Hash, amfetamin og kokain. Det er nogle af de stoffer, der ofte dukker op på de retspsykiatriske afdelinger i Danmark.
De ulovlige stoffer kommer ind, selvom afdelingerne tager sig af nogle af landets farligste psykiatriske patienter. Og selvom afdelingerne er omkranset af højt hegn, har låste døre og vagter ved indgangen.
Det viser en rundspørge, DR Nyheder har foretaget blandt de ledende overlæger og oversygeplejersker på landets retspsykiatriske afdelinger.
På alle afdelingerne opdager personalet jævnligt stoffer. Nogle gange dagligt, nogle steder hver uge, og andre steder flere gange om måneden.
En undtagelse er Sikringsafdelingen i Region Sjælland, der tager sig af de mest farlige retspsykiatriske patienter. Her svarer den ledende overlæge, at der aldrig bliver opdaget stoffer.
Modvirker behandling
En retspsykiatrisk afdeling er det sted, hvor dømte kriminelle bliver behandlet, fordi de var sindssyge, da de begik kriminalitet, og derfor ikke er egnet til at afsone i et fængsel.
Patienterne bliver behandlet med medicin. Det store problem med stofferne er, at de spænder ben for behandlingen, fortæller Peter Fristed, der er ledende overlæge på den psykiatriske afdeling i Middelfart.
- Rigtig mange af stofferne virker direkte modsat den antipsykotiske medicin, siger han.
Øger risiko for ny kriminalitet
I rundspørgen svarer de ledende overlæger og sygeplejersker, at mellem 30 og 90 procent af deres retspsykiatriske patienter er stofmisbrugere.
Stofferne øger patienternes risiko for at begå ny kriminalitet, forklarer Dorte Sestoft, der er medlem af Retslægerådet og psykiatrisk overlæge på Retspsykiatrisk Klinik i København.
- Derfor er det en del af behandlingen, at personerne stopper med at tage deres stoffer, og at man har en lang periode, hvor man arbejder med det, så personen kan komme ud og forhåbentlig ikke kun undlader at begå ny kriminalitet, men også får et bedre liv, siger hun.
Kropsvisitering
Med den nye psykiatrilov, der trådte i kraft 1. juni, har personalet på psykiatriske afdelinger fået bedre mulighed for at kropsvisitere patienter og undersøge deres ejendele for stoffer.
Alligevel kommer stofferne ind på afdelingerne – ligesom nogle patienter tager stoffer, når de er på udgang.
- Når de er hjemme hos sig selv eller uden for psykiatrisk hospital, så tror jeg, at 95-98 procent af vores patienter misbruger stoffer, siger Elsebeth Lind, der er overlæge på Retspsykiatrisk Afsnit i Middelfart.
Nultolerance
Hos Bedre Psykiatri, der er landsforening for pårørende til psykisk syge, mener formand Birgit Elgaard, at der skal gøres mere for, at stofferne kommer ud af de retspsykiatriske afdelinger.
- Der skal helt klart være en nultolerance i forhold til misbrug og stoffer på afdelingerne, siger hun.
Dorte Sestoft fra Retslægerådet synes, at man skal tage højde for, hvor skrap en kontrol man kan udsætte de retspsykiatriske patienter for.
Samtidig peger hun på, at andre europæiske lande i mindre grad tolererer brug af stoffer blandt retspsykiatriske patienter.
- Hvis de har en positiv urinprøve (stoffer i urinen red.) efter udgang betyder det, at enhver form for frihed bliver sat på standby.
Hensyn til patienter
Kim Balsløv, der også er overlæge på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, fastslår, at stofferne ikke bliver accepteret af personalet, men at der samtidig er en erkendelse af, at de ikke kan komme stofferne kvit.
Alligevel mener han ikke, at personalet skal gribe hårdere ind over for patienterne, end de allerede gør:
- Hvis vi skulle drive retspsykiatrisk afdeling, så der var garanti for, at der ikke var stoffer i afdelingen, så kunne vi kun gøre det ved at forsegle os fra omverdenen. Det ville ikke være godt for vores patienter. Derfor gør vi det ikke sådan.
I videoen her kan du se eksempler på, hvad personalet har fundet af stoffer på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.
I aften kl. 20.45 sender DR1 første afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.
Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde, kampen mod stofferne og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.