I morgen er der parlamentsvalg i Ungarn, og det ser ud til, at den siddende premierminister Victor Orban og hans Fidész-parti vil kunne bevare et komfortabelt flertal.
Der har ellers ikke været mangel på international kritik af den siddende premierminister og hans politik - ikke mindst hans ændringer af forfatningen og restriktive udlændingepolitik.
Men kritikken bider ikke på Orbans vælgere – tværtimod, fortæller DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, fra Ungarn.
- Viktor Orbans kernevælgerne er bedøvende ligeglade med, hvad udlandet mener. Tværtimod er det for mange nærmest en god ting, hvis der er kritik fra EU. Det bliver blandt trofaste Fidesz-vælgere set som et tegn på, at regeringen har fat i noget af det rigtige.
Et stærkt og kristent Ungarn
En stor del af Orbans kernevælgere er en del af Ungarns middelklasse, som har oplevet en økonomisk fremgang i de forgange år.
De stoler på, at Orban vil bevare Ungarn som et stærkt – og ikke mindst kristent – land, fortæller Anna Gaarslev.
- Det er den besked, som gennem hele valgkampen har lydt fra Orban. Stemmer I på mig, så får I et stærkt og sikkert Ungarn, hvor der er styr på tingene og frem for alt et Ungarn, der ikke bliver løbet over ende af muslimerne. Et land, hvor gode, hårdtarbejdende familier kan leve trygt.
Utraditionelle manøvrer
En af forklaringerne på, at der ikke er nogle umiddelbare udfordrere til Orban er, at oppositionen er fragmenteret, plaget af interne stridigheder og modstridende interesser.
Alligevel kan der være tegn på, at oppositionen er begyndt at samarbejde. I hvert fald lykkedes det oppositionen at vinde et lokalvalg ved at enes om at gå sammen om en kandidat. Adskillige andre steder har oppositionspartierne på samme måde forsøgt at bilægge interne stridigheder og samles om en kandidat.
Problemet for oppositionen er, at to tredjedele af de 199 parlamentarikere vælges i enkeltmandskredse, hvor den, der får flest stemmer, løber med mandatet. Og da regeringspartiet Fidesz traditionelt har stærk lokal forankring - især udenfor byerne – så ligner det på forhånd et givet nederlag til oppositionen. Derfor denne noget utraditionelle manøvre.
Strategiske stemmer
Den samme tendens kan spores i den almindelige befolkning, vurderer Anna Gaarslev.
- Helt almindelige mennesker, der ikke stemmer Fidész, taler sammen om, hvordan man kan støtte op om det. Skal de for eksempel prøve at vente med at stemme til sent på dagen på søndag, så de måske kan få en fornemmelse af, hvad vej de tror det går? Vi vil formentlig se en del mere taktisk stemmeafgivning fra oppositionsvælgere, end vi normalt ser ved andre valg, vurderer hun.
Men selv ikke blandt de mest optimistiske oppositionsvælgere er der nogen, der reelt tror på, at valget i morgen vil forandre Ungarns politiske kurs.
- Det, man her håber på, er, at regeringens flertal bliver mindre, og at Ungarn efter valget kan se konturerne af en mere samlet, slagkraftig og troværdig opposition, der kan vokse sig stærk nok til at for alvor udfordre den siddende regering – ved næste valg.