Hedder Tysklands kansler stadig Angela Merkel, når ugen er omme?
Det er spørgsmålet, som lige nu optager tyskerne efter en usædvanlig og højdramatisk nat i tysk politik.
Først meddelte den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer fra partiet CSU, at han ville træde tilbage i protest mod kanslerens migrationspolitik.
Kort tid efter annoncerede han så, at han alligevel gerne vil blive på posten, hvis blot kansleren, som er leder af søsterpartiet CDU, vil føre en skrappere kurs over for de migranter og flygtninge, der kommer til Tyskland.
- Horst Seehofer vil give Angela Merkel en sidste chance for at nå til enighed om asylpolitikken. Hun kan enten vælge at gå med til en national løsning på asylproblematikken - en skærpet tysk grænsekontrol - hvilket nok er det eneste, der kan dæmpe gemytterne hos CSU, fortæller DR’s Tysklands-korrespondent, Michael Reiter, og fortsætter:
- Hun kan også holde fast i, at asylproblematikken skal løses i EU-regi. Den løsning er ifølge CSU ikke tilstrækkelig. Og det kan føre til, at indenrigsministeren gør alvor af truslen om at gå af. I så fald kan regeringssamarbejdet med CSU bryde helt sammen, siger han.
Bolden ligger derfor hos Angela Merkel, og alle venter nu på, hvad hun vil gøre i løbet af dagen.
Men hvorfor er krisen overhovedet opstået? Michael Reiter giver dig her et overblik.
Hvorfor er krisen overhovedet opstået?
Krisen drejer sig kort og godt om Tysklands kurs over for de migranter og flygtninge, som ønsker at rejse til landet.
Angela Merkel er leder af det kristenkonservative CDU-parti, mens Horst Seehofer står i spidsen for det bayerske søsterparti CSU.
De to partier har stået skulder ved skulder i den tyske Bundestag siden 1949. Men i de seneste år er der opstået intern splid, når det kommer til flygtninge- og migrantpolitikken.
Hvor CDU længe har stået for en indvandringsvenlig kurs med åbne grænser, har det noget mere indvandrerkritiske CSU-parti trukket i den stik modsatte retning.
Horst Seehofer har krævet en national løsning på migrantproblemet, og han har truet med en delvis lukning af grænserne til Tyskland for at undgå, at der kommer for mange asylansøgere til landet.
Målet er at presse kansleren til en meget hårdere migrationskurs. Det skyldes blandt andet, at partiet er presset af det stærkt indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland, og det kan blive et problem, når der er delstatsvalg til oktober.
Den kurs har Angela Merkel, som er stærk EU-tilhænger, dog afvist. Hvis Tyskland lukker sine grænser, vil det ifølge kansleren blot skubbe problemet videre til de andre medlemsland, og derfor skal problemet løses på EU-niveau.
Det var af den grund, hun i sidste uge drog til Bruxelles for at forhandle en ny migrationsaftale på plads med sine EU-kollegaer.
Hvad blev EU-landene enige om i sidste uge?
Efter langstrakte forhandlinger blev medlemslandene tidligt fredag morgen enige om en aftale.
Aftalen går blandt andet ud på at styrke unionens ydre grænse, forstærke den libyske kystvagt samt oprette såkaldte opsamlingscentre både i og uden for EU. Her skal de opholde sig, mens deres asylsager behandles.
Derudover er EU-landene blevet enige om en frivillig fordeling af asylansøgere.
Angela Merkel var selv glad for aftalen, som mødte opbakning fra både de indvandringsvenlige og -kritiske medlemslande.
- Nu kan vi gå i gang med arbejdet, og vi har et stort arbejde foran os, når det kommer til at bygge bro over de forskellige synspunkter, lød det fra kansleren, da hun i de tidlige morgentimer mødte pressen.
Derudover gik en række lande - heriblandt Spanien og Grækenland - med til at modtage asylansøgere fra Tyskland, og den tyske kansler håbede derfor, at det var nok til at tilfredsstille sit søsterparti.
Hvordan tog CSU imod aftalen?
CSU-spidserne mødtes i går i den bayerske hovedstad, München, for at finde ud af, hvor de stod i forhold til EU-aftalen.
Og selvom der tidligere havde været positive meldinger fra partiet, endte det alligevel med, at Horst Seehofer ville trække sig som både indenrigsminister og partiformand.
Ifølge de tyske medier skal Horst Seehofer have sagt, at Angela Merkels migrationspolitik er ude af kontrol, og at han ikke længere kan tage ansvar for den.
