Den tyske kansler, Angela Merkel, er markant svækket, efter hendes parti, CDU, i dag indgik et kompromis om Tysklands asylpolitik med søsterpartiet, CSU.
- Det er et kæmpe magttab for Angela Merkel, fordi hun lader CSU bestemme landets asylpolitik, og hun kryber til korset i forhold til et af sine allervigtigste politikpunkter, lyder vurderingen fra DR Nyheders Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.
CDU og CSU præsenterede i dag et kompromis, der udsætter en strid om en asylplan, som indenrigsministeren, Horst Seehofer, fra CSU har fremlagt.
Med kompromiset får Angela Merkel to uger til at finde europæiske løsninger på asylområdet.
Og hvis det ikke lykkes, er hun indstillet på at acceptere CSU's krav om, at asylansøgere, som allerede er registreret i et andet EU-land, bliver afvist ved den tyske grænse.
- Merkel er blevet kendt i Europa for princippet om så vidt muligt at bevare åbne grænser i EU. Nu står hun i den situation, at hvis hun ikke meget hurtigt finder nogle løsninger, så må hun lukke landets grænser på indenrigsministerens foranledning, siger Michael Reiter.
Strid kun udsat
CSU og CDU har været i union sammen i 70 år, men konflikten om asylplanen truer med at splitte både unionen og regeringen I Tyskland, der ud over CDU og CDU har deltagelse af socialdemokraterne i SPD.
Michael Reiter vurderer, at dagens kompromis højest udsætter striden, der kan blusse op igen, når Angela Merkel vender hjem fra et EU-topmøde i slutningen af måneden.
For det er langt fra givet, at Merkel og CSU har den samme opfattelse af, hvad en "europæisk løsning" går ud på.
På topmødet skal stats- og regeringslederne endnu engang forsøge at finde en mere fair fordeling af de asylansøgere, der kommer til EU.
Så en løsning har været diskuteret i årevis og har stadig lange udsigter, og det er da heller ikke den, som Merkel i første omgang går efter, vurderer Michael Reiter:
- Hun vil forsøge at indgå nogle bilaterale aftaler, så hun har juridisk rygdækning for, at man kan sende asylansøgere tilbage de lande, hvor de er registret første gang på en forsvarlig måde.
Brudt sammen
I henhold til EU's Dublin-Forordning skal en asylansøger i EU sendes tilbage til det EU-land, hvor vedkommende rejste ind i unionen og blev registreret første gang.
Men siden flygtningekrisen begyndte i 2015, har systemet i lange perioder været brudt sammen. Det giver pres på et land som Tyskland, der modtager mange asylansøgere, som myndighederne har svært ved at finde ud af, hvor kommer fra.
Så på den korte bane kan det komme på tale, at Tyskland giver finansiel støtte til lande som Italien og Grækenland, hvor de fleste asylansøgere krydser grænsen til EU.
Men Merkel kan også bruge regeringskrisen i Tyskland til at presse de øvrige EU-lande til mere langsigtede løsninger.
- Hun kan sige: "Vi bliver nødt til at finde en løsning nu, ellers vil min indenrigsminister delvist lukke de tyske grænser." Det kan inspirere andre lande til at gøre det samme, og så kan hele Schengen-systemet kollapse, forklarer MIchael Reiter.
Nødt til at profilere sig
Men uanset hvad Merkel vender hjem til Tyskland med fra topmødet, er det ikke sikkert, at det er nok for CSU.
Partiet står nemlig overfor et vigtigt delstatsvalg i Bayern i oktober, hvor man bliver pustet i nakken af det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland (AfD).
- Det betyder, at de ikke vil lade sig spise af med hvad som helst, fordi de virkelig skal profilere sig overfor AfD. CSU skal vise, at de også er stålsatte, når det gælder asylpolitikken og er i stand til at yde indflydelse på Angela Merkel.