Anders Laugesen lægger ikke skjul på det. Han elsker at gå i kirke. Nu vil han formidle den begejstring videre til seerne på DR2 i et nyt format af TV-gudstjenesten.
- Gudstjenesten er et fantastisk rum for nærvær, aha-oplevelser og fællessang. Der kan være poetiske elementer i en gudstjeneste, som man bliver berørt af. Samtidig taler mange kirkerum gennem tiderne – for 500 år siden sad der andre her på kirkebænken. Det er sundt at lande i sådan et rum. Den glæde, jeg har ved kirken og gudstjenesten, vil jeg gerne dele med andre, når vi nu prøver at lukke gudstjenesten op, fortæller Anders Laugesen.
I ’Med Laugesen i kirke’, som den fornyede og 15 minutter længere TV-gudstjeneste hedder, tager Anders Laugesen hver søndag en gæst med til gudstjeneste. De to får en snak både før og efter gudstjenesten, og det skal gøre kirkegangen mere interessant for seerne. Samtidig er det den samme præst en måned ad gangen, og det betyder, at seerne lærer præsten at kende både fra prædikestolen og i samtaler med Anders Laugesen.
- Sammen med gæsten går vi ind i gudstjenesten og forsøger at åbne den. Vi taler vores livserfaringer ind i gudstjenestens rum. For mig er det allervigtigste, at tingene er ægte. Vi lever i en tid, hvor vi konstant bliver præsenteret for ting, der er lavet med en intention: Ting på sociale medier - er de ægte eller konstrueret? Hvad vil mediet med mig? Selvfølgelig er der elementer af performance i en gudstjeneste, men det gælder om at være til stede i den og få nærværet frem, siger Anders Laugesen.
Som en fodboldkamp
Anders Laugesen har selv været med til at lave mange gudstjenester, og han har arbejdet som kirkesanger, kordegn og graver. Det kirkelige miljø står ham nært, men sådan behøver det slet ikke være for seerne.
- Med gudstjenesten kommer man på besøg i et univers, der har karakter af forkyndelse. Men det handler ikke om at blive mere eller mindre kristen, når man ser en TV-gudstjeneste. Det handler i højere grad om at fremme den indre dialog om, hvad meningen med livet er. Og her håber jeg, at mine samtaler med gæster og præster kommer til at bidrage til den eftertænksomhed hos seerne, siger han.
Anders Laugesen, der tidligere har lavet trosprogrammer på P1, er klar over, at der ligger en udfordring i at nå et bredere publikum med TV-gudstjenesten.
- En gudstjeneste er ligesom en fodboldkamp. Man kan opleve den live i kirken, ligesom man kan se kampen live på stadion med alt, hvad det indebærer. Men nogle gange bliver kampen på TV faktisk meget spændende. Vi skal forsøge at komme derhen, hvor gudstjenesten på TV bliver endnu mere interessant for dem, der elsker gudstjenesten, og vi skal åben den for dem, der ikke kender gudstjenesten. Vi skal gøre dem nysgerrig, og det er bl.a. derfor, jeg har gæster med. Det er ikke en helt enkel opgave, men jeg tror, vi kan lykkes med at åbne gudstjenesten for seerne, smiler Anders Laugesen.
Flere tiltag skal løfte trosstoffet
Den fornyede TV-gudstjeneste er seneste tiltag, der skal løfte formidlingen af trosstoffet på DR. På radio har de nye programmer ’Tal til mig’ og ’Tidsånd’ allerede set dagens lys søndag formiddag på P1.
Henrik Bo Nielsen, direktør i DR Kultur, Børn og Unge, siger om de nye tiltag:
- Trosstoffet er et centralt område for DR. Jeg er optaget af, at vi skal gøre trosstoffet både levende og relevant, så det på den ene side løfter formidlingen af den kristne kulturarv og samtidig afspejler den tid, vi er i lige nu. Jeg håber, at fornyelsen af TV-gudstjenesten vil tiltrække kerneseere, men også gøre de seere nysgerrige, der ikke har et klart defineret forhold til tro.
Anders Laugesen glæder sig til at komme i gang med TV-gudstjenesten, og han kalder det ’bevægende’, at DR laver en større TV-produktion for dem, der ikke kan komme i kirke:
- Gudstjenesten er en del af dansk kulturarv. Den er en del af det danske DNA, og TV-gudstjenesten passer godt til public service-tanken: At man kan stifte bekendtskab med noget, man ikke abonnerer på, men som er en del af det fællesskab, vi har.
’Med Laugesen i kirke’ bliver sendt søndage på DR2 klokken 14.00 fra den 1. marts.