Korrespondent: Halv udmeldelse havde været forræderi

Theresa Mays plan for en britisk EU-afsked afspejler flertallets ønsker, vurderer Kim Bildsøe.

Kim Bildsøe svarer på spørgsmål om Theresa Mays brexit-tale. (© (c) DR)

Den britiske premierminister Theresa May har netop fremlagt sine visioner for bruddet med EU. DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe, svarer her på spørgsmål om talen, der lagde op til et fuldstændigt brud med EU.

Q: Hvad var det mest bemærkelsesværdige ved talen? A: At hun brugte så meget tid på at skabe en ny ide om, hvad Storbritannien skal være efter brexit. Hun vil have, at landet skal være en global handelsnation. Det er også tankevækkende, at hun gjorde det klart, at man ikke vil være hverken halvt eller kvart medlem af EU – men at man skal helt ud.

Q: Ja, hun lagde meget vægt på, at Storbritannien skal meldes helt ud. Hvad vil det sige? A: Det vil sige, at man ikke vil prøve at lave ordninger, hvor man er en integreret del af det indre marked. Mange havde håbet, man ville lave en aftale om at melde sig ud, men stadig være tæt knyttet. Så det er en helt anden vision og en anden tankegang, hun i dag præsenterede.

Q: Hvorfor vælger hun så hård en kurs?

A: Fordi hun anerkender, at et flertal af briterne stemte sig ud. De seneste måneders forhandlinger har vist, at der ikke er mulighed for at bevare tilknytningen til EU. Der er også en realpolitisk del. Man ville kalde det løftebrud og forræderi, hvis hun havde annonceret en ordning, hvor man ikke meldte sig helt ud. Hun advokerede selv for at blive i EU inden briternes afstemning, så hvis hun skal bevare støtten hos sit konservative parti, var det nødvendigt for hende at komme med en klar udmelding.

Q: Var der nogen overraskelser i talen? A: Ja. Hun lod spørgsmålet om tilknytning til toldunionen være noget af det, der skal forhandles om. Og det var også overraskende, at hun kom med så klar en advarsel til de øvrige EU-lande om, at de også har en klar interesse i, at der bliver lavet en god aftale. Hun kom også med trusler om, at hvis nogen af EU-landene vil straffe Storbritannien, så vil hun reagere på det.

Q: Hvad kunne det være for en reaktion?

A: Hun kan sænke selskabsskatten dramatisk og dermed tiltrække masser af udenlandske virksomheder. Storbritannien kan indføre toldtariffer for andre EU-lande, og det ville gøre deres adgang til det britiske marked besværlig.

Q: Hvordan vil denne her tale blive modtaget?

A: Den vil blive modtaget godt af dem, der har ønsket at forlade EU. De mener, at det eneste anstændige, regeringen kunne gøre, var at lancere en ny vision for Storbritannien som global handelsnation. Men dele af finanssektoren vil være meget bekymret for, hvad der vil ske.

Theresa May sagde, at i dag begynder Storbritannien at stå sammen. Det tror jeg er et optimistisk håb, som ikke vil blive til virkelighed.