den danske musik i et år, hvor det var svært selv at gå ud at høre den. Samtidig indledte DR et omfattende samarbejde om børnedrama med de andre nordiske public service-stationer, ligesom DR fornyede DR gudstjenesterne og morgenandagten på TV. Gennem året har dr.dk/omdr fulgt med i stort og småt i DR, og her får du et overblik over otte centrale sager fra 2020.

Masser af fællessang og nyheder om morgenen

Anne-Dorte Rosgaard er en af værterne på TVA Morgen. Foto: Klaus Bach.

Coronaen satte sit præg på Danmark og resten af verden i – skulle det vise sig - det meste af 2020. DR lancerede derfor en række programmer for at give danskerne væsentlig og troværdig information om situationen og understøtte fællesskaber i en særlig tid. Allerede fra midten af marts 2020 betød det ’Morgensang’ og ’Fællessang – hver for sig’, ligesom DR gennem hele året har sendt TV-Avisen om morgenen – og fortsat gør det.

- Med to timer til rådighed har vi mulighed for at behandle alle de vigtige historier, der præger vores tid, på en anden måde, end vi gør i de andre udgaver af ’TV-Avisen’, sagde vært Johannes Langkilde blandt andet til dr.dk/omdr i den anledning.

Også magasiner som ’Råd til corona’, ’Lægens bord’ og ’Spørg Borgen’ tog fat på coronaen, der generelt har fyldt alle vegne på alle DR’s platforme i det forgangne år.

DR-værter sendte hjemmefra og arbejdede på nye måde

Stine Rosengren fra P2 sendte blandt andre hjemmefra. Her optager hun ’Stines søndag’ i stuen. Foto: Privatfoto.

'Bliv hjemme’ har været et råd gennem det meste af det seneste år. Og mens det selvfølgelig er svært at sende en TV-Avisen hjemme fra stuen, var der andre DR-medarbejdere, som på coronasikker vis fik etableret sendemuligheder og sendte deres programmer hjemmefra – ikke mindst i foråret 2020.

Det gjorde for eksempel P2’s Stine Rosengren med programmet ’Stines søndag’ samt parret Pelle Peter Jencel og Maria Jencel, der var henholdsvis vært og producer på 15 timers ’Karantæneradio’ på P3 om ugen hjemme fra deres fælles lejlighed. Det var også i den forbindelse sangen ’Tættere end vi tror’ blev skabt – i samarbejde med en række kunstnere.

Andre DR-medarbejdere optog programmer på mobilen – for eksempel til programmerne ’DR2 bringer kulturen ud’, mens et program som ’Forsvundne Arvinger’ for eksempel blev klippet færdigt fra en kælder i Vanløse. Andre igen blev ansat ved virtuelle samtaler med DR, når man nu ikke kunne mødes fysisk. Nogle af artiklerne om hjemmearbejdspladserne kan du se her:

DR skruede op for danskproduceret indhold og musiksommer

Vært Troels Lyby. Lina Rafn, Katrine Gislinge og sangeren Bro var nogle af dem, der var med på DR's musikalske sommertogt. (Foto: © Carsten Andersen, NordiskFilm)

Det, der skulle have været den helt store sportssommer med både EM i fodbold for mænd og OL i Tokyo, blev i stedet udskudt til 2021. Det betød, at DR måtte sadle op, og i stedet lancerede DR en musiksommer – både i radio, på TV og dr.dk. DR kunne også byde på en sommer med masser af nyproduceret, dansk indhold i et år, hvor ekstra mange holdt ferie hjemme eller i hvert fald i Danmark.

- Vi har på alle mulige måder stået i en ekstraordinær situation, og jeg er ekstra stolt over og glad for, at vi kan præsentere en sommer spækket med nyt, dansk indhold leveret af både interne og eksterne producenter. Det har den klare fordel, at programmerne er levende, vitale og taler direkte ind i tiden, og hvad der optager os danskere netop nu. Der er både programmer, der samler de mange, og noget til de særligt interesseret, når vi hen over sommeren kommer ud i hjørnerne af både vores kultur og land, og samtidig skaber større fællesskaber for alle, sagde DR’s mediedirektør Henriette Marienlund ved lanceringen af programmerne, der som så meget andet foregik virtuelt.

DR markerede 100-året for genforeningen

Scene fra DR1s dramadokumentariske serie “Grænseland”. Før de unge mænd drog afsted i krig fik man taget billeder sammen med sin familie, velvidende at det kunne blive det sidste fotografi, man fik taget sammen. (Foto: © Morten Krüger)

Med både landsdækkende og regionale tiltag satte DR fokus på, at det i 2020 var 100 år siden, at den nuværende grænse blev trukket og dermed 100 år siden, at Sønderjylland blev forenet med Danmark igen. DR benyttede både lejligheden til at fortælle om de begivenheder, der gik forud for den grænse, der blev trukket i 1920. DR berettede også om krigene, splittelsen og de indædte kampe om sprog og national identitet, der udspillede sig. Men også om håbet, sammenholdet og hvad det i grunden vil sige at være dansk.

DR sendte for eksempel direkte fra Folkehjemmet i Aabenraa den 10. februar 2020, hvor det var præcis 100 år siden, at Sønderjylland ’stemte sig hjem’, og med Lars Mikkelsen som fortæller blev Sønderjyllands turbulente historie fortalt i serien ’Grænseland’.

Særligt DR Syd, men også DR Skole dykkede ned i Sønderjyllands historie, ligesom DR arrangerede den interaktive udstilling ’Æ Synnejysk Sprochmesteskaf’. Den kom rundt i Danmark og skabte nysgerrighed, begejstring og viden om Sønderjylland og Genforeningen.

