Orbán i løvens hule - Ungarns kamp mod rigmand bliver en sag for EU

Ungarns leder skal forsvare en omstridt universitetslov, som rammer milliardæren George Soros.

(Foto: © BERNADETT SZABO, Scanpix)

Hver dag møder demonstranter op på Oktogonpladsen. Ikke 70.000, som der mødte den 9. april, men en lille gruppe aktivister, som sender live på Facebook, mens de planlægger næste skridt.

Der er virkelig grund til bekymring, demokratiet i Ungarn får det bare værre og værre, forklarer Anna, som læser på universitetet. Hun vil ikke have sit efternavn nævnt, for hun frygter, at sin kritik af regeringen kan få konsekvenser for hendes far, der arbejder i justitsministeriet.

Han har tit opfordret mig til at tie stille, men jeg kan ikke lade være med at blande mig, fortæller hun og ser lidt brødebetynget ud.

Mandag i denne uge var der igen demonstration mod regeringen i Budapest. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Scanpix)

Vreden lurer lige under overfladen her i Budapest, hvor mange har fået nok af den ungarske leder, Viktor Orbán og den kamp mod demokratiet, han støt og roligt har ført, siden Fidesz-partiet vandt magten i 2010.

Forfatningsdomstolen er blevet stækket, og medier er blevet lukket eller nationaliseret, migranters rettigheder er blevet indskrænket, og det samme er internationale organisationers.

Universitet vakte vrede

Men det, der for alvor fik bægret til at flyde over for to uger siden, er det, der knastørt er blevet kaldt Lex CEU. En universitetslov, der strammer kravene til udenlandsk finansierede institutioner, og som i praksis vil forhindre det amerikansk-ungarske universitet Central European University (CEU) i at operere på ungarsk jord, fordi det er finansieret af den ungarskfødte finansfyrste George Soros, som i dag bor i USA.

Se en video fra den store demonstration i Budapest 9. april, hvor 70.000 protesterede mod universitetsloven:

Loven blev kørt igennem parlamentet på under fem dage og vil betyde, at det internationalt anerkendte universitet må lukke ned. Det fik ungarere til at fylde gaderne i tusindvis med protester vendt med Orbán og hans styre. Det var kke fordi universitetet er unikt folkeeje, eller at Budapest en elitær hovedstad, men ganske enkelt fordi mange synes, at regeringslederen gik over stregen.

- Universitetet er det bedste, vi har i Ungarn, og det tiltrækker mange udenlandske studerende og giver ungarske studerende en unik mulighed. Det vil virkelig være et tab for Ungarn, hvis det flytter ud af landet, siger Anna, som selv læser på et andet universitet i Budapest.

Næste skridt om få dage

I dag skal Viktor Orbán forklare både EU-kommissionen og Europaparlamentet, hvorfor denne universitetslov er nødvendig, og forsøge at tilbagevise bekymringerne i Bruxelles om, at det blot handler om at styrke hans egen magt, svække demokratiet, og stække enhver form for udenlandsk indblanding i ungarske forhold.

Kommissionen har varslet et næste skridt i en reaktion på udviklingen i Ungarn inden udgangen af april, og derfor har ikke bare Orbán meldt sin ankomst i Bruxelles i denne uge. Også rektoren for CEU, Michael Ignatieff, har været forbi for at tale universitetets sag, og i morgen skal kommissionsformanden Jean-Claude Juncker mødes med George Soros.

Investoren George Soros er en af verdens 30 rigeste personer. (Foto: © Luke MaCGregor, Scanpix)

Kampen mod Soros

Viktor Orbán, der ironisk nok selv er uddannet fra Oxford Universitet i Storbritannien – med George Soros-penge i ryggen – har med årene udviklet en dyb antipati mod rigmanden Soros, som han i dag ser som indbegrebet af elitært demokrati, som i ledtog med EU ønsker at åbne Ungarns grænser og tage magten ud af hænderne på Orbán.

