Eksperter: Bedre behandling kan holde psykisk syge væk fra kriminalitet

På 14 år er antallet af retspsykiatriske patienter tredoblet. Udviklingen kan vendes, mener eksperter.

Per Hansen (tv) og Kristian Larsen medvirker i DRs dokumentarserie "På ubestemt tid", der giver et indblik i livet på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Når psykisk syge bliver dømt til behandling efter at have begået noget ulovligt, har deres kriminelle handling ofte ramt et andet menneske. Det kan være et voldsomt slag, en voldtægt eller et drabsforsøg.

Men hvis behandlingen af de psykiatriske patienter bliver bedre, vil færre psykisk syge begå alvorlig kriminalitet – og der ville være længere mellem ofrene. Det vurderer flere eksperter på det retspsykiatriske område.

En af dem er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen. Han peger på, at antallet af sengepladser i psykiatrien er faldet, og at psykisk syge derfor ofte bliver udskrevet alt for tidligt.

- Vi udskriver patienten til ambulant opfølgning, og der viser tallene jo, at vi løber en alt for høj risiko i alt for mange tilfælde. Der skal gøres noget, siger han.

Tredobling på 14 år

Reaktionen fra eksperterne kommer i kølvandet på, at antallet af retspsykiatriske patienter næsten er tredoblet på 14 år. I 2001 var antallet 1.300, mens det nu er steget til 3.600. Det viser tal fra landets fem regioner.

Stigningen vidner om, at området er løbet helt løbsk, mener formand for foreningen Bedre Psykiatri, Birgit Elgaard.

- Vi har vendt det blinde øje til og ladet en rigtig kedelig udvikling få lov til at pågå på en ganske uforsvarlig måde, siger hun.

Løsningen er ifølge Birgit Elgaard, at den almene psykiatri bliver tilført flere penge, så patienterne kan få en bedre behandling, der forebygger, at de begår kriminalitet.

- Det vil betyde, at personalet tidligere vil opfange problemer og hindre dem i at eskalere, så den psykisk syge ikke bliver retspsykiatrisk patient, siger hun.

Længere behandlingsforløb

Ledende overlæge på Retspsykiatrisk Klinik i København, Dorte Sestoft, vurderer også, at der kan blive længere mellem de retspsykiatriske patienter, hvis de bliver fulgt tættere og længere i den almene psykiatri.

Samtidig undrer hun sig over, at Danske Regioner, der har ansvaret for psykiatrien, ikke har grebet mere ind.

- Prøv at forestil dig en fysisk kronisk sygdom, der havde den konsekvens, at man var i større risiko for at blive kriminel. Det ville man nok adressere ret hurtigt, siger hun.

Færre ofre

For psykisk syge er det stigmatiserende at blive retspsykiatrisk frem for psykiatrisk patient, forklarer Dorte Stenstoft.

Men det er ikke kun for de psykisk syges skyld, at der skal handles, siger hun. En bedre behandling af de psykiatriske patienter vil også forebygge vold, drab og andre kriminelle handlinger begået i en psykotisk tilstand. Til alles bedste:

- Det er frygtelig ulykkeligt for den psykiatriske patient, når kriminaliteten sker. Men også for de ofre, det går ud over, siger hun.

Mandag kl. 20.45 sender DR1 første afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.

Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.