Men flere CDU-spidser fik ham dog overtalt til at blive og give kansleren en sidste chance til at løse asylstriden.
Det skal så ske i dag, hvor både CDU og CSU internt skal diskutere problemet – og sammen på et krisemøde, der ifølge planen skal finde sted klokken 17.00.
Her er kravet, at Angela Merkel skal rette ind efter CSU’s hårde kurs, hvis hun vil undgå, at Horst Seehofer går af.
Hvor står Horst Seehofer nu?
Horst Seehofers er åbenlyst frustreret over Angela Merkel, som han har kæmpet mod i udlændingepolitikken, lige siden flygtningekrisen ramte i 2015.
Men i den aktuelle strid har indenrigsministerens parti også malet sig op i et hjørne.
Dels har Angela Merkel løbende strammet sin asylpolitik, ikke mindst af hensyn til søsterpartiet. Hun er tilsyneladende ikke villig til at flytte sig meget længere.
Ikke desto mindre fik Angela Merkel en række asylpolitiske tiltag med sig fra topmødet i Bruxelles, som i hendes opfattelse levede op til - og endda overgik - hvad Horst Seehofer havde krævet.
I den forbindelse blev Seehofer vidne til, at de indvandringskritiske regeringer i Østrig, Italien og Ungarn, som CSU er politisk på linje med, sagde god for aftalen.
Derfor er Horst Seehofer kommet til at fremstå som den eneste, der stritter imod den.
Går Angela Merkel så af?
Intet tyder således på, at Angela Merkel vil give sig for CSU’s krav i dag. Derfor er oddsene for, at Horst Seehofer ender med at trække sig, høje.
I givet fald vil CSU muligvis forsøge at fremstille indenrigsministeren som en martyr og et offer for Angela Merkels asylpolitik.
Fortællingen kan blive, at en principfast Horst Seehofer blev mobbet ud af en kansler, der ikke vil erkende, at hendes asylpolitik har slået fejl.
Det er en fortælling, der muligvis kan præge tyske vælgeres holdning til Angela Merkel i en negativ retning.
Horst Seehofers afgang kan også føre til et regeringssammenbrud, hvis de øvrige CSU-medlemmer i regeringen vælger at forlade Merkel-regeringen. Så står Tyskland formentlig overfor at skulle have en helt ny regering - muligvis uden Angela Merkel som kansler.
I et andet scenarium vil CSU muligvis bruge Horst Seehofers afgang som en mulighed for at ”genstarte” forholdet til CDU.
En ny CSU-formand og indenrigsminister, der retter ind efter Angela Merkels asylpolitiske kurs, kan muligvis bilægge striden og redde regeringen.
Det er ikke mere end 100 dage siden, at den blev dannet efter langstrakte forhandlinger, og spørgsmålet er, om CSU er interesseret i at ende i et nyvalg nu.
Det ved vi først senere i dag, når de to partier har holdt møde. Sikkert er det dog, at regeringssammenbruddet ikke er afværget.
Det er blot sat på standby, mens asylstriden fortsætter i Tyskland.
Forholdet mellem CDU og CSU
- •
Angela Merkels kristenkonservative parti CDU og det bayerske CSU har dannet politisk alliance i næsten 70 år.
- •
Det fælles politiske grundlag gælder blandt andet troen på en fri markedsøkonomi, vigtigheden af social velfærd og fælles forsvars- og sikkerhedspolitik.
- •
De to partier udgør en fælles parlamentarisk gruppe i Bundestag og stiller derfor ikke op mod hinanden ved valg. Hvor CSU er valgbar i Bayern, stiller CDU op i de resterende 15 delstater. De to partier deler også ungdomsorganisation.
- •
Det er dog ikke første gang, uenigheden deler de to partier. Tilbage i 1976 var rivaliseringen mellem de to politiske ledere Helmut Kohl (CDU) og Franz Josef Strauss (CSU) tydelig, og efter koalitionen tabte valget, stemte en gruppe CSU-medlemmer for at bryde den traditionelle alliance. En beslutning, der dog blev omgjort inden for en måned og CSU-leder Strauss endte som koalitionens kanslerkandidat.
- •
Den nuværende strid mellem de to nuværende partiledere blev skabt af Angela Merkels beslutning om efter flygtningekrisen i 2015 at holde de tyske grænser åbne, mens Horst Seehofer har talt for en delvis lukning af den tyske grænse.