|
Han er 29 år og fra Jylland. Moderen er dansk, faderen kommer fra Algeriet.
USA fangede ham under jagten på Osama bin Laden, og han har i over et år været holdt tilbage uden rettigheder. Politiken bringer i dag et portræt af ham, men bringer ikke hans navn for at beskytte familien. Avisen har også set billeder af ham, hvor han er høj, har skægstubbe og et venligt ansigt. Han får dæknavnet Karim.
Sidste gang, han gav lyd fra sig, var den 13. september 2001 - to dage efter terror-attentaterne mod USA den 11. september. Han ringede fra et ukendt nummer i udlandet til en slægtning i Danmark for at berolige sine nærmeste om, at han havde det godt.
Han voksede op i en københavnsk forstad, og trods sin muslimske baggrund var faderen ikke videre religiøs. Børnenenes opdragelse var som mange andres i 1970erne, afslappet med masser af legetøj, men ikke mange regler.
Familien flytter til Algeriet Med årene dalede faderens sympati for Danmark, og i begyndelsen af 1980erne rejste hele familien til faderens hjemland. De flyttede ind i et hus, hvor også Karims rettroende farmor boede.
Men det var svært for den danske mor at leve i Algeriet. Og efter kort tid tog hun tilbage til Jylland - uden sine børn. De næste 12 år levede Karim og hans søskende sammen med deres far i Algeriet. De voksede op i hovedstaden Algier, hvor de gik i skole. Karim havde dog en drøm om en dag at vende tilbage og blive genforenet med sin mor.
Den politiske situation i Algeriet blev i 1990erne mere og mere kaotisk efter det første frie valg, hvor det fundamentalistiske parti, FIS, vandt, men militæret underkendte valgresultatet.
Han rejser tilbage til moderen i Danmark I 1993 gjorde Karim alvor af sine planer og rejste tilbage til moderen, som nu boede i en større by i Jylland med en ny mand, som moderen i dag er skilt fra.
Karim tog studentereksamen og fik udmærkede karakterer. Han begyndte på en højere læreanstalt og dannede et elektronisk band med fire venner.
Han var rettroende muslim, læste i koranen, bad hver dag og fulgte de muslimske regler, som hans bedstemor i Algeriet havde lært ham. Samtidig var han en slags faderfigur for mange af sine venner, som han advarede mod stoffer og alkohol.
Ændrede personlighed og ville til Tjetjenien for at kæmpe Men i år 2000 ændrede han fuldstændigt personlighed. Han opgav musikken og tog en pause fra studiet. Samtidig begyndte han at tale om at rejse til Tjetjenien og kæmpe.
Han tog et rengøringsjob og begyndte at donere flere tusinde kroner om måneden til den muslimske kamp flere steder i verden. Og ifølge flere venner begyndte han at komme regelmæssigt i en moske. Her fik han nye venner. Flere havde deltaget som muslimske soldater i krige rundt om i verden. En ven siger, at der ikke var tvivl om, at de forsøgte at rekruttere folk fra moskeen til at tage ud at kæmpe.
Han gav sit musikudstyr væk. Og hans sidste adresse i Danmark var et lille lejet værelse, hvor han kun havde plads til nogle få ejendele.
Blev gennembanket i algerisk fængsel I to omgange var Karim i Algeriet. Sidste gang var i 2001, hvor han ifølge en slægtning blev anholdt hjemme hos sin far. Han blev arresteret få timer efter sin ankomst. Ved anholdelsen havde han computerudstyr og et stort pengebeløb i fremmed valuta. Efter en uge i algerisk fængsel blev han sat på fri fod. Han havde blå mærker over hele kroppen og var tydeligvis blevet gennembanket.
Få dage senere forlod han landet og rejste ifølge slægtningen måske til Tyskland eller England. Men det er usikkert.
Herefter forsvinder sporet Efter den kortfattede opringning to dage efter terrorangrebene mod USA i september 2001 forsvinder sporet af Karim.
Hvordan han er havnet i Afghanistan, omstændighederne omkring hans pågribelse, og om han evt. har modtaget våbentræning er uvist.
|
Den svenske fange på Guantanamo, Mehdi-Muhammed Ghezalis, historie ligner på flere punkter den danske fanges. | Men det hører med til historien, at mange af de andre fanger på Guantánamo-basen også har en algerisk baggrund. Det gælder bl.a. den svenske statsborger, Mehdi-Muhammed Ghezali. Hans historie ligner på flere punkter Karims. Også han var en forholdsvis velfungerende og velintegreret ung mand, som det pludselig gik skævt for.
To gange har danske repræsentanter fra Udenrigsministeriet været på Guantánamo for at besøge Karim. Første gang - i marts sidste år - var to medarbejdere fra Politiet Efterretningstjeneste også med på turen.
Her lod Karim sig afhøre, selv om USA ikke ville tillade, at han fik en advokat.
|
|
| |