Mays 12 målsætninger: Sådan vil Storbritannien træde ud af EU

Storbritanniens premierminister har udstukket kursen for briternes farvel til EU.

Den britiske premierminister Theresa May præsenterede i dag planen for, hvordan Storbritannien vil træde ud af EU. (Foto: © pool, Scanpix)

Briterne er klar til at kaste sig ud i de hårde forhandlinger med EU om landets udtræden af unionen.

Den britiske premierminister Theresa May præsenterede nemlig i dag sin plan for, hvordan det skal ske.

May gjorde det klart under sin længe ventede tale, at briterne vil arbejde ud fra fire principper under forhandlingerne med Bruxelles: "Sikkerhed og klarhed", "et stærkere Storbritannien", "et mere retfærdigt Storbritannien" og "et globalt Storbritannien".

Under den paraply havde premierministeren opridset 12 målsætninger.

- Dette er rammen omkring aftalen, som vil bebude et nyt samarbejde mellem Storbritannien og EU, forklarede hun.

1. Så meget sikkerhed som muligt

Storbritanniens udtræden af EU skal ikke skabe mere usikkerhed end nødvendigt.

Derudover vil Storbritannien adoptere alle nuværende EU-love. Så vil det derefter være op til det britiske parlament selv at beslutte, hvilke love der eventuelt skal ændres.

Af samme årsag vil den endelige aftale mellem EU og Storbritannien blive præsenteret for begge kamre i parlamentet. Her vil medlemmerne skulle stemme, før den træder i kraft.

2. Love skal laves i Westminster, Edinburgh, Cardiff og Belfast

Kun love vedtaget i Storbritannien skal gælde i Storbritannien. Sådan fremgår det af premierminister Theresa Mays strategiplan for Storbritanniens udtræden af EU. (Foto: © John Voos, Scanpix)

Fremover skal Storbritanniens love være lavet i Storbritannien og kun Storbritannien, slår Theresa May fast.

Derfor vil kun parlamenterne i England (Westminster), Skotland (Edinburgh), Wales (Cardiff) og Nordirland (Belfast) kunne lovgive.

Som en naturlig følge af, at EU's lovgivning ikke længere vil være gældende for Storbritannien, vil briterne heller ikke længere være underlagt EU's domstole.

For EU-Domstolen betyder det blandt andet, at antallet af dommere mindskes - i dag er der nemlig én dommer per medlemsland foruden 11 generaladvokater.

3. Forholdet mellem Storbritanniens fire nationer skal styrkes

Spørgsmålet om Storbritanniens udtræden af EU har gjort debatten om en skotsk afstemning om selvstændighed aktuel igen. (Foto: © Russell Cheyne, Scanpix)

Skotland, Wales og Nordirland vil blive involveret i processen og planlægningen af EU-udtrædelsen, forklarede Theresa May.

Blandt andet er der oprettet en særlig komité for forhandlingerne med EU, hvor ministre fra alle selvstyre-parlamenterne kan bidrage til processen.

- Vi vil ikke være enige om alt, men jeg ser frem til at arbejde sammen med administrationerne i Skotland, Wales og Nordirland for at skabe et Brexit, der virker for hele Storbritannien, forklarede Theresa May.

- En del af det betyder, at som magtbeføjelser hentes hjem fra Bruxelles til Storbritannien, så returneres de rigtige beføjelser til Westminster, og de rigtige beføjelser gives til administrationerne i Skotland, Wales og Nordirland.

Landenes egne parlamenter vil heller ikke miste beføjelser, som de allerede har i dag.

Skotland har været blandt de mest Brexit-kritiske af nationerne og dets nationale parlament mødes her i eftermiddag for at diskutere indholdet af Theresa Mays plan og tale.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a587e29986187a409746e58dc

4. Den frie bevægelighed med Irland

Storbritannien og Irland har i mange år haft en aftale kaldet 'Common Travel Area', der betyder, at der ikke er nogen grænsekontrol mellem de to lande.

Sådan vil det også fortsætte med at være, selvom Irland er en del af EU og altså den frie bevægelighed på det indre marked.

- Ingen ønsker at vende tilbage til fortidens grænser, så vi vil prioritere at finde en praktisk løsning så snart, vi kan, forklarede Theresa May.

5. Kontrollen med indvandring

Theresa May forklarede på pressemødet, at indvandringen til Storbritannien har været rekordhøj, hvilket blandt andet har været med til at presse lønningerne ned.

Som tidligere indenrigsminister var det hendes erfaring, at indvandringen ikke kunne kontrolleres, så længe Storbritannien også var tvunget til at tillade den frie bevægelighed på det indre marked i EU. Derfor vil briterne også træde ud af det samarbejde.

