Det var i den grad vind i sejlene for dansk sport i 2016. De danske atleter på tværs af sportsgrene leverede det ene flotte resultat efter det andet, og de 15 danske medaljer ved OL står som et lysende højdepunkt.
Derfor er det også nærliggende at tro, at det kommende år i sportens verden nok næppe kan leve op til det forgangne. Der er dog stor grund til optimisme, for 2017 byder på mange spændende begivenheder.
DR Sporten har kigget kalenderen for 2017 igennem, og vi giver her et bud på 12 ting, vi glæder os til at se i det kommende år. Læs med og se om der ikke også spirer en forventningsfuld optimisme hos dig.
VM i herrehåndbold, 11. – 29. januar
2017 starter ud i et af de helt høje gear. Frankrig lægger nemlig halgulve til VM i herrehåndbold, og med det danske landsholds guldmedalje ved OL i august må man betragte dem som blandt de bedste hold ved slutrunden.
VM markerer samtidig den sidste slutrunde, hvor islandske Gudmundur Gudmundsson står i spidsen for landsholdet. Han har med OL-succesen allerede skrevet sig ind i historiebøgerne, og det ville være en fantastisk bedrift, hvis han kunne krone værket med en VM-medalje i Frankrig.
Danmark er blevet placeret i gruppe D – den fjerde af fire indledende grupper – sammen med Qatar, Sverige, Egypten, Bahrain og Argentina. Dermed er Gudmundssons tropper forskånet for tidlige opgør mod favoritnationer som Frankrig, Spanien, Tyskland og Kroatien.
Danmarks første kamp er mod Argentina fredag d. 13. januar i Paris. Den kamp sendes direkte på DR1 klokken 20.45.
PGA Tour, 12. januar – 24. september
I slutningen af november kronede den danske golfspiller Søren Kjeldsen en flot sæson, da han sammen Thorbjørn Olesen vandt World Cup. I 2017 skal den danske golfveteran for første gang i karrieren spille PGA Tour, og det starter allerede i januar.
Første opgave for Søren Kjeldsen og de øvrige golfspillere på PGA Tour er 12. januar, hvor der er Sony Open på Hawaii. Vi glæder os til at se Kjeldsen i golfens allerfineste selskab.
Formel 1, 26. marts – 26. november
Sidste år på denne tid føg det med rygter om Kevin Magnussens fremtid. Den danske racerkører stod uden et Formel 1-hold, men rygterne svirrede, og Magnussen endte med at skrive kontrakt med franske Renault i starten af februar.
Sæsonen blev meget svingende for Kevin Magnussen, der dog i glimt viste, at han er en fremragende racerkører, selvom han ikke kommer med ligesom mange penge til et hold, som mange af sine konkurrenter i motorsportens fineste selskab.
I den kommende sæson skal Magnussen så køre for det amerikanske team Haas, hvor han bliver holdkammerat med franske Romain Grosjean. Sæsonen starter med Australiens grandprix 26. marts, hvor Magnussen sidste år blev nummer 12.
Der er dog særdeles gode minder fra banen i Melbourne. Magnussen debuterede nemlig i Formel 1 på netop den bane i 2014, og her kørte han sig til en imponerende andenplads.
French Open, 29. maj – 5. juni
I 2016 måtte Danmarks bedste tennisspiller, Caroline Wozniacki, melde afbud til French Open på Roland Garros-anlægget i Paris. Det var første gang i sin karriere, at Wozniacki meldte afbud til en Grand Slam.
Den danske tennisdarling sluttede til gengæld året i virkelig stærk stil med to WTA-sejre i september og oktober, og det giver grund til optimisme forud for WTA Tour 2017. Wozniacki er nummer 19 på verdensranglisten.
U21-EM i fodbold, 16. – 30. juni
Der var ingen slinger i valsen for det danske U21-landshold i fodbold i 2016. De talentfulde knægte cruisede igennem EM-kvalifikationen med ni sejre og en enkelt 0-0-kamp. Sølle tre mål lukkede holdet ind i de 10 kvalkampe.
Derfor er det også berettiget, at vi har forventninger til træner Niels Frederiksens drenge ved EM i Tjekkiet, selvom lodtrækningen til gruppen har været lidt hård. Danmark står nemlig overfor Italien, Tyskland og de tjekkiske værter.
Tour de France, 1. – 23. juli
Set med danske øjne kunne der godt vente nogle yderst interessante uger i juli. Verdens største cykelløb bliver nemlig med ganske solid, dansk repræsentation hos det kasakhiske hold Astana.
Jakob Fuglsang er udnævnt som kaptajn på holdet, der i 2014 vandt Tour de France med Vincenzo Nibali. Italieneren er nu væk, Fuglsang forfremmet, og han siger selv, at han får et par danske hjælpere med sig. Astana råder også over Jesper Hansen, Matti Breschel og Michael Valgren, og det bliver spændende at se, hvem af dem, der får lov at køre Tour de France med målet at hjælpe Fuglsang til sejr.
