Coronaen satte sit præg på Danmark og resten af verden i foråret. DR lancerede derfor en række programmer for at give danskerne væsentlig og troværdig information om situationen og støtte fællesskabet i en særlig tid.
Konkret lancerede DR et markant udvidet nyheds- og aktualitetstilbud med blandt andet ’TV-Avisen Morgen’, ’Lægens bord’ og ’Råd til corona’. Og med ’Morgensang’ fik danskerne også et fælles samlingspunkt, når op imod 300.000 seere hver dag sang morgensang.
Coronapandemien og dens konsekvenserne fylder stadig meget i samfundet. Derfor fastholder DR hen over efteråret et stort fokus på corona. Her kan befolkningen både få svar på spørgsmål om helbred, økonomi og pandemiens indvirkning på samfundet, ligesom der fortsat vil være ’Morgensang’ til at samle danskerne om musikken og sangen.
- Da coronapandemien ramte verden og Danmark i foråret, rettede vi i DR hurtigt fokus mod to ting: Danskerne skulle have nem adgang til væsentlige og troværdige informationer om corona gennem hele dagen, og vi ville gøre, hvad vi kunne for at understøtte fællesskabet i en tid, hvor manges hverdag var vendt på hovedet. Nu efter sommer kan alle konstatere, at corona stadig påvirker rigtig mange danskeres liv og hverdag. Derfor har vi stadig særlig fokus på netop nyhedsformidling og programmer, der understøtter vores fællesskaber i Danmark. Vi følger coronasituationen tæt og er hele tiden klar til at sætte flere initiativer i søen, hvis det bliver aktuelt, siger generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn.
Danskerne har i høj grad taget godt imod de programmer, DR lancerede i foråret på grund af corona, herunder ’TV-Avisen Morgen’, ’TV-Avisen 12:00’, ’Lægens bord’, ’Råd til corona’ og ’Morgensang’. Tal fra DR Medieforskning viser, at 9 ud af 10 seere mener, at DR’s coronadækning og -programmer har skabt værdi for dem.
Udover programmerne ’TV-Avisen Morgen’, ’TV-Avisen 12:00’, ’Lægens bord’, ’Råd til corona’ og en fornyet version af ’Morgensang’ sender DR også i efteråret en særlig udgave af ’Løvens Hule’, hvor investorerne sætter fokus på, hvad der sker, når coronakrisen rammer danske iværksættere.
I den løbende nyhedsdækning på tv, radio og dr.dk vil der også være fokus på corona.
Disse programmer forlænger DR ind i efteråret
’TV-Avisen Morgen’ og ’TV-Avisen 12:00’ bringer seneste nyt
’TV-Avisen Morgen’ og ’TV-Avisen 12:00’ på DR1, som blev lanceret i begyndelse af coronakrisen, fortsætter frem til nytår. Her er fokus både på corona og de andre dagsaktuelle historier, ligesom også det amerikanske valg kommer i fokus.
Johannes Langkilde, der er vært på de forskellige udgaver af ’TV-Avisen’ i løbet af dagen, siger om morgenudgaven:
- Med to timer til rådighed har vi mulighed for at behandle alle de vigtige historier, der præger vores tid, på en anden måde, end vi gør i de andre udgaver af ’TV-Avisen’. Her bliver der i langt højere grad tid til samtaler, der går tættere på og sætter perspektiv på historierne. ’TV-Avisen Morgen’ er et godt supplement til dagens øvrige nyhedsudsendelser.
’TV-Avisen Morgen’ sendes på hverdage fra klokken 7.00 til 9.05 og i weekenden fra klokken 8.00 til 10.00 på DR1 og DRTV.
’Morgensang’ med nyt værtspar
Allerede fra onsdag den 12. august kan hele Danmark igen lave hofterul og synge sammen hver morgen, når værtsduoen Kaya Brüel og Ole Kibsgaard byder velkommen til ’Morgensang’ fra DR Koncerthuset.
- Vi glæder os og håber, at der er rigtig mange, der synger sammen med os og vil være med til at bevare traditionen for ’Morgensang’. Det er helt unikt at dyrke danske sange i fællesskab på den måde, siger Kaya Brüel.
Ole Kibsgaard, der selv er vokset op med at synge morgensang fra Højskolesangbogen, supplerer:
- Følelsen af at synge sammen gør bare noget med stemningen og fællesskabet. Vi kommer til at benytte os af flere instrumenter, så på nogle numre vil der blive spillet for på guitar eller et andet instrument, når det giver mening, men selvfølgelig også stadig klaver.
Den første uge kan danskerne blandt andet se frem til at synge ’Jutlandia’, ’I Østen stiger solen op’, ’Jeg er havren’ og ’Det er sommer, det er sol, og det er søndag’.
Udover værtsduoen møder seerne også en række andre nye tiltag i programmet.
