EU-korrespondent om migrations-topmøde: Vinderne var Ungarn og Polen

En jurist, en svejser og en brandmand tørnede sammen på et broget topmøde.

Den ungarnske premierminister Viktor Orbán til EU-topmøde i Bruxelles. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

EU's ledere blev først og fremmest enige om ikke at være alt for åbenlyst uenige under nattens maratonforhandlinger om EU's migrationspolitik.

Men det er ikke alt, hvad der blev vedtaget i aftaleteksten, som er direkte praktisk anvendeligt, siger DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Han vurderer, at det var de EU-lande, som er enige med Polen og Ungarn, som står tilbage som vindere efter i nat.

Italien, hvis nye regering har sat europæisk dagsorden ved at afvise at modtage ngo-skibe med migranter som er reddet i Middelhavet, fik ikke lige så meget ud af forhandlingerne.

- Det var Italien som var "drama-queenen" ved det her møde. Men kigger man på resultatet, har Italien ikke rigtig fået noget. Ungarns premierminister Viktor Orbán og hans linje fik til gengæld, at en eventuel omfordeling af flygtninge og migranter internt i EU skal være frivillig, siger Ole Ryborg.

Ungarn får vetoret over nye asylregler

Under nattens forhandlinger blev det blandt andet vedtaget at søge at indgå aftaler med tredjelande om såkaldte opsamlingscentre, som skal huse migranter, imens deres sager behandles.

Migranter der når EU-territorium eller -farvand skal opsamles i lukkede modtagecentre i EU, indtil det kan afgøres om de har flygtningestatus. Det er frivilligt om EU-landene vil lægge land til sådanne opsamlingscentre.

Der bliver heller ikke nogen solidarisk fordelingsnøgle, hvormed alle EU-lande - deriblandt Polen og Ungarn, som afviser at tage imod migranter, som er ankommet til andre EU-lande - skal tage imod migranter, som ankommer over Middelhavet.

Og for første gang nogensinde indgår det nu i en EU-tekst, at der skal være total enighed, når Dublin-forordningen, EU's regler om asyl, skal reformeres. Dermed får blandt andet Polen og Ungarn en vetoret.

- Det er jo et problem. For det Italien vil allermest er at få ændret de her regler. De vil have, at migranter og flygtninge som kommer til Italien, ikke bliver til Italiens ansvar, men at det er Europa som skal håndtere dem, siger Ole Ryborg.

Juristen, smeden og brandmanden

Netop Italiens nye regering, hvor det højreorienterede Legas leder Matteo Salvini har anlagt en hård kurs over for migranter, var årsag til stor dramatik fra starten af mødet, fortæller Ole Ryborg.

EU's formand Donald Tusk havde ellers håbet at nærme sig emnet migration i fred og fordragelighed ved at vedtage konklusioner om de lettere emner inden middagen, hvor migrationsdiskussionen skulle starte.

Men det afviste Italiens premierminister Guiseppe Conte pure.

- Han sagde; "jeg er juraprofessor, og vi kan ikke vedtage noget før hele topmødet er færdigt". Så blev den svenske statsminister Stefan Löfven megasur. Han sagde "jeg er svejser, og jeg kan godt forstå hvorfor vi skal vedtage det her nu ". Så syntes den bulgarske premierminister - Bulgarien har EU-formandskabet - at han skulle blande sig, og sagde "jeg er brandmand", fortæller Ole Ryborg.

Det affødte en 45 minutter lang diskussion om procedure, inden man overhovedet kunne komme i gang. Og dramatikken blev ved da Donald Tusk klokken et i morges forsøgte at sende stats- og regeringslederne i seng for at forhandle videre med friske øjne i dag.

- Så sagde Tysklands kansler Angela Merkel, at "det kan godt være, at du går i seng. Men vi andre bliver siddende og laver det her færdigt". Så det har ikke være så diplomatisk en forhandling i nat - der har virkelig været fart på, siger EU-korrespondenten.

Italien fik en hjælpende hånd

Imens Ungarn, Polen og flere andre østeuropæiske lande sandsynligvis fik mest ud af at fortsætte forhandlingerne til daggry i stedet for at sove på dem, vil Italien heller ikke stå tilbage med alt for mange tømmermænd, ifølge Ole Ryborg.

- Man har ikke skrevet, at man ikke skal reformere Dublinreglerne, så det er stadigvæk på dagsordenen. De har også fået det med om, at man nu styrker kontrollen med de ydre grænser, og at EU-landene vil forsøge at forhandle med nordafrikanske lande om at etablere opsamlingscentre, siger han.

- På den måde får den italienske premierminister Conte en hjælpende hånd, ved at man forsøger at gøre mere for at begrænse mængden af både som kommer i retning af Italien, siger korrespondenten og fortsætter:

- Men i forhold til alt det, som fylder rigtig meget for Italien, alle de mennesker der allerede er ankommet, kan jeg ikke rigtig få øje på noget som Italien og Conte har fået på det her møde, siger Ole Ryborg.

Merkel tager ikke tomhændet hjem

Tysklands søvnløse kansler Angela Merkel, hvis regeringskoalition på det seneste har hængt i en tynd tråd over migrantspørgsmålet, kommer heller ikke tomhændet hjem.

Hendes indenrigsminister, Horst Seehofer, har truet med at gennemføre en delvis lukning af de tyske grænser. Gør han alvor af det, vil Merkel være tvunget til at fyre ham, hvorefter der er risiko for at hans parti CSU trækker sig fra regeringen.

- Hun har fået nogle bilaterale aftaler, og hun har fået skrevet ind i konklusionerne, at man skal gøre noget ved, at migranter der ankommer til et EU-land, rejser videre til et andet. Om det er nok til at tilfredsstille hendes indenrigsminister, er svært at sige for mig, siger Ole Ryborg.

Angela Merkel sagde selv efter mødet, at der stadig var "meget arbejde at gøre for at spænde over de forskellige synspunkter", men at det var positivt at man kunne blive enig om en tekst.