Merkel trængt op i et hjørne: Tysk grænsekontrol afgøres i dag

Angela Merkels politiske fremtid kan blive afgjort i dag, når tidsfristen for hendes skæbne udløber.

Indenrigsminister Horst Seehofer (med ryggen til) har givet kansler Angela Merkel (t.h.) til i dag til at opfylde CSU's krav om en skærpelse på migrationsområdet. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Scanpix)

I dag skal ledelsen i CSU - det parti, som er i regeringskoalition med Angela Merkels CDU - mødes, for at beslutte om de synes, at kansleren på det seneste EU-topmøde har opnået tilfredsstillende stramninger på migrationsområdet.

Hvis ikke, vil CSU-partiets formand, indenrigsminister Horst Seehofer, delvist lukke for den tyske grænse - stik imod Angela Merkels ønske. Et træk, der sandsynligvis vil føre til, at den tyske regering kollapser.

I går mødtes kansleren og indenrigsministeren så til krisemøde i Berlin - og fordi nærmest intet bliver afsløret til pressen, bliver der tolket på selv de mindste detaljer, fortæller DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- Både kansleren og indenrigsministeren smilede afslappet, da de forlod mødet i Berlin. Det kunne tyde på et kompromis, mener i hvert fald Tysklands største avis Bild. Men det rygtes også, at CSU holder fast i en grænselukning, fordi tyskerne har problemer med at tilbagesende asylansøgere, selvom andre lande godt vil modtage.

Desuden har medierne bidt mærke i, at indenrigsministeren har ryddet sin kalender hele næste uge. Det har fået dem til at mistænke, at han forbereder sig på et regeringssammenbrud, fortæller Michael Reiter.

- Der er mange rygter og mange tolkninger, men ikke noget konkret endnu.

Uenighed om resultaterne

Efter torsdagens EU-topmøde fastholdt Angela Merkel, at hun til fulde har mødt de krav, som indenrigsministeren har stillet frem mod dagens deadline.

Dels har hun opnået en fælleseuropæisk asylaftale, dels har hun truffet aftaler om ta sende asylansøgere tilbage til mere end 10 lande. Men i CSU er man knap så sikker i sagen, fortæller Michael Reiter.

- I CSU er man åbenbart i tvivl om, hvorvidt det her overhovedet bliver til noget. Ikke mindst fordi der allerede nu er lande i Afrika, men også i Europa, som melder ud, at man ikke vil være med til de tiltag, som man lige har planlagt.

Det forventes, at der kommer en udmelding fra den tyske regering om sagen senere i eftermiddag.