PORTRÆT Viktor Orban - landsbydrengen der vil redde det kristne Ungarn

Tilhængerne roser ham som en nationalistisk rollemodel, mens kritikere kalder ham racistisk og autoritær - hvem er manden, som står til at vinde endnu en periode som Ungarns premierminister?

(Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

I juni 1989 trådte en ung mand op til mikrofonen foran 250.000 mennesker i Budapest og krævede frie valg og et farvel til sovjetiske soldater i Ungarn.

Han var en af lederne af det nystiftede Fidész, et liberalt ungdomsparti med ambitioner om at vælte det kommunistiske styre og bringe frit demokrati til Ungarn.

Dengang var den nuværende nationalistiske premierminister, Viktor Orban, en stolt pro-vestlig demokrat og leder af en international gruppe af liberale partier.

I dag tror han ikke længere på liberalismen, som han i et interview med Politico har kaldt for ”et tyranni af politisk korrekthed og mainstream politik”.

I stedet kæmper Viktor Orban nu for et opgør med EU, for Ungarns ret til at beskytte sig mod muslimsk indvandring, for kristendom og familieværdier.

Pigtrådshegn gav medvind

Viktor Orbans politiske karriere er lang, og han har siddet som Ungarns premierminister af to omgange – fra 1998 til 2002 og igen fra 2010 til i dag.

Men Orban begyndte for alvor at skabe ringe i de europæiske vande i 2015 - året hvor konflikten i blandt andet Syrien sendte millioner af mennesker på flugt med kurs mod Europa.

Mange tog vejen gennem Ungarn – indtil Orban satte hegn op, toppet med pigtråd, først ved grænsen mod Serbien og siden også mod Kroatien.

Mellem juni og september 2015 steg Orban og hans parti i meningsmålingerne. Nationalister rundt omkring i Europa kaldte ham en ledestjerne, en first mover og en rollemodel.

Et skilt advarer om, at det er et lovbrud at ødelægge hegnet i Roszke, Ungarn, ved grænsen til Serbien. (Foto: © laszlo Balogh, Scanpix)

Samtidig havde premierministeren sin befolknings støtte. Ifølge en meningsmåling fra september 2015 bakkede to tredjedele af befolkningen op om en mur mod Serbien.

Viktor Orbans hjemlige popularitet er blevet hjulpet godt på vej af den økonomiske fremgang, som landet har oplevet i hans embedsperiode.

I 2017 er landets økonomi vokset med fire procent, og den nationale arbejdsløshed er faldet fra 11,4 til 3,8 procent, siden Orban kom til magten i 2010.

Migration er som rust

Beskyttelsen af Ungarn som et kristent land er fortsat Orbans helt store mærkesag og har også været det altdominerende tema for hans parti, Fidész, under valgkampen.

Han fastholder, at Ungarn aldrig kommer til at acceptere de flygtningekvoter, som EU har dikteret.

- Vi har bygget hegnet og forsvaret den sydlige grænse. Migration er som rust, der langsomt men sikkert vil opsluge Ungarn, lød det fra premierministeren under en tale ved et valgmøde i fredags.

Orban er ikke sen til at kritisere andre europæiske ledere for deres politik på samme område. Han har kaldt Tysklands valg om at åbne grænserne under flygtningekrisen i 2015 for ”moralsk imperialisme”, og han har advaret EU om at lade sig ”sovjetificere”,

- Personer, der elsker deres frihed, er nødt til at redde Bruxelles fra sovjetisering. Fra folk, der ønsker at fortælle os, hvem vi skal leve sammen med i vores land, lød det fra premierministeren under en tale i Budapest i 2016.

Søgsmål og magtcentralisering

Ungarns premierminister har dog ikke kun fået kritik for sin indvandringspolitik.

I 2017 udløste en ny ungarsk lov, der begrænser udenlandske investeringer i NGO’er, medier og universiteter voldsom kritik.

Loven truede blandt andet med at lukke det prestigefulde universitet Central European University (CEU, og blev kritiseret for at være i strid med EU-lovgivning.

Det medførte i slutningen af sidste år, at Europa-Kommissionen først truede Ungarn med et søgsmål for ikke at overholde EU-aftalen om flygtningekvoter og siden også med at stille landet for en EU-domstol for den nye, omstridte uddannelseslov.

Orban har også fået vedtaget gennemgribende reformer af domstolene og centralbanken, og han har sikret sig nye mekanismer til at kontrollere de ungarske medier.

Kritikere mener, at han har indsat folk, der er loyale over for Fidesz, i et magtfuldt medieorgan, der kan slå hårdt ned på mediehuse og journalister, som regeringen mener forbryder sig mod loven.

Til grin

Men dem, der støtter Orban, afviser anklagerne om, at han er i færd med at opbygge en autoritær stat ved at opbygge magten om ham selv.

- Jeg griner af det. Gå ud på gaderne her, mærk atmosfæren, se dig omkring. Tror du, autoritære lande ser sådan her ud?, siger Ungarns udenrigsminister og tidligere talsperson for Viktor Orban, Peter Szijjarto, til Financial Times.

De ungarske valgsteder lukker klokken 19 dansk tid. Det forventes, at resultatet vil ligge klar sent i aften.