Nationalbankdirektør tilfreds med Thomas Borgens exit

Danske Bank-topchefens afgang er en naturlig konsekvens af hvidvasksagen, lyder det fra Lars Rohde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde er tilfreds med, at Danske Banks hvidvasksag har fået ledelsesmæssige konsekvenser. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Efter sønderlemmende kritik fra Finanstilsynet og en intern undersøgelse, der peger i retning af grove brud på hvidvaskreglerne, er det naturligt, at Danske Bank skifter ud i ledelsen.

Sådan lyder det fra direktør for Nationalbanken Lars Rohde i et høringssvar i forbindelse med de ændringer af hvidvaskloven, som et politisk flertal er blevet enige om at gennemføre.

- Det er ledelserne i de danske finansielle institutioner, der har ansvaret for at sikre, at der ikke foregår hvidvask eller andre ulovligheder, og det er derfor naturligt, at Danske Bank i forlængelse af sin egen undersøgelse har draget ledelsesmæssige konsekvenser, lyder det fra Lars Rohde i høringssvaret.

Danske Banks fremlagde i onsdags sin længe ventede interne undersøgelse af de formodede brud på hvidvaskreglerne i bankens estiske filial fra 2007 til 2015.

Og i den forbindelse valgte adm. direktør Thomas Borgen, der selv som har været ansvarlig for bankens udenlandske kunder i flere af de år, hvor banken ikke reagerede på mistænkelige pengestrømme for milliarder, at gå.

- Som landets største pengeinstitut har Danske Bank stor betydning for omdømmet i den finansielle sektor og dermed den finansielle stabilitet i Danmark, lyder det yderligere fra Lars Rohde i høringssvaret.

Nationalbanken: Hvidvask er skadeligt for samfundet

Efter offentliggørelsen af Danske Banks egen interne undersøgelse besluttede regeringen sammen med S, DF, Radikale og SF at gennemføre en ottedobling af den hidtidige bøderamme for overtrædelse af hvidvasklovgivningen.

- Nationalbanken støtter det skærpede bødeniveau og den generelt forstærkede bekæmpelse af hvidvask. Der bør ikke herske tvivl om, at hvidvask er skadeligt for samfundet, og at det vil blive bekæmpet, lyder det fra Lars Rohde.

Stramningerne er en del af udmøntningen af den nationale hvidvaskstrategi, som alle partier minus Enhedslisten og Alternativet deltager i.

Udover ottedobling af bødeniveauet, der sender Danmark op i den absolutte top i Europa, styrkes hvidvasksekretariatet i Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik, der i daglig tale kaldes for bagmandspolitet.

Skærpede krav på vej til direktioner og bestyrelser

Nationalbanken kvitterer desuden for, at den politiske aftale også indeholder "gode intentioner" om skærpede krav til direktioner og bestyrelser, ligesom der lægges op til et styrket internationalt samarbejde på hvidvaskområdet.

- Ingen skal være i tvivl om, at der bliver slået meget hårdt og effektivt ned på hvidvask i danske banker, uanset om det foregår i Danmark eller i datterselskaber i udlandet, udtalte erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i forbindelse med aftalen.

Danske Bank har i forbindelse med hvidvasksagen politianmeldt en række ansatte og tidligere ansatte i filialen i Estland.

Bankens interne advokatundersøgelse frikender ledelsen, inklusive Thomas Borgen, for et juridisk ansvar i sagen.

DR Nyheder hra kontaktet Nationalbanken med henblik på en uddybende kommentar fra direktør Lars Rohde. Men her ønsker man ikke at kommentere yderligere.