- Brexit skal betyde en kontrol med antallet af mennesker, der kommer til Storbritannien fra Europa, forklarede Theresa May.

At Storbritannien selv vil kunne kontrollere hvem og hvor mange, der får lov til at rejse ind i landet, betyder ikke, at briterne nu vil lukke sig om sig selv.

EU-borgere vil fortsat være velkomne til at rejse til Storbritannien, og May forklarede, at hun håber, at det samme vil gælde for britiske borgere, når de rejser til EU-lande.

6. EU-borgeres rettigheder skal sikres

I dag bor der allerede rigtig mange udenlandske EU-borgere i Storbritannien.

Theresa May forklarede på pressemødet, at der hurtigst muligt skal findes en løsning, der sikrer deres rettigheder, ligesom det også vil være en prioritet at finde en løsning for de britiske borgere, som har bosat sig andre steder i andre EU-lande.

- Mange EU-lande vil have en aftale på plads hurtigt, andre vil ikke, lød det fra May på talerstolen.

Den britiske regering vil dog arbejde for at sikre en hurtig afklaring.

7. Arbejdernes rettigheder skal sikres

Arbejdernes rettigheder skal fastholdes i forbindelse med Brexit.

Derfor vil Storbritannien oversætte EU-lovgivningen på området til britisk lov.

Theresa May lover dog desuden at styrke arbejdernes rettigheder og sikre, at lovgivningen holder trit med ændringerne på arbejdsmarkedet.

8. Frihandel med EU

Storbritannien ser ud til at træde ud af toldunionen, men Theresa May vil gerne indgå en eller anden form for toldaftale med EU. Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz (billedet) er heller ikke med i toldunionen. (Foto: © Denis Balibouse, Scanpix)

Storbritannien ønsker som sagt at træde ud af det indre marked for blandt andet at kunne få lov til selv at kontrollere indvandring til landet.

Derfor vil Theresa May i stedet indgå en frihandelsaftale med EU.

Der har været spekuleret i, om Storbritannien også ville træde ud af toldunionen, men sådan behøver det ikke at være, forklarede Theresa May.

Hun ønsker nemlig en eller anden form for toldaftale med EU. Om det sker i form af et delvist medlemskab af toldunionen skal afklares i forbindelse med forhandlingerne.

- Vi ønsker ikke medlemskab af det indre marked, men den størst mulige adgang til det, forklarede Theresa May.

Ifølge BBC tegnede EU sig i 2014 for 45 procent af Storbritanniens samlede eksport.

9. Storbritannien skal ud i verden

Storbritanniens udsyn skal ikke begrænses til blot at gælde EU, forklarede Theresa May.

Hvis Storbritannien for alvor ønsker at have et globalt udsyn, skal der også indgås handelsaftaler med andre lande.

Theresa May nævner lande som Kina, Brasilien, Golf-staterne, Australien, New Zealand og Indien.

- Og kommende præsident Trump har sagt, at Storbritannien ikke er "bagerst i køen" i forhold til en frihandelsaftale med USA, verdens største økonomi, men forrest i køen, siger May.

10. Samarbejde om forskning og teknologi

Briterne ønsker også at fortsætte samarbejdet med europæiske samarbejdspartnere omkring innovation og forskning.

11. Tæt samarbejde om sikkerhed

Storbritannien ønsker også at fortsætte med at samarbejde med sine nære allierede omkring kriminalitet, terrorisme og udenrigspolitik.

Her har de europæiske lande fælles interesser og værdier, mener Theresa May.

De europæiske lande har fælles interesser og værdier, når det kommer til sikkerheds- og forsvarspolitik, mener Theresa May. (Foto: © STAFF, Scanpix)

- Vi vil fortsætte med at arbejde tæt sammen med vores europæiske allierede omkring udenrigs- og forsvarspolitik, selv når vi forlader selve EU, forklarede hun.

Fremover skal forholdet med EU inkludere praktiske aftaler omkring sikkerhed - heriblandt at dele efterretninger.

12. Aftale skal implementeres i faser

De nævnte målsætninger vil danne grundlaget for et nyt forhold mellem EU og Storbritannien, siger Theresa May.

Der er dog endnu en målsætning, og det er ifølge May, at ingen kan have interesse i at forhandle med overhængende trusler, der kan skabe usikkerhed.

Derfor skal aftalen mellem EU og Storbritannien, når det to-årige forhandlingsforløb er overstået, implementeres i faser.

- Det vil give virksomheder tid nok til at planlægge og forberede sig på disse nye forhold, forklarer Theresa May.

Premierministeren pegede også på, at fasernes længde vil kunne variere alt efter området.