- Det her topmøde handler ikke om, hvorvidt Merkel skal fortsætte med være kansler.
Sådan sagde Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, før han her til eftermiddag gik ind til et mini-topmøde med 16 deltagerlande i Bruxelles om EU's håndtering af migranter.
- Det handler om at løse europæiske problemer, fastslog Bettel.
Faktum er dog, at topmødet først kom i kalenderen, da Angla Merkels bayerske søsterparti CSU truede med at trodse kansleren og lukke Tysklands grænser for asylansøgere, som allerede er registreret i andre EU-lande.
CSU's solokørsel kan i yderste konsekvens bringe den tyske regering til fald. Merkel har dog som led i et kompromis med søsterpartiet fået en frist til udgangen af juni til at skaffe en europæisk løsning på problemer med flygtninge og migranter - et emne, som endnu engang dominerer debatten i EU-samarbejdet.
Mindre aftaler
Inden dagens møde i Bruxelles forsøgte Angela Merkel dog at nedtone forventningerne - både til mini-topmødet og til et ordinært EU-topmøde på torsdag, hvor migranter igen topper dagsordenen.
- Vi ved, at der ikke kommer en løsning, når det gælder migration på torsdag, sagde kansleren i Bruxelles i dag.
Merkel tilføjede, at hun arbejder på at lave bilaterale og trilaterale aftaler om migranter, mens man venter på den store EU-aftale - altså aftaler, der omfatter to eller tre lande.
Vi må se, "hvordan kan vi hjælpe hinanden uden altid at skulle vente på alle 28 (medlemslande, red.), men i stedet tænke, hvad der er vigtigt for hvem," sagde Merkel.
"Radikalt forslag"
Mini-topmødet var tæt på at blive boykottet af et af de helt centrale lande i migrantspørgsmålet: Italien.
Italiens nye indvandringskritiske regering var sur over et udkast til en aftaletekst, som var begyndt at cirkulere i EU. Teksten lagde stor vægt på at forhindre asylansøgere i at bevæge sig videre op gennem Europa, når de først er kommet over Middelhavet.
Først da Angela Merkel lovede, at der ikke ville komme nogen skriftlige konklusioner på topmødet, indvilligede Italiens regeringsleder, Giuseppe Conte, i at rejse til Bruxelles i dag.
Med sig har Conte et "radikalt nyt forslag" til, hvordan EU skal håndtere migranter, skriver nyhedsbureauet AP.
Regeringslederen gik ikke i detaljer, da han ankom til Bruxelles, men sagde, at forslaget vil erstatte den såkaldte Dublin-forordning, der foreskriver, at asylansøgere skal søge asyl i det første EU-land, hvor de krydser grænsen til unionen.
Italien har tidligere foreslået, at der oprettes "hotspots" i de lande, hvor migranter typisk kommer fra, så de kan få deres behandlet deres asylansøgninger dér.