Selv om den britiske premierminister Theresa May i dagens Brexit-tale åbner armene for samarbejde, signalerer hun samtidig, at Storbritannien er på vej til at lukke sig om selv ved et absolut farvel til EU's indre marked.
Det kommer til at ramme danske eksportvirksomheder, men ikke mindst Storbritannien selv, mener Dansk Industri:
- Mays oplæg til et 'Hard Brexit' vil få klare konsekvenser for danske virksomheder, hvis det føres ud i livet. Hvis UK ender helt uden for det indre marked og toldunionen får det konsekvenser for danske virksomheder, som vil opleve barrierer og forringet markedsadgang og dårligere beskyttelse af investeringer i Storbritannien, siger underdirektør Anders Ladefoged i Dansk Industri i en skriftlig kommentar til talen.
- Men et Brexit bliver værst for britiske virksomheder og den britiske befolkning. Knap halvdelen af deres eksport går i dag til EU's indre marked, så det vil gøre ondt, hvis et farvel til det indre marked spænder ben for den eksport. Til sammenligning går kun seks procent af Danmarks vareeksport til Storbritannien, fortsætter han.
Frygt for konkurrenceforvridning
I dagens Brexit-tale lagde Theresa May op til en aftale med EU, der skal sikre, at handlen fortsat kan flyde uden restriktioner, som den gør i dag.
Men frygten hos Dansk Industris medlemmer er, at Storbritannien vil begynde at underbyde EU's regler og udnytte Brexit til en konkurrencefordel. Et eksempel er et udspil fra den britiske rederiforeningen, der lægger op til undtagelser fra EU's regler for statsstøtte, miljø, arbejdsmiljø og andre begrænsninger.
- Vi ved endnu ikke, om den britiske regering vil spille ud i tråd med deres erhvervslivs hede ønsker. Men hvis de gør, så er det afgørende, at Danmark og EU er klar med håndfaste modkrav, samt minder briterne om, at de faktisk opfandt begrebet fairplay, skrev underdirektør i Danmarks Rederiforening Jacob K. Clasen i et læserbrev for nyligt.
Løft i pundet
Theresa Mays optimistiske Brexit-tale gav et løft i pundet på 2,5 procent. Det er den største enkeltstående stigning i pundet siden 2008. Det ændrer dog ikke på, at pundet fortsat er på det laveste niveau siden 1985.
- Siden sommer har snakken om Brexit haft en tendens til at svække det britiske pund markant, fordi der er opstået en forventning hos investorerne om, at Storbritannien ikke få nogen som helst aftale med EU. Nu bliver der blødt en smule op i det. May håber på at få handelsaftaler med EU. Det vil være positivt for britisk økonomi, hvis det kan lade sig gøre, siger Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank.
Dansk Industris underdirektør Anders Ladefoged understreger dog, at May højest har lagt op til forhandling. Men der er langt til en aftale mellem EU og Storbritannien, mener han:
- Dagens tale er alvorligt nyt, men er er trods alt kun et oplæg til en forhandlingsproces fra den britiske side af forhandlingsrummet i de forestående forhandlinger om briternes adgang til det europæiske marked og vice-versa. Dette spørgsmål er langt afgjort endnu, siger han.