Korrespondent: Merkels kansler-fremtid svæver fortsat i det uvisse

Den tyske kansler er fortsat under et stort hjemligt pres efter nattens migrationsaftale i EU.

Den tyske kansler, Angela Merkel, er under pres fra sit søsterparti, CSU. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

Det kan godt være, at den tyske kansler, Angela Merkel, selv ser optimistisk på fremtiden, efter at hun er nået til enighed om en ny migrationsaftale med sine EU-kollegaer.

- Nu kan vi gå i gang med arbejdet, og vi har et stort arbejde foran os, når det kommer til at bygge bro over de forskellige synspunkter, lød det fra kansleren, da hun i de tidlige morgentimer mødte pressen.

Men det betyder ikke, at hendes hjemlige krise med søsterpartiet CSU er drevet over endnu, fortæller DR Nyheders korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

Og derfor er det heller ikke sikkert, at hun får lov til at fortsætte som Tysklands kansler, forklarer han.

- Det hele afhænger af, om søsterpartiet kan leve med nattens aftale, og det ved vi først med sikkerhed på søndag, efter CSU har holdt møde, fortæller han.

- CSU er tilsyneladende positiv over for aftalen, og de første spæde meldinger kunne tyde på et kompromis. Men det kan principielt lige så godt gå den anden vej, understreger Michael Reiter og fortsætter:

- En højtstående politiker fra CSU, Hans Michelbach, sagde her til morgen, at hans parti gerne vil vente at se, hvordan aftalen bliver ført ud i livet. Derudover kan det være, at partiet vurderer, at aftalen er for ukonkret. Ikke mindst i forhold til de planlagte opsamlingscentre i Afrika - og ikke mindst i Europa, som er baseret på frivillighed.

- Derfor svæver Angela Merkels fremtid fortsat i det uvisse.

I år er 44.370 migranter ankommet over Middelhavet. Det er lavere end sidste år. (Foto: © Darrin Zammit Lupi, Scanpix)

Truer med grænselukning

Det var en noget presset Angela Merkel, som i går tog til Bruxelles for at deltage i migrant-topmødet med sine europæiske kolleger.

Hvor Angela Merkel står i spidsen for det konservative CDU-parti, kommer hendes indenrigsminister, Horst Seehofer, fra det noget mere indvandrerkritiske CSU-parti.

Og han havde forinden truet med at indføre en delvis lukning af grænsen til Tyskland, hvis den tyske kansler kom tomhændet hjem fra mødet.

Det kunne have ført til en regeringskrise og et CSU-exit fra Angela Merkels i forvejen skrøbelige regeringskoalition.

Men med nattens aftale er EU-landene blevet enige om at styrke unionens ydre grænser, forstærke den libyske kystvagt, bruge flere penge på at styrke den økonomiske udvikling i Afrika samt oprette opsamlingscentre både i og uden for EU.

Ønsker ikke nyvalg

Indvandrerkritiske lande som Østrig, Ungarn og Italien har sagt god for aftaleteksten, og det kan få en betydning for CSU’s holdning til den, vurderer Michael Reiter.

- Det er lande, som CSU er meget på linje med, og i det lys kan det være svært for indenrigsministeren at fremstå som den eneste, der stritter imod aftalen. Også selvom den ikke løser det, som CSU ser som hovedproblemet: At asylansøgere kan bevæge sig relativt frit på tværs af EU’s grænser, siger Michael Reiter.

Samtidig skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, at indenrigsministeren ikke længere vil afvise alle registrerede asylansøgere ved grænsen i Tyskland, men kun dem, der har asylsager kørende i andre lande.

- Det kan måske gå op med, at lande som Grækenland og Spanien går med til at modtage asylansøgere fra Tyskland, og derfor kan det være, at det tyske regeringssammenbrud bliver forhindret, vurderer DR’s Tysklandskorrespondent.

Derudover er det ikke mere end 100 dage siden, at den tyske regering blev dannet efter et langt forhandlingsforløb.

- Spørgsmålet er, om CSU er interesseret i at ende i en situation, hvor der kan komme nyvalg. Det vurderer jeg ikke, at de er, siger Michael Reiter.

Østrigs indvandrerkritiske kansler, Sebastian Kurz, har sagt god for aftalen. Det kan muligvis hjælpe Angela Merkel på den hjemlige front. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)