Hvad i alverden vil det sige at være ’snudde’ eller ’stjampe’, og hvad I alverden får sønderjyder, hvis de får en ’bajs’ eller spiser ’bløjbrøj’? Det kan alle blive klogere på i den kommende tid, hvor ’Æ Synnejysk Sprochmesteskaf’ finder sted på landets biblioteker.
I anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark tager DR Syd og DR Kampagner resten af året og en del af 2021 på turné rundt på biblioteker over hele landet med en interaktiv ordtræningsmaskine. Maskinen er fyldt med sønderjyske ord og vendinger, og her kan man to og to dyste på rigtighed og hurtighed – samtidig med, at man bliver klogere på Sønderjylland og Genforeningen.
Den nye ’dialektleg’ kan i første omgang opleves på Biblioteket Sønderborg fra den 9. september til den 4. oktober. Derefter rejser sprogmesterskabet videre til Dokk1 i Aarhus, Hjørring Bibliotek og Odense Hovedbibliotek i løbet af 2020. Planen for næste år er endnu ikke helt på plads.
- I løbet af året har vi beskæftiget os meget med Genforeningen på tværs af DR’s platforme. Det har rigtig mange opdaget, men med ’Æ Synnejysk Sprochmesteskaf’ vil vi også gerne gøre Genforeningen interessant for dem, som ikke i forvejen har et kendskab eller nært forhold til begivenheden. Vi håber, ’sprogmaskinen’ appellerer til hele familien - gerne også børn fra 4. klasse og opefter, som måske ikke har fulgt vores øvrige genforeningsdækning, siger Jens Conrad-Petersen, der er redaktionschef på DR Syd.
Når DR har valgt at skabe en landsdækkende og engagerende oplevelse, der tager udgangspunkt i det sønderjyske ’sproch’, er der en god forklaring, forklarer han:
- Hvis man spørger folk, hvad de mener karakteriserer Sønderjylland, er kaffebordet, sproget og det, at sønderjyder siger mojn, når de kommer og går, det flest nævner. Derfor er det også oplagt at bruge sproget som omdrejningspunkt til at nå ud bredt, siger Jens Conrad-Petersen.
Skabt sammen med lytterne
Den nye ’ordtræningsmaskine’ er blevet skabt i samarbejde med P4 Syds lyttere.
- Gennem en uge efterlyste vi sønderjyske ord, der skulle være med ’Æ Synnejysk Sprochmesteskaf’. Vi gjorde det i P4 Syds morgenudsendelser, forklarer DR Syds redaktionschef.
Det væltede ind med omkring 450 forslag, og til sidst blev 100 ord valgt ud.
Det er DR Kampagner, der har produceret ’maskinen’ og sørger for, at den kommer rundt i landet – med støtte fra Bitten & Mads Clausens Fond.
- Vi har haft Æ Synnejysk Forening, der dyrker det sønderjyske sprog, til at hjælpe med, hvordan ordene staves korrekt. For i nogle tilfælde kan der være forskel på, hvad noget hedder – alt efter om det er en sønderjyde i Christiansfeld eller Sønderborg, der siger det. Så vi er godt klar over, at ikke alle sønderjyder vil være enige i, hvordan vi staver ordene i installationen. Men det er charmen ved dialekten, forklarer kampagneprojektleder Jonas Selberg fra DR Kampagner.
Udover at se om man kan få en af de eftertragtede pladser på mesterskabets top 10-liste, vil gæsterne på bibliotekerne også kunne få historien om Genforeningen helt kort, ligesom man med en QR-kode kan få mere uddybende materiale om 100-året for Danmarks genforening med Sønderjylland.
Ved lanceringen af ’Æ Synnejysk Sprochmesteskaf’ på Biblioteket Sønderborg onsdag dyster seks skoleklasser i ’synnejysk’, og herefter har alle chancen i byen frem til den 4. oktober, inden ’ordmaskinen’ tager videre på turné.
Her er ’Æ Synnejysk Sprochmesteskaf’ i resten af 2020
- •
9. september-4. oktober: Biblioteket Sønderborg
- •
7. oktober-25. oktober: Dokk1, Aarhus
- •
28. oktober-11. november: Hjørring Bibliotek
- •
14. november-2. december: Odense Hovedbibliotek