Hans Fidesz-parti beskylder Soros for at stå bag finansieringen af migrant-venlige organisationer og for at have finansieret udenlandske demonstranters flybilletter til massedemonstrationer i Budapest. Og derfor har han også varslet stramninger over for de NGO’er, som modtager udenlandsk finansiering.

Viktor Orbán i Ungarns parlament, da universitetsloven blev stemt igennem. (Foto: © laszlo Balogh, Scanpix)

Begræns Bruxelles

Orbán har desuden sat sig for at sparke liv i EU-modstanden i Ungarn. Det har han konkret gjort ved at igangsætte en kampagne under sloganet "Stop Bruxelles".

Udover store reklameskilte i gadebilledet byder kampagnen på et husstandsomdelt spørgeskema, hvor borgerne skal krydse af og indsende, om de også mener, at der skal sættes en stopper for Bruxelles' indflydelse på en række punkter – blandt andet omfordeling af asylsøgere og finansiering af NGO’er.

  • "Lad os stoppe Bruxelles" står der på store reklameskilte i Ungarn. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Scanpix)
  • Aktivister har flere steder saboteret skiltene, så der nu står "Lad os stoppe Orban". (Foto: © Attila KISBENEDEK, Scanpix)
1 / 2

Til grin, lyder reaktionen fra Orbán-modstandere som Anna.

- Det er det samme som at bide i den hånd, der fodrer dig, siger hun med henvisning til, at Ungarn modtager mange penge fra EU til blandt andet regional udvikling.

Helt på sin plads, mener omvendt den Orbán-loyale taxa-chauffør Ferenc Kovacs.

- Det er nødvendigt at åbne folks øjne for, hvad der foregår, og det er ikke Ungarn, der skal flytte sig, det er Bruxelles, mener han.

Demokrati-bundskraber

Allerede i december sidste år, udtrykte Orbán et håb om at Donald Trumps sejr ved præsidentvalget i USA ville føre til, at 2017 blev en kamp mod globalisering, fri kapital og liberale medier.

I Ungarn har den kamp foreløbigt ført til adskillige demonstrationer med tusindvis af deltagere, og gjort at Ungarn nu ligger i bunden af EU på den demokratirangliste, som den anerkendte amerikanske tænketank Freedom House netop har offentliggjort.

Mens panderynkerne bliver dybere og dybere i Bruxelles, er det store spørgsmål, hvad unionen overhovedet kan stille op. Forventningen er, at kommissionen åbner en sag mod Ungarn og indleder en dialog, som i sidste ende kan føre til økonomiske sanktioner, hvis Ungarn ikke makker ret. Men drastiske skridt som at fratage dem stemmeret i ministerrådet er ikke muligt, da det kræver enstemmighed, og det vil Ungarns tro makker Polen aldrig gå med til.

En anden mulighed er, at den konservative gruppe EPP i Europa-Parlamentet vælger at smide Orbáns Fidesz-parti ud, og den diskussion vil foregå for fuldt blus i dag, når Orbán møder op i parlamentet.

Ungarns andre konflikter med EU:

  • Tidligere denne måned langede EU ud efter Ungarn – med en opfordring om udelukkende at tilbageholde mindreårige flygtninge som en nødløsning. Den udmelding blev set som en klar besked til Ungarn, som tidligere i år besluttede, at alle asylansøgere, der er ældre end 14 år, skal opholde sig i omdannede containere på den ungarske grænse, mens deres ansøgninger bliver vurderet.

  • For halvandet år siden afviste regeringen i Budapest EU’s planer for at fordele de hundredtusinder flygtninge, der ankom til EU, over samtlige 28 EU-lande. Samtidig lukkede ungarerne grænsen for flygtninge.

  • For syv år siden kritiserede EU den ungarske regering for at overtage kontrollen med medierne – medier skal ifølge Unionen være uafhængige af politik.