|
Den danske statsborger, der i to år har siddet indespærret på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba, ventes at komme hjem i denne uge.
Som følge af en aftale, som det danske udenrigsministerium og de amerikanske myndigheder har indgået, løslades han.
Planen om at løslade ham vækker forundring hos flere embedsmænd i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.
Det skriver den amerikanske avis Washington Post.
En belønning for krigsstøtte Mark Jacobson, som indtil sidste efterår var ansvarlig for behandlingen af Guantanamofangernes sager i Pentagon, siger til Politiken, at løsladelsen delvis skal ses som en belønning for den danske regerings støtte til USA's krig mod Irak.
- Jeg er meget overrasket over hans løsladelse, fordi vi alle sammen har sagt, at han er en farlig mand, siger Mark Jacobson.
Justitsminister Lene Espersen har oplyst, at USA ikke har forelagt tilstrækkeligt med beviser til, at manden kan retsforfølges i Danmark.
Mystisk rejsemønster Mark Jacobsen siger, at det specielt var den danske fanges rejsemønstrer, der bekymrede embedsmændene i Pentagon.
- Han er en meget dedikeret person. Først tager han til Algeriet med et større pengebeløb. Dernæst bliver han arresteret og smidt ud, men tager alligevel til Afghanistan, siger den tidligere embedsmand til Politiken.
- Hans metoder og rejsemønstre ligner en al-Qaeda-operatørs måde at arbejde på. Bare fordi du ikke direkte står med et gevær i hånden eller er trænet i at sprænge bygninger i luften, kan du godt udføre opgaver - for eksempel som pengekurer - for mere ekstreme grupper, siger Mark Jacobson.
Jacobson arbejder som professor i international sikkerhed på Ohio State University.
|
|
| |