Merkel: Migrantspørgsmålet kan afgøre EU's skæbne

Angela Merkel er under pres for at nå en svær aftale i Bruxelles. Hendes regering kan falde, selvom migrantpresset er blevet mindre.

Udfordringen med migration kan afgøre EU's skæbne, lyder det fra Angela Merkel, der i dag indtog talerstolen i det tyske parlament, inden afgangen mod Bruxelles. (Foto: © JOHN MacDougall, Scanpix)

Europa har mange udfordringer. Men udfordringen omkring migration kan komme til at afgøre EU's skæbne.

Så kontant er meldingen fra den tyske kansler, Angela Merkel, som her til formiddag har holdt tale i det tyske parlament forud for dagens EU-topmøde i Bruxelles.

Her står migration øverst på dagsordenen for de europæiske stats- og regeringschefter - og der skal findes en løsning, lyder det fra den tyske kansler, som er presset af sin egen regering.

Hun lægger op til, at EU skal vende tilbage til de fælles regler, der gjaldt indtil 2015, hvor asylsystemet i Europa blev lammet af et enormt antal asylansøgere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som repræsenterer Danmark ved topmødet, appellerer ligeledes til, at europæerne finder sammen.

- Vi har ikke en migrantkrise nu, men vi har et permanent pres på EU’s grænser. Og dét er Europa nødt til at finde et permanent svar på. For folk holder ikke op med at komme, siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Presset på hjemfronten

Selv om antallet af migranter, der når Europa over Middelhavet, er faldet drastisk, siden migrantbølgen var på sit højeste i 2015, fylder spørgsmålet stadig meget i blandt andet Tyskland.

Her er Angela Merkel kommet under pres, efter den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, har truet med sænke grænsebommene og lukke den tyske grænse for asylansøgere, der allerede er registreret i et andet EU-land.

Den tyske kansler fik dog forhandlet sig frem til et kompromis, som giver hende indtil slutningen af juni med at finde en europæisk løsning på udfordringen med flygtninge og migranter. Uret tikker derfor for Angela Merkel.

Da Tyskland i 2015 åbnede dørene for flygtninge, som primært flygtede fra borgerkrigen i Syrien, søgte mere end en million mennesker asyl i landet.

Frygter dominoeffekt

Ifølge en aktuel meningsmåling bakker et flertal på 62 procent af de adspurgte tyskere op om en delvis lukning af Tysklands grænser. Det går direkte imod Angela Merkels ønsker, påpeger DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter, der peger på, at kansleren frygter, at den frie bevægelighed i EU vil bryde sammen.

For hvis Tyskland lukker grænsen, gør Østrig det også, har den østrigske kansler, Sebastian Kurz, bebudet. Det kan føre til en dominoeffekt blandt de europæiske lande.

Forsøger indenrigsminister Horst Seehofer at tvinge sin plan i gennem, kan det munde ud i en fyreseddel fra Angela Merkel - og dermed en risiko for, at hans parti, CSU, trækker sig fra regeringen, som dermed vil miste sit flertal, lyder analysen fra Michael Reiter.

Angela Merkel lægger op til, at man laver ordninger med afrikanske lande, som minder om den milliarddyre aftale, som EU har med Tyrkiet, for at bremse antallet af asylansøgere, der når EU, beretter Ritzau.