Nyt, stort nordisk samarbejde om børnedrama

Akavet er en af serierne. Foto: Splay One (© Simon Zarlang photography)

Om det er introsangen fra Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpes livssyn eller Buster Oregon Mortensens trampen i pedalerne, så har mange nok en god erindring fra barndommen om den nordiske fiktion, som vi har spejlet os i. Med de internationale techgiganters fremmarch i forhold til kampen om børnenes opmærksomhed, er det kun blevet vigtigere, at der holdes fast i denne tradition, og DR har en særlig rolle i forhold til at sikre, at børn også fremover har adgang til nordisk kvalitetsfiktion.

Derfor gik public service-stationerne i Norden i 2020 sammen i et nyt stort samarbejde for at sikre et bredt udbud af kvalitetsindhold på tværs af Norden. Med samarbejdet vil børn i Danmark få adgang til en række nye nordiske børnefiktionsserier hvert år. Fiktionsserierne er blandt andet tilgængelige på DR’s streamingtilbud DRTV, og de er samtidig med til at styrke DR’s digitale børneuniverser.

- For børn er fiktion en måde at spejle og forstå sig selv på og netop derfor, er det så vigtigt, hvilket spejl vi holder op for vores børn. Som public service-station er det en af vores vigtigste opgaver at sørge for at udvikle den unikke danske og nordiske tilgang til børneindhold. Derfor er jeg stolt over, at vi nu kan tage dette skridt og glad for, at vi løfter i flok på tværs i Norden, sagde generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn ved præsentationen i november 2020.

DR’s radioapp blev til DR Lyd

DR's radioapp er nu DR Lyd. (Foto: © (C) DR)

Digital lytning er i vækst som aldrig før, og det er svært at gå en tur eller køre i tog uden at se nogen med høretelefoner på.

DR’s radioapp skiftede i årets løb navn til DR Lyd, og den blev samtidig den digitale hovedindgang for DR’s samlede lydtilbud. Appen blev i den forbindelse opdateret for at give brugerne en bedre digital oplevelse og være til stede med digitalt indhold, der hvor lytterne er.

- Især den yngre generation har virkelig taget podcasts til sig som deres lydmedie, og DR skal selvfølgelig være dér, hvor danskerne er. Derfor tager vi nu et skridt ind i en digital fremtid og forener styrken ved vores flowkanaler og podcastmediet på samme platform. Målet er at gøre oplevelsen af den digitale lytning i appen mere værdifuld for danskerne, og det er både noget, jeg er meget stolt over og venter mig meget af, sagde DR’s radiochef Anette Kokholm ved lanceringen i december 2020.

Fem udgaver af dr.dk om dagen

Sådan ser forsiden ud på dr.dk. (Foto: © Lars Møller Hansen DR Kommunikation og Presse)

DR’s hjemmeside, dr.dk, fik fra oktober en ny tilgang til at publicere nyheder. Den nye forside bygger på en publiceringsmodel, hvor man kun udgiver fem gange om dagen: Klokken 6.00, 11.00, 14.00, 18.30 og 21.00.

- Tidligere redigerede vi forsiden efter, at brugerne kommer derind hele tiden og nærmest sidder og trykker F5 for konstant at se, hvad der er kommet af nyheder. Det betød, at hvis man for eksempel besøgte forsiden klokken 10 og klokken 14, kunne man få helt forskellige billeder af, hvad dagens store historier var. Men vi ved, at 82 procent af de daglige besøgende faktisk kun besøger siden en eller to gange om dagen, fortalte Hans Christian Kromann, der er redaktionschef i DR Nyheder Digital, til dr.dk/omdr ved lanceringen i oktober 2020.

Her forklarede han, at forsiden af dr.dk nu er koblet til DR’s strategiske tilgang ’værdi over volumen’.

- Det vil sige, at brugerne skal opleve, at historierne er relevante, at de styrker den store fælles samtale og demokratiet. Historierne skal skabe værdi for dem, der kommer ind på siden. Den del har været svær, når der har været ekstrem stor udskiftning på siden, sagde Hans Christian Kromann.

DR fornyer tv-gudstjeneste og morgenandagt

Som en del af den nye TV-gudstjeneste taler Anders Laugesen med sin gæst om troens betydning for vedkommende. Her er gæsten skuespiller Bodil Jørgensen. (Foto: Lars Møller)

DR havde gennem 2020 særligt fokus på at løfte formidlingen af trosstoffet. I radioen så flere nye programmer dagens lys søndag formiddag på P1 - nemlig ’Tal til mig – med Iben Maria Zeuthen’ og ’Tidsånd’.

Samtidig bød DR på en ny og forlænget gudstjeneste på TV – og på grund af coronasituationen, hvor det en del af året slet ikke var muligt at gå i kirke, fik udsendelserne plads både søndag klokken 10.15 på DR1 og søndag klokken 14.00 på DR2.

Én af nyskabelserne var, at vært Anders Laugesen nu lægger op til dagens gudstjeneste og kaster lys over de emner, som præsten har fokus på.

- Trosstoffet er et centralt område for DR. Jeg er optaget af, at vi skal gøre trosstoffet både levende og relevant, så det på den ene side løfter formidlingen af den kristne kulturarv og samtidig afspejler den tid, vi er i lige nu. Jeg håber, at fornyelsen af TV-gudstjenesten vil tiltrække kerneseere, men også gøre de seere nysgerrige, der ikke har et klart defineret forhold til tro, sagde DR’s kulturdirektør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, ved lanceringen i marts.

En af nyskabelserne var også, at DR fik sat kameraer op i Københavns Domkirke, så ’Morgenandagten’ på DR2 siden november 2020 har kunnet sendes med levende billeder.

Se også artiklen om nogle af de centrale personer i DR i 2020

Se også de tre temaartikler om nogle af de centrale temaer i DR i 2020