Når den britiske premierminister, Theresa May, lægger op til en brat udtræden af EU, hvor Storbritannien vil skære båndene helt og hurtigt til det indre marked, skal man tage det med et gran salt.
For hurtigt bliver det næppe, mener Marlene Wind, professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.
- At forlade det indre marked er altså noget, der tager årevis, fordi der kommer en meget lang periode, hvor man skal etablere nye institutioner og embedsmænd til at varetage den opgave og føre den ud i livet - noget, som tager rigtig, rigtig lang tid, siger hun.
Skal finde nye handelspartnere
Ifølge Marlene Wind vil Theresa May støde på mange udfordringer, når det kommer til at forlade det indre marked - en betegnelse for det fælles marked i EU, hvor landene kan handle frit med hinanden.
- Det betyder jo helt konkret, at omkring halvdelen af den britiske eksport skal sælges til andre steder. Hvis de vinker farvel til det indre marked, skal de altså ud og finde nogle alternative markeder, for eksempel i Kina, Japan og USA. Og det kan godt blive en hård opgave, fordi det tager tid at etablere nye markeder, siger hun.
Derudover vil der være store bureaukratiske udfordringer, før et farvel til det indre marked overhovedet kan føres ud i livet. Storbritannien skal nemlig først bygge love og institutioner op, så de er klar til at handle med andre markeder.
- Storbritannien har en meget dårlig kompetence på det her område, fordi det har været overladt til EU. De har ikke et handelsministerium, så de har på nuværende tidspunkt slet ikke inhouse-ekspertise til det. Alene at bygge dét op er en kæmpe, kæmpe opgave, siger Marlene Wind.
Taktik op til EU-forhandlinger
Når Theresa May alligevel lægger op til et kompromisløst Brexit, er det fordi, hun vil sende et stærkt signal til EU forud for forhandlingerne med unionen og til de borgere, som stemte for et Brexit.
Når det kommer til stykket, kan et farvel til det indre marked nemlig ramme borgerne hårdt, mener Marlene Wind.
- Man kan både miste investeringer, men man kan også miste arbejdspladser internt i Storbritannien. Så står man pludselig med lukkede fabrikker, siger hun.
Derfor mener Marlene Wind, det er muligt, at Theresa May med tiden vil blive mere kompromissøgende og på den måde gøre skilsmissen med EU knap så brutal, som hun ellers lægger op til nu.
- Hvis hun starter blødt ud, vil hendes politiske liv blive utroligt kort. Som politiker handler det også om at overleve. Men hvis det kommer til at ramme britiske borgere hårdt, tror jeg, at man om fem år vil tænke, at det måske alligevel ikke var så smart, fordi det har haft så store omkostninger, siger hun.