Aktionærer straffer Danske Bank efter hvidvask-undersøgelse og topchefs exit

Markedet er ikke blevet meget klogere på mulige milliardbøder til banken, siger analytiker.

Adm. direktør i Danske Bank Thomas F. Borgen stopper i kølvandet på bankens interne undersøgelse af hvidvask-sagen i Estland - på trods af, at undersøgelsen frikender ham for et juridisk ansvar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danske Bank-aktien har her til formiddag taget et massivt dyk i kølvandet på nyheden om topchef Thomas Borgens fratrædelse og offentliggørelsen af bankens interne undersøgelse af hvidvasksagen i Estland.

Halvanden time efter startskuddet til dagens handel på fondsbørsen i København er aktien faldet med 6,2 procent - dermed er bankens markedsværdi faldet med ni milliarder kroner.

- Aktien falder, og det gør den på ryggen af, at vi faktisk ikke er blevet meget klogere på omfanget af hvidvasksagen. Dermed er der ikke sat vægge op på, hvad en mulig bøde kan blive på. Det skaber usikkerhed, siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank.

I sin interne undersøgelse af den mulige hvidvask har Danske Bank ikke selv været i stand til at fastslå det præcise omfanget af mistænkelige transaktioner foretaget af udenlandske non-resident-kunder i den estiske filial i årene 2007 til 2015.

Dermed er banken ikke i stand til at berolige markederne i forhold til mulige bøder for brud på hvidvaskreglerne, der formentlig skal tælles i milliarder.

- Danske Bank har ikke fjernet den usikkerhed, der er omkring skrækscenarier med rekordstøre bøder. Og det er ikke kun i Danmark. Også i USA risikerer banken en bøde. Vi ved heller ikke, om de britiske myndigheder skrider ind, siger Mikkel Jensen.

Usikkerhed om Thomas Borgens afløser

Markedet reagerer samtidig på dagens nyhed om, at banken skifter ud på den øverste chefpost.

Topchef Thomas Borgen, der i bankens interne undersøgelse af hvidvasksagen er blevet frikendt for et juridisk ansvar, har her til morgen meddelt, at han ønsker at fratræde sin stilling.

- Det er klart, at Danske Bank ikke er lykkedes med at leve op til deres forpligtigelser i sagen om mulig hvidvask i Estland. Det fortryder jeg virkelig, siger Thomas F. Borgen, der selv var ansvarlig for bankens udenlandske kunder – og den estiske filial - før han indtrådte som topchef.

Ifølge aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen skaber Thomas Borgens exit usikkerhed i sig selv på aktiemarkedet.

- Det er positivt, at man på den måde sætter et punktum i sagen. Men det var også forventet, at han ville gå. Det efterlader dog en del usikkerhed om, hvem der skal afløse ham, og hvad bankens strategi fremover skal være.

Danske Bank nedjusterer forventninger til årets resultat

Danske Bank har her til morgen udsendt en selskabsmeddelelse om, at banken har besluttet at donere halvanden milliarder kroner til en uafhængig fond, der skal bekæmpe økonomisk kriminalitet.

Derfor nedjusterer banken forventningerne til årets resultat til 16-17 milliarder kroner.

Et resultat, der afspejler donationen samt en fortsat forventet svag udvikling i handelsindtægterne.

Danske Banks aktie er alene i år faldet med en værdi, der svarer til 60 milliarder kroner.