Weekendprogrammerne har særligt fokus på familien, og her opfordrer ’Morgensang’ til, at børn og forældre synger morgensang sammen. Hver onsdag synger en skoleklasse fra 16 skoler rundt om i Danmark for i en af programmets to sange. Skolerne findes gennem public service-tilbuddet ’DR Musikariet’.
’Morgensang’ opstod den 16. marts på DR Pigekorets Facebook-side. Allerede næste morgen fik programmet fast plads på DR1. Her blev ’Morgensang’ sendt i 100 afsnit med chefdirigenten for DR Pigekoret Phillip Faber ved klaveret.
Nu overtager Kaya Brüel og Ole Kibsgaard altså stafetten som ’Morgensang’-værter.
- Kaya og Ole er så ægte og musikalske, så det kan kun blive godt. Ole spiller fantastisk på mange forskellige instrumenter, og Kaya synger vidunderligt. ’Morgensang’ er et supplement til alle sangfællesskaber og til danskere i alle aldre, som vil være fælles om sang. Jeg glæder mig til at synge med fra sidelinjen. Lige nu er jeg selv afsted med DR Pigekoret for at sparke sæsonen i gang, så jeg er tilbage i mit helt eget element, og det har jeg glædet mig så meget til, fortæller Phillip Faber.
’Morgensang’ sendes hverdage klokken 9.05 på DR1, DRTV og P2. I weekenden sendes ’Morgensang’ klokken 10.03.
Lægens bord’ om fakta om sundhed og sygdom
'Lægens bord’, som genopstod på grund af coronapandemien, fortsætter også ind i efteråret med en række nye programmer. Men fremover handler det ikke kun om corona. Peter Qvortrup Geisling inviterer indenfor i sin nyindrettede tv-konsultation og giver svar på mange slags spørgsmål vedrørende sygdom og sundhed.
Han siger:
- En public service-station som DR har et kæmpeansvar for at klæde danskerne på, når det handler om fup eller fakta om sundhed og sygdom. Derfor er jeg utrolig glad for at åbne for tv-konsultationen igen. Folk skal bare skrive ind, for det er danskerne spørgsmål, der er programmets DNA. Ingen spørgsmål er for store eller små.
Peter Qvortrup Geisling afslører, at ’Månedens Buket’ også genopstår, så hvis man kender én i sundhedsvæsenet, en nabo eller andre, der har hjulpet nogen igennem en svær periode, så er han klar til at dukke op og overrække månedens buket.
’Lægens bord’ sendes på DR1 og DRTV fra torsdag den 20. august klokken 21.25
Råd til corona’ giver svar
Vært Nina Munch-Perrin og økonomikorrespondent Casper Schrøder fortsætter fra torsdag den 13. august med at gøre danskerne klogere på både de privatøkonomiske såvel som samfundsøkonomiske konsekvenser af coronapandemien.
- Krisen er desværre langt fra ovre og den rammer mange mennesker i Danmark. Og det vil vi nok opleve, at den bliver ved med i en rum tid. Vi prøver i ’Råd til Corona’ at give svar og finde løsninger på de mange spørgsmål, man kan sidde med derhjemme om alt lige fra arbejdsløshed, ferierejser til bolighandler, og vi ser også på de store samfundsøkonomiske perspektiver. Casper Schrøder og jeg glæder os til at komme i gang igen med de mange vigtige emner, siger Nina Munch-Perrin.
’Råd til Corona’ sendes klokken 21.55 på DR1 og DRTV torsdage til og med den 1. oktober. Første program på torsdag sendes dog klokken 21.25.
’Løvens Hule’ med fokus på coronaens konsekvenser
I ’Løvens Hule – velkommen til virkeligheden’ bliver man klogere på, hvad der sker, når coronakrisen rammer danske iværksættere. I programmerne kommer vi forbi flere af de virksomheder, som løverne gennem tiden i ’Løvens Hule’ har investeret i.
Coronakrisen begyndte kort efter flere af virksomhederne havde hentet en investering hjem i sidste sæson af ’Løvens Hule’, og derfor ramte den også virksomhederne i deres første og meget vanskelige år.
Om det siger løve Jacob Risgaard:
- Det har aldrig været vigtigere for os løver at vise, hvor meget virksomhederne kæmper i den her tid, og hvor hårdt vi selv arbejder for vores investeringer. Vores fornemmeste opgave som investorer har været at sikre, at iværksætterne kommer gennem krisen som hele mennesker. Virksomhederne må dag for dag lægge nye planer. Den ene dag er de helt knust og deres livsværk og drøm er i grøften, og den næste dag er der håb igen, når der er udsigt til, at verden åbner. Jeg har stor respekt for, at de deler den proces og sårbarhed med hele Danmark.
Det første af i alt fire programmer sendes onsdag den 19. august klokken 20.00 på DR1 og DRTV.
DR opdaterer løbende oversigten med programmer om og dækningen af corona.