EM i kvindefodbold, 16. juli – 6. august
Det er ikke kun Danmarks lovende, mandlige fodboldspillere, der skal i ilden denne sommer. De dygtigste kvinder i landet skal også prøvekræfter ved EM, der foregår i Holland.
Landstræner Nils Nielsen og de udvalgte spillere viste supergode takter i kvalifikationen til slutrunden, der sågar endte med en flot sejr over gruppevinderne fra Sverige, der har et notorisk stærkt landshold.
Derfor kan vi også godt se frem til sommerens EM-slutrunde med forventning og glæde, for det er slet ikke usandsynligt, at Nadia Nadim, Pernille Harder og de andre kan bide skeer med modstanderne i gruppe A: Holland, Norge og Belgien.
VM i atletik, 5. – 13. august
Hvert andet år konkurrerer verdens bedste atleter til udendørs-VM i atletik. Sidste gang foregik begivenheden på den anden side af kloden i Beijing, men i år er rejsen noget kortere, når England åbner dørene på det olympiske stadion i London.
I Danmark kan man ikke sige atletik uden at nævne Sara Slott Petersen. Den 29-årige hækkeløber leverede et forrygende 2016, hvor det både blev til EM-guld og OL-sølv i disciplinen 400 meter hæk.
Sidst Sara Slott deltog ved VM blev det til en fjerdeplads i 400 meter hæk i Beijing, så hvis udviklingskurven holder sin rute, kunne det godt lugte af en dansk medalje til Sara Slott i London.
PostNord Danmark Rundt, 12. – 16. september
På DR glæder vi os umådeligt meget til igen at sende Danmarks største cykelløb direkte i dit fjernsyn. DR1 blænder i år op for en særligt laber udgave af PostNord Danmark Rundt.
Ruten er nemlig tilrettelagt, så vi kommer over adskillige saftige bakker, og særligt området omkring Vejle leverer vanen tro svære stigninger og mulighed for dramatik. Fynboer kan samtidig glæde sig over to etaper på øen, og så er løbet i år vendt om, så starten går på Frederiksberg, mens målbyen er Aarhus, der er europæisk kulturhovedstad i 2017.
Denmark Open, 17. – 22. oktober
14 internationale titler samt sølv og bronze ved OL. Der er i dén grad noget at leve op til for de danske badmintonstjerner. 2016 var et uvirkeligt godt år, og ikke mindst singlespilleren Viktor Axelsen excellerede og sluttede året som nummer tre på verdensranglisten, mens Jan Ø. Jørgensen indtager andenpladsen.
Det lover i sandhed godt for dansk badminton, og stjerneparaden ført an af Axelsen, Jørgensen, HK Vittinghus, Christinna Pedersen, Kamilla Rytter Juhl, Joachim Fischer, Carsten Mogensen, Mathias Boe samt Mads Conrad og Mads Pieler Kolding vil uden tvivl gerne imponere på hjemmebane.
Derfor ser vi meget frem til Super Series-turneringen Denmark Open på dansk jord. Og mon ikke Viktor Axelsen er særligt motiveret, når nu turneringen foregår i Odense på hans fødeø?
VM i kvindehåndbold, 1. – 17. december
Siger man december, har man også sagt julehygge. Men for mange er årets sidste og hyggeligste måned ligeså meget ensbetydende med kvindehåndbold fra allerøverste hylde.
2017 er ingen undtagelse, og det danske kvindelandshold i håndbold er allerede kvalificeret til slutrunden qua den imponerende semifinaleplads ved EM for en måneds tid siden.
Ved EM i Sverige i 2016 viste unge spillere som Anne Mette Hansen, Mette Tranborg og Line Haugsted yderst lovende takter, og derfor er der grund til at forvente et stærkt dansk landshold med dygtige spillere, der har haft et år mere til at udvikle sig.
EM i kortbanesvømning, 13. – 17. december
Vi lukker 2017 og denne liste med endnu en international begivenhed, der finder sted lige her i Danmark. Den nyopførte Royal Arena i Ørestad danner nemlig ramme for EM i kortbanesvømning.
12.500 tilskuere kan befolke tribunerne i Royal Arena, og med den danske svømmesucces ved OL i Rio i august, skal der nok blive tæt pakket med danske fans, der vil støtte Pernille Blume, Rikke Møller Pedersen, Viktor Bromer og alle de andre.
Kvalifikationen til kortbane-EM foregår i efteråret, og endnu ved vi ikke præcis, hvilke danske svømmere, der kommer til at deltage. Mest tvivlsom er nok Jeanette Ottesen, der fortsat overvejer et karrierestop efter en fantastisk karriere med 16 medaljer af guld, 17 af sølv og 17 af bronze i EM, VM og OL-sammenhæng. Vi håber, vi får lov at tage ordentlig afsked med Danmarks mest vindende svømmer gennem tiden.
Vi ses i sportsåret 2017.