Klokken er lidt i 6 fredag morgen. Mens de fleste sover på Den Gamle Grænsekro nogle få kilometer nord for Christiansfeld, bliver der puslet og rigget til på den anden side af vejen.
Her har værterne Anette Johnsen, Morten Mørch og tekniker Henning Højgaard været oppe før solen og i gang siden klokken 4 med at etablere et mobilt radiostudie. Det er herfra, DR Syd om få minutter tager hul på en særlig udsendelse på en særlig dag.
Den 10. juli er det præcis 100 år siden, Christian 10. red over den gamle grænse på sin hvide hest, og det blev den folkelige og statslige markering af Sønderjyllands genforening med Danmark. Det skete få meter fra det sted, hvor DR Syd denne morgen har parkeret en bil, campingvogn og et lille fortelt – klar til seks timers direkte radio.
Det er første gang, DR Syd sender så mange live-timer med det samme værtspar væk fra de vante rammer i Aabenraa.
Klokken runder 6, og efter Radioavisen byder de to værter P4 Syds lyttere velkommen:
- Det er jo en ganske særlig dag i dag. I dag for 100 år siden red kong Christian 10. over grænsen. Vi sender indtil klokken bliver 12, fortæller Anette Johnsen.
- Og så har vi det helt store stunt, supplerer Morten Mørch: Reporter Gert Eilrich skal køre i hestevogn i kongens fodspor med gæster i vognen og ved stop undervejs på ruten.
Ved siden af studiet stamper hestene Jesper og Pluto i jorden. De er klar til at komme af sted. Gert Eilrich, som er vant til at sende live med en sendevogn, triller lidt efter klokken 6 ud på vejen til en dag, hvor han sender live fra en hestevogn.
Med blandede følelser
Catia Schmidt har det seneste lille års tid tilrettelagt DR Syds dækning af 100-året for Genforeningen, hvor flere historiske nedslagspunkter i årets første måneder har ført frem til dagen i dag:
- Det her er kulminationen på mange måneders dækning, og det er med blandede følelser, jeg står her. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der ville have været sort af mennesker. Æresporten, som kongen red igennem, ville være genskabt, og gardehusarerne ville være her – sammen med kongefamilien. Men jeg er stolt af, at så gør vi det bare selv i stedet for at være koblet op på en begivenhed. Vi udfordrer os selv med seks timers live-radio herfra, vi går i dybden med, hvorfor den 10. juli betyder så meget, og vi har hestevognen ude på kongens rute, siger Catia Schmidt.
I studiet stiller Anette Johnsen løbende om til netop hestevognen med Gert Eilrich, som frem mod klokken 12 kommer forbi Tyrstrup Kirke i Christiansfeld, Haderslev by og havn samt Aabenraa havn og rådhus, før turen slutter ved Folkehjem i Aabenraa.
Flere gæster lægger vejen forbi studiet. Klokken 7.45 er det en kvinde, hvis bedstefar skænkede stenen, som står nogle meter derfra og fortæller, at ’her hilste sønderjyderne kong Christian den X velkommen ved genforeningen’. Bedstefaren, som var gårdejer, havde fundet stenen på sin mark og tænkt, at den ville passe godt som mindesten.
Fanger stemning og kilder nær studiet
En gang imellem rykker Morten Mørch væk fra studiet og rapporterer fra steder i nærheden. Klokken 8.20 er han på Den Gamle Grænsekro, hvor han møder en familie fra Lyngby. Over morgenmaden får de en snak om, hvorfor familien er kommet til Sønderjylland på denne dag.
Klokken 9.25, som er det præcise klokkeslæt, hvor kongen red forbi, bliver der lagt blomster ved den førnævnte mindesten. Her er Morten Mørch også med, så lytterne kan mærke stemningen ude ved højtalerne.
Han glæder sig over, at DR Syd er rykket ud af studiet og sender to timer mere end normalt:
- Når man først er i gang, så ruller det bare. I løbet af morgenen er der kommet en masse leben i området. Det er lykkedes at finde mange forskellige personer - for eksempel familier fra Sjælland, som er kommet herover for at markere dagen, og en 90-årig, hvis forældre havde friet til hinanden ved mindestenen. Ceremonien ved mindestenen var meget rørende. Det lander hos en, hvor stort det egentlig var, at Sønderjylland blev en del af Danmark igen, og det er fedt at kunne formidle med ekstra tid og nærvær, siger Morten Mørch.
Synlighed er vigtigt
Han har taget en energidrik med til sig selv og Anette Johnsen, hvis de skulle få brug for et boost i løbet af formiddagen. Men nu hvor klokken nærmer sig 12, står den uåbnet i campingstudiet, og Anette Johnsen kan se tilbage på seks timers vellykket live-radio:
- Det er første gang, vi sender ude i så lang tid, og jeg havde tænkt, om man kunne blive ved med at synes, at man er ’på’. Men det er gået fint. Der sker noget hele tiden med hestevognsturen, gæster og klip med vores interview med dronningen. Og så er der liv omkring os, og det gør det hele meget mere nærværende. Jeg kan se mindestenen, se hvor æresporten var og hvor de kontrollerede pas. Det giver en anderledes og mere intens oplevelse for lytterne. Vi er glade, smiler Anette Johnsen.
Jens Conrad-Petersen, redaktionschef på DR Syd, forklarer, at dækningen denne dag står på to ben:
- For det første er det den største historiske dag i jubilæumsåret. Det skulle have været den store folkefest. Derfor er det relevant at gøre noget ekstra ud af dagen. For det andet er det vigtigt for os at være synlige, så folk kan gå hen og snakke med os og komme med ideer og kommentarer. Det er en del af distrikternes strategi at være mere synlige. Det står ikke altid klart for hr. og fru Danmark, at DR er så tæt på deres hverdag. Vi er ude med live-reportere hver eneste dag, men fordi det er radio og ikke med billeder på, har vi en stor opgave i at vise, at vi er helt tæt på, og det viser vi fysisk i dag.
Klokken har passeret 12, og fortelt, mikrofoner, lydpulte og resten af udstyret pakkes sammen. Campingvognen løftes på bilens krog, og det udsendte hold kan sætte kurs mod Aabenraa og weekenden.