Erhvervskorrespondent om chef-exit: Danske Bank tvunget til at handle på akut tillidskrise

Det er naturligt, at topchef og chefjurist nu er fortid i banken, vurderer Jakob Ussing.

Dagen har budt på store personalenyheder fra Danske Bank. Administrerende direktør Thomas Borgen skal væk med det samme, selvom hans afløser ikke er fundet. Chefjurist Flemming Pristed har selv sagt op. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Ugen er startet med to store personalenyheder fra Danske Banks chefkontorer på Holmens Kanal i København.

Administrerende direktør Thomas Borgen er fritstillet og erstattes allerede nu af direktøren for bankens danske forretninger, Jesper Nielsen, indtil en permanent afløser er fundet.

Senere sivede en anden nyhed fra Danske Bank. Nemlig at chefjurist Flemming Pristed har opsagt sin stilling uden at have et andet job på hånden.

Erhvervskorrespondent i DR Nyheder Jakob Ussing har fulgt Danske Banks hvidvasksag tæt og kommer her med sine bud på, hvad der i øjeblikket foregår bag bankens mure.

Hvad kan vi konkludere ud fra dagens første melding fra Holmens Kanal - altså at Thomas Borgen er fritstillet og erstattes midlertidigt indtil, banken har fundet en ny topchef?

- Først og fremmest, at bestyrelsen efter kritik fra en række større aktionærer er kommet frem til, at det er nødvendigt at trække en streg i sandet med det samme og sige farvel til Thomas Borgen øjeblikkeligt. Thomas Borgen hænger uløseligt sammen med skandalen om mulig hvidvask for enorme milliardbeløb i bankens estiske filial, og Danske Bank står i en akut tillidskrise, hvor der er behov for et frisk ansigt i toppen af banken.

Borgen og Pristed arbejdede tæt sammen

Chefjurist Flemming Pristed har opsagt sin stilling. Hvorfor vælger han at gå nu?

- Hvad angår Flemming Pristed, så har han været en af Thomas Borgens nærmeste medarbejdere. Ikke mindst i håndteringen af skandalen, hvor det længe var Pristed, der udtalte sig på vegne af banken. Og i det lys må det siges at være naturligt, at han også forlader Danske Bank.

Hvilke roller har Thomas Borgen og Flemming Pristed spillet i forbindelse med hvidvasksagen?

- Thomas Borgen var selv chef for Danske Banks udenlandske aktiviteter – herunder filialen i Estland i årene 2009-2012. Og siden 2013 har han været bankens øverste chef, der dermed også har haft det overordnede ansvar. Det fremgår også af såvel Finanstilsynets første undersøgelse af sagen samt bankens egen advokatundersøgelse, at Thomas Borgen ikke reagerede, som han burde have gjort, på en række advarsler om problemerne i Estland. Flemming Pristed har som bankens chefjurist også haft sagen tæt inde på kroppen.

Hvor tæt har de to arbejdet sammen?

- Tæt. Sagen handler i høj grad om, at banken ikke har haft styr på sin hvidvaskkontrol. Og siden ledelsen i København blev advaret om problemerne i slutningen af 2013, har det været en sag, der ikke mindst har været på topchefen og chefjuristens bord.

Hvidvasksagen har kostet hoveder i toppen

Hvem har ellers forladt banken i kølvandet på sagen?

- Listen er efterhånden lang, hvilket vidner om skandalens omfang. Også Lars Mørch, der overtog ansvaret for bankens udenlandske aktiviteter, herunder i Estland, efter Thomas Borgen i 2012 måtte sige farvel. Over sommeren var det også farvel til Anders Meinert Jørgensen, der var chef for det, der kaldes ”compliance” – det vil sige, at banken overholder lovgivningen, herunder på hvidvaskområdet.

- Dertil kommer, at en hel række ledende personer i den estiske filial har forladt banken siden 2015. Ligesom bankens tidligere økonomidirektør, Henrik Ramlau-Hansen, måtte stoppe som formand for Finanstilsynet i maj, da tilsynet offentliggjorde sin meget kritiske første rapport om sagen. En rapport, der pegede direkte på, at Borgen, Mørch og Ramlau-Hansen alle overhørte klare advarsler om problemerne.

- Det kan tilføjes, at også bestyrelsesformand Ole Andersen har bebudet sin afgang, når der er fundet en langsigtet løsning på, hvem der skal stå i spidsen for banken.

Flere udskiftninger og bøder i sigte

Er udrensningen i toppen af banken nu slut?

- De fleste med forbindelse til hvidvask-skandalen har efterhånden forladt banken, men det er bestemt ikke sikkert, at der ikke kommer flere, som må forlade banken på grund af skandalen.

Hvilke konsekvenser kan sagen få for de enkeltpersoner, der har spillet en rolle, mens den formodede hvidvask stod på?

- Det efterforsker myndighederne i flere lande, så det ved vi først, når de efterforskninger er afsluttede – og det kan tage op til flere år endnu.

Hvilke konsekvenser kan sagen ellers få for banken?

- Sagen har allerede haft enorme konsekvenser for tilliden til Danske Bank og bankens aktionærer, der har set bankens aktiekurs blive barberet med en tredjedel i år. Det sidste skyldes ikke mindst frygten for milliardbøder, der også er en fortsat risiko for banken. Så det er på alle måder så alvorlig en sag, som man næsten overhovedet kan